Món

Onze qüestions que has de conèixer per entendre l’extrema dreta que patirem

 • David Forniès i Antoni Trobat (Ciemen)
 • diumenge, 11 novembre 2018

Què tenen en comú Salvini, Le Pen, Orbán, Vox i Alba Daurada? Quines famílies i matisos hi ha entre ells? Què uneix i què separa aquest univers? CRÍTIC ofereix 11 claus per entendre el perquè del seu èxit a Europa, en quin punt ens trobem i què en podem esperar els pròxims mesos.

Nicaragua: l’última traïció a la Revolució Sandinista

 • Jordi de Miguel / @jordidemiguel
 • dilluns, 2 juliol 2018

Nicaragua s'ha encès. La violenta repressió del Govern del Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN) contra les manifestacions massives que s'hi oposen ha posat en dubte la continuïtat del president Daniel Ortega.

El Sàhara Occidental, en lluita contra l’espoli dels seus recursos naturals

 • Sílvia Abadia (amb el suport de la Fundació Flama)
 • dimarts, 8 maig 2018

Dues sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del desembre del 2016 i del febrer del 2018 reconeixen que el Sàhara Occidental no forma part del Marroc. Ara, però, la Comissió Europea està disposada a renovar l’Acord de pesca entre el Marroc i la Unió Europea tot i incloure les aigües adjacents als territoris sahrauís sota ocupació. Aquests mesos, mentre la Unió Europea posa en joc el respecte a la seva pròpia legalitat, el poble sahrauí s’hi juga la sobirania sobre les seves aigües. Tanmateix, la lluita de l”última colònia d’Àfrica’ contra l’espoli dels seus recursos naturals ve de lluny i va molt més enllà del mar.

Echlas Alazzah: “A Palestina, interessar-se per la política arriba de manera lògica, sense planificació”

 • Text: Brian Anglo (amb el suport de la Fundació Flama). Fotos: Elsa Fosca
 • dimecres, 21 març 2018

Echlas Alazzah és una dona palestina amb poquíssima mobilitat deguda a una distròfia muscular congènita. Actualment viu de manera independent en un camp de refugiats a Betlem amb el suport de dues voluntàries. Malgrat les dificultats, es guanya la vida ensenyant àrab i cuina palestina, i amb la venda de calendaris il·lustrats amb els seus propis dibuixos. Ha estat recentment a Barcelona, entre altres coses, per presentar un documental sobre ella mateixa, titulat 'Puedo' en la seva versió castellana, a la Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat, celebrada al CineBaix de Sant Feliu de Llobregat.

Deu temes que marcaran l’agenda internacional aquest 2018

 • Eduard Soler i Lecha (investigador sènior, CIDOB)
 • dimecres, 10 gener 2018

Fa anys que intuïm una crisi de l'ordre global, però enguany els símptomes es manifestaran amb més freqüència i intensitat. A això hi contribuiran alguns corrents de fons, com els buits de poder que deixen els Estats Units en retirada, la quarta revolució industrial o una creixent vulnerabilitat digital. El CIDOB us ofereix les qüestions més rellevants que, a escala internacional, marcaran l'any en curs.

60 dates a senyalar al calendari aquest 2018

 • Sergio Maydeu i Eduard Soler i Lecha (investigadors del CIDOB)
 • dimecres, 10 gener 2018

El calendari d'aquest 2018 ens convidarà a reflexionar sobre la vigència, la durabilitat i el contingut de l'ordre global. El CIDOB destaca les 60 dates més importants que marcaran l'agenda internacional d'enguany.