Tribunal Constitucional

Les dotze incògnites obertes sobre el referèndum de l’1-O

 • Laura Aznar / Laia Soldevila / Roger Palà
 • dijous, 7 setembre 2017

El Parlament de Catalunya ha viscut una nova jornada històrica no exempta de crispació. Però el que passarà a partir d'ara comença a ser terreny desconegut. L'aprovació de la Llei i el posterior decret de convocatòria deixen encara en l'aire moltes qüestions sobre les quals no hi ha una resposta clara i que seran cabdals per a l'1-O. CRÍTIC planteja en aquest article les dotze incògnites obertes sobre el referèndum.

Més informació

El Parlament ha presentat 14 recursos al Tribunal Constitucional tot i l’aprovació de la declaració del 9-N

 • Marc Font / @marcfontribas
 • dimarts, 18 octubre 2016

Gairebé un any després de l'aprovació de la declaració del 9-N, no es pot dir que el Parlament de Catalunya hagi desconnectat de l'Estat espanyol i, més en concret, del Tribunal Constitucional (TC). La cambra catalana ha presentat al·legacions al TC per 14 qüestions diferents. La dada la recull l'Observatori del Procés, impulsat per la CUP.

Més informació

Els catalans amb més poder a Madrid més enllà del 20-D

 • Text: Marc Font / Il·lustració: Jordi Borràs
 • dimecres, 9 desembre 2015

Qui són els catalans amb més poder i influència a Madrid? Pocs dies abans de les eleccions espanyoles del 20-D, CRÍTIC radiografia el rastre del poder polític, econòmic, judicial, cultural i mediàtic català a la capital de l'Estat espanyol. Cognoms de catalans com Moragas, Ayllón, Chacón, Fainé, Bonet, Creuheras, Roca, Daurella, Brufau, Piqué, Gaspart, Samaranch fill o Marhuenda són alguns dels que apareixen en la llista dels 60 homes i dones que més manen al Madrid dels ministeris, a l'Ibex-35 i a l''establishment' cultural.

Més informació

Els tràmits de la consulta que el Govern ja hauria d’haver fet efectius i encara no ha realitzat

 • Roger Palà
 • diumenge, 12 octubre 2014

La setmana que comença demà serà clau per determinar si finalment hi ha consulta o no el 9 de novembre i, en cas que n’hi hagi, quin format tindrà. Mentre van passant els dies, es constata que hi ha una sèrie de passos previstos en la Llei de consultes i en el decret de convocatòria que el Govern no ha realitzat, ha prorrogat o ha posposat 'sine die'. En aquest article els sistematitzem.

Més informació

Ignacio Escolar: “Els cercles del poder a Madrid consideren que això és un ‘pla Ibarretxe’. Una errada absoluta”

 • Sergi Picazo
 • dijous, 9 octubre 2014

Ignacio Escolar va ser un dels directors de diari més joves d'Espanya quan als 32 anys ja encapçalava l'extint diari Público. Avui impulsa ElDiario.es i és habitual dels “sanedrins” dels mitjans de comunicació espanyols. Es nota que sap de què parla quan parla dels passadissos del Madrid dels ministeris o de les ambulàncies socialistes al carrer Ferraz.

Més informació

La Comissió de Control de la consulta es reuneix malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional

 • Sergi Picazo
 • diumenge, 5 octubre 2014

L’expert proposat per ICV-EUiA a la Comissió de Control de la consulta, Joaquim Brugué, renuncia al càrrec perquè creu que ara ja no es donen “les garanties democràtiques” per poder realitzar la consulta el 9-N. Diumenge passat, els membres de la que hauria de ser la junta electoral de la consulta es van trobar per primer cop malgrat la impugnació del Govern espanyol i la suspensió del Tribunal Constitucional.

Més informació