Urbanisme

Com podem pensar les ciutats amb perspectiva de gènere?

  • Carina Bellver / @Kaarinss
  • dimecres, 28 novembre 2018

L’urbanisme no és neutre. És sexuat i sexista. Una de les primeres teòriques a alertar-ho va ser la historiadora urbana nord-americana Dolores Hayden, a la qual se li han sumat moltes d'altres com Jane Darke, que adverteix que la ciutat és un espai de propietat patriarcal. Com denuncien moltes anàlisis feministes, la configuració urbana ha estat planificada tradicionalment pels homes. Quines conseqüències ha tingut això per a les dones? Quin model de ciutat tenim encara? Com seria un urbanisme feminista?

Més informació

David Harvey: “Hem de resistir. Les ciutats no poden ser un lloc on invertir, sinó un lloc on viure”

  • Text: Gemma Garcia i Sergi Picazo / Foto: Víctor Serri ('Directa'​)
  • dimecres, 30 novembre 2016

El geògraf i antropòleg David Harvey (Gillingham, Anglaterra, 1935) és una referència ineludible en el debat polític, econòmic i social de l'esquerra contemporània. Crític acèrrim del capitalisme i del neoliberalisme, el teòric britànic va ser a Barcelona fa dues setmanes per fer la conferència inaugural del festival L'Alternativa, al CCCB. CRÍTIC i la 'Directa' van tenir ocasió de conversar-hi amb profunditat. El resultat és aquesta entrevista conjunta, on Harvey analitza la validesa dels plantejaments marxistes, explica les raons de l'esclat d'un nou 'boom' immobiliari i reflexiona sobre la possibilitat que governs com el de Barcelona implementin canvis estructurals reals.

Més informació

Jordi Borja: “BCN en Comú ha comès un error tàctic: voler fer coses que cridin l’atenció però que no es poden fer tan de pressa”

  • Text: Marc Font / Fotos: Jordi Borràs
  • dijous, 13 agost 2015

Actual president de l'Observatori DESC, l'urbanista Jordi Borja (Barcelona, 1941) va tenir un paper clau durant l'alcaldia de Pasqual Maragall, una etapa en què l'anomenat Model Barcelona va viure el seu moment d'esplendor. Diputat autonòmic del 1980 al 1984, va ser tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona del 1983 al 1995, primer a les files del PSUC i després com a independent a les del PSC. Borja mostra una proximitat crítica amb Barcelona en Comú, a qui retreu un excés de declaracions cridaneres des que governa, però confia que la formació encapçalada per Ada Colau pugui acabar el mandat en condicions de revalidar l'alcaldia el 2019.

Més informació

Bombolla turística a Barcelona: el cas de l’hotel de Deutsche Bank

  • Eloi Latorre
  • dimecres, 25 març 2015

Bombolla hotelera elevada a la màxima potència. Un fons immobiliari amb domicili a Luxemburg aixecarà un nou hotel de luxe en una de les cantonades més preuades de Barcelona: la del passeig de Gràcia amb la Diagonal. Una investigació de la revista 'Carrer' denuncia que un pacte entre CiU i el PP, amb la intervenció del tinent d’alcalde convergent Antoni Vives i d'un germà del gerent de l’Ajuntament, facilitarà una fosca operació especulativa a l'edifici de Deutsche Bank.

Més informació

Un informe denuncia canvis “amb escassa justificació” en el pla urbanístic de l’àrea de Barcelona

  • Marc Andreu
  • dimarts, 7 octubre 2014

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha admès en els darrers 38 anys 1.000 canvis en el Pla general metropolità tramitats “sovint amb escassa justificació”. Així consta en un document d'anàlisi intern de l'AMB, al qual ha pogut tenir accés CRÍTIC, elaborat aquest any pel catedràtic d'urbanisme de la UPC Josep Parcerisa.

Més informació