Refugiats, fronteres i negocis

 • Laia Altarriba
 • dijous, 16 febrer 2017
Refugiats en tendes de campanya a Idomeni (Grècia) / XAVI HERRERO

L'arribada a les costes europees d'un milió de persones el 2015 amb embarcacions precàries — Lampedusa n'ha esdevingut un símbol— ha convertit la gestió de les fronteres en un tema principal de l'agenda política i mediàtica europea. Més enllà de les mostres de condol i de diferències sobre com repartir els que ja són al continent, la resposta dels estats ha estat unànime: trobar la manera d'impedir que n'arribin més. Però ens trobem davant d'un fet excepcional? Què està fent de nou la UE? I qui en surt més beneficiat?

Més informació

El món el 2017: deu temes que marcaran l’agenda internacional

 • Eduard Soler i Lecha i Eckart Woertz (CIDOB)
 • dimecres, 18 gener 2017
DonaldTrump_fotoGage Skidmore

Inestable, perillós, pertorbador, masculí i impredictible. Així és com els analistes del CIDOB imaginen el 2017 en el pla internacional. El principal epicentre serà la Casa Blanca, però qüestions com els refugiats, el gihadisme de l'Estat Islàmic, Turquia, les eleccions a França o el canvi climàtic són ja a l'agenda dels deu reptes més greus al món que vindrà.

Més informació

Masclista, xenòfob… i antiestablishment: els perquès de la victòria de Trump

 • Antoni Trobat
 • dimecres, 9 novembre 2016
portada_trump_ok

La pitjor catàstrofe al món occidental des del 1945, diu Owen Jones. L''establishment' ha rebut un dels cops més forts de la història. El milionari Donald Trump serà el president del país més poderós del planeta. Trump és un autèntic populista: ha canalitzat les ganes de canvi soterrades. L'odi a l''establishment' i contra les polítiques que han destruït milers de llocs de treball.

Més informació

Selecció CRÍTIC: els 15 articles que has de llegir per entendre els Estats Units més enllà de la batalla electoral

 • M. Font / R. Palà / S. Picazo / A. Trobat
 • dimarts, 8 novembre 2016
Democracy Now Goodman Michael Moore

CRÍTIC ha seleccionat, de mitjans internacionals i catalans, els 15 articles que has de llegir per conèixer els Estats Units més enllà de la batalla electoral. El dia de les eleccions de 2016, que enfronten Hillary Clinton i Donald Trump, volem dedicar-lo a entendre el país més poderós del planeta a través de la mirada de periodistes i d'analistes coneixedors de la realitat nord-americana.

Més informació

13 mapes i gràfics que et sorprendran sobre els Estats Units

 • Jordi Pascual / @jordipasmol
 • dimarts, 8 novembre 2016
bandera EUA

Els Estats Units viuen un moment polític excepcional. Aquest dimarts, 8 de novembre, està en joc la presidència del país més poderós econòmicament i militarment del món entre Hillary Clinton i Donald Trump en unes eleccions, segons les enquestes, igualades. Però, com són realment els Estats Units?

Més informació

Més enllà de Donald Trump: una radiografia de la dreta nord-americana

 • Text: Antoni Trobat / Il·lustració: Jordi Borràs
 • diumenge, 6 novembre 2016
Il·lustració de Jordi Borràs

S’ha parlat ja moltíssim de Donald Trump. L’idiota, el barroer, el pallasso masclista i racista. L’empresari 'playboy', la 'socialité' esdevinguda candidat, el nét de l’immigrant alemany que el 1901 va enriquir-se gestionant un prostíbul a la Colúmbia Britànica durant la febre dels cercadors d’or. "És un gos, és un porc", ha arribat a afirmar d'ell l'actor Robert De Niro en un polèmic vídeo. Fonamentalment està gairebé tot dit, sobre Donald Trump. Tot allò superficial, especialment.

Més informació