Quatre conflictes (encara irresolts) que van començar amb la caiguda de la Unió Soviètica

 • Abel Riu / @abelicc
 • divendres, 17 març 2017
Monument d'un tanc a Tiraspol, Transnistria / 
STEFAN WISSELINK

La caiguda de la Unió Soviètica va fer esclatar un seguit de conflictes interètnics latents en part de les antigues repúbliques i va generar prop d’una desena de guerres civils o conflictes armats. Quatre d’aquests han quedat sense resolució definitiva, els coneguts per “conflictes congelats”.

Més informació

A pas lent contra el patriarcat als països de la Mediterrània

 • Mar Carrera
 • dilluns, 6 març 2017
Foto: FEEM

La igualtat de gènere efectiva és una fita llunyana en tots els països de la Mediterrània, tot i que alguns, almenys sobre el paper, semblen tenir-la més a prop. CRÍTIC posa el focus en les discriminacions en l'àmbit laboral i analitza l'impacte de la violència masclista.

Més informació

Refugiats, fronteres i negocis

 • Laia Altarriba
 • dijous, 16 febrer 2017
Refugiats en tendes de campanya a Idomeni (Grècia) / XAVI HERRERO

L'arribada a les costes europees d'un milió de persones el 2015 amb embarcacions precàries — Lampedusa n'ha esdevingut un símbol— ha convertit la gestió de les fronteres en un tema principal de l'agenda política i mediàtica europea. Però ens trobem davant d'un fet excepcional? Què està fent de nou la UE? I qui en surt més beneficiat?

Més informació

El món el 2017: deu temes que marcaran l’agenda internacional

 • Eduard Soler i Lecha i Eckart Woertz (CIDOB)
 • dimecres, 18 gener 2017
DonaldTrump_fotoGage Skidmore

Inestable, perillós, pertorbador, masculí i impredictible. Així és com els analistes del CIDOB imaginen el 2017 en el pla internacional. El principal epicentre serà la Casa Blanca, però qüestions com els refugiats, el gihadisme de l'Estat Islàmic, Turquia, les eleccions a França o el canvi climàtic són ja a l'agenda dels deu reptes més greus al món que vindrà.

Més informació

Masclista, xenòfob… i antiestablishment: els perquès de la victòria de Trump

 • Antoni Trobat
 • dimecres, 9 novembre 2016
portada_trump_ok

La pitjor catàstrofe al món occidental des del 1945, diu Owen Jones. L''establishment' ha rebut un dels cops més forts de la història. El milionari Donald Trump serà el president del país més poderós del planeta. Trump és un autèntic populista: ha canalitzat les ganes de canvi soterrades. L'odi a l''establishment' i contra les polítiques que han destruït milers de llocs de treball.

Més informació

Selecció CRÍTIC: els 15 articles que has de llegir per entendre els Estats Units més enllà de la batalla electoral

 • M. Font / R. Palà / S. Picazo / A. Trobat
 • dimarts, 8 novembre 2016
Democracy Now Goodman Michael Moore

CRÍTIC ha seleccionat, de mitjans internacionals i catalans, els 15 articles que has de llegir per conèixer els Estats Units més enllà de la batalla electoral. El dia de les eleccions de 2016, que enfronten Hillary Clinton i Donald Trump, volem dedicar-lo a entendre el país més poderós del planeta a través de la mirada de periodistes i d'analistes coneixedors de la realitat nord-americana.

Més informació