Món

Alemanya: la victòria amarga de Merkel, la irrupció de la ultradreta i la desfeta dels socialdemòcrates

 • Andreu Jerez, Berlín
 • dilluns, 25 setembre 2017

Angela Merkel i la CDU-CSU han guanyat aquest diumenge les eleccions federals, però han pagat un alt preu polític: han obtingut el segon pitjor resultat de la seva història (32,9%) i han estat incapaços d'evitar l'entrada al Bundestag d'Alternativa per a Alemanya (AfD), el primer partit netament ultradretà que tindrà una fracció pròpia al Parlament des de la fundació de la República Federal d'Alemanya el 1949. CRÍTIC analitza aquest i altres destacats de les eleccions que configuraran un dels països més influents de la Unió Europea.

Més informació

Portugal i Grècia, escanyats pel deute

 • Marc Font / @marcfontribas
 • dilluns, 28 agost 2017

Portugal i, sobretot, Grècia han estat dos dels estats més damnificats per la crisi econòmica que colpeja Europa des de fa gairebé una dècada. Rescatats per la 'troica' i amb una Alemanya en una posició cada cop més imperial dins la UE, el debat de l’esquerra és si hi ha alternativa possible o no dins de l’euro.

Més informació

Mediterrània: set exemples de nova política i de vells murs

 • Antoni Trobat (@antonitrobat) / David Forniès (@davidfornies)
 • dilluns, 21 agost 2017

Des de realitats que unes vegades es toquen i d’altres tenen poc o res a veure, els països de la Mediterrània comparteixen esclats socials i assajos incipients de fer política d’una altra manera. Arreu, però, la força de l’'establishment' i les incapacitats mateixes dels nous actors dificulten l’emergència i el triomf de les alternatives. Sense ànim exhaustiu, triem i destaquem set exemples de les tres riberes.

Més informació

El llegat de les ‘primaveres àrabs’

 • David Forniès (@davidfornies)
 • dimecres, 3 maig 2017

La ciutat de Tunis s’alça a pocs quilòmetres de l’antiga Cartago. Terra d’història en majúscules, la capital de Tunísia també ho és de les 'primaveres àrabs'. Sis anys després, tres països —Egipte, Tunísia i el Marroc— exemplifiquen els camins divergents i alguns rerefons comuns d’aquells esdeveniments.

Més informació

Eleccions franceses: Macron avui; Le Pen demà?

 • Xavier Espinet / París
 • dijous, 27 abril 2017

"Macron és en realitat l'altre nom de la 'uberització' de la societat, que ja ha posat en marxa quan era ministre, i que representa la fi de l'Estat del benestar", diu Michel Onfray. "Si ens toquen cinc anys de Macron, el 2022 ens tocaran cinc anys de Marine Le Pen", assegura un veterà sindicalista del sector cultural francès.

Més informació

Els perills de la ultradreta a la Mediterrània: els casos de França, d’Itàlia i de Grècia

 • Toni Trobat (@antonitrobat)
 • dimecres, 19 abril 2017

S’ha parlat molt del perill de l’extrema dreta al sud d'Europa. El pragmatisme ultralaic del Front Nacional francès, el neofeixisme anticapitalista dels italians de Casa Pound i el nacionalsocialisme grec d’Alba Daurada en són les mostres més clares.

Més informació