Perfils

Vladímir Putin, el patriota amb garrot

 • Text: Javier Borràs Arumí / Il·lustració: Jordi Borràs
 • 12/03/2018

Quasi ningú no dubta que Vladímir Putin serà reelegit president de Rússia aquest diumenge. La frase "No Putin, no Rússia", repetida per analistes i periodistes, simbolitza el sistema de poder creat en un país que ha estat governat — formalment o informal— per un mateix home des de fa 18 anys. Com ha pogut, aquest exespia soviètic, mantenir-se al poder durant tant de temps? El veiem constantment a les portades dels diaris, però què sabem d'ell? Com ha canviat Rússia d'ençà que va arribar al poder? Per respondre tot això, hem de tornar enrere, quasi 80 anys abans, a la Segona Guerra Mundial. O, com dirien els russos, a la Gran Guerra Patriòtica.

Joan Brossa: poesia, màgia i revolta

 • Text: Joan Carbonell / Il·lustració: Jordi Borràs
 • 7/02/2018

Joan Brossa era poeta. Un poeta radical. Radicalment divertit, radicalment polític i sense límits formals. Per a ell, la poesia era un joc que es podia trobar en qualsevol racó o moment: en la rima d'un sonet, damunt d'un escenari, en un poema visual o en un objecte trobat al carrer. Tot era poesia en transformació, tot era un joc de mans perpetu on la imaginació revelava noves finestres a la realitat. Nascut a la Barcelona menestral l'any 1919, va utilitzar tot aquest univers creatiu per actuar des de la poesia contra el règim franquista i altres injustícies des d'una posició comunista i catalanista. La seva obra esdevé rabiosament actual i atemporal. Una autèntica prova de foc a la llibertat d'expressió. Endavant! Passin i vegin allò que els seus ulls no han vist mai: el poeta avantguardista, el mag, el guerriller de la paraula... Tots ells en una sola persona, Joan Brossa.

Maria-Mercè Marçal: la revolta permanent

 • Text: Jordi de Miguel / Il·lustració: Jordi Borràs
 • 12/11/2017

“A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, / de classe baixa i nació oprimida. / I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.” Murals, pasquins, biografies de Twitter. Qui no ha llegit mai aquest poema? La "Divisa" de Maria-Mercè Marçal (Ivars d’Urgell, 1952 - Barcelona, 1998) és una daga de doble tall: prova la perdurabilitat del vers que transcendeix l’individu; però, alhora, fa opaca la totalitat d’una obra central en la poesia catalana i fixa, o simplifica, la vida de la seva autora. És una vida curta i intensa, travessada pel compromís polític amb l’esquerra independentista, la lluita feminista i la paraula. Però en moviment constant. Amorosa, radical i obsessiva. Qui coneix les rebel·lions de Maria-Mercè Marçal?

Che Guevara, els perills de la puresa

 • Text: Javier Borràs Arumí / Il·lustració: Jordi Borràs
 • 8/10/2017

El Che, símbol de pòsters i de samarretes, se sol definir —en termes vagues i generals— com un home que va lluitar contra la tirania i la pobresa. Això potser és útil per esperonar algun adolescent, però no ens ajuda a entendre quins eren els projectes polítics del Che i per què es va guanyar tants enemics, tant al bàndol capitalista com al soviètic.

Eduardo Galeano: el terrissaire insubmís de la memòria

 • Text: Jordi de Miguel / Il·lustració: Jordi Borràs
 • 17/07/2017

Qui coneix Eduardo Galeano? Dos anys després de la mort de l'escriptor i periodista uruguaià (Montevideo, 1940-2015), la seva imatge de vell savi i tranquil, popularitzada a finals dels anys noranta, segueix eclipsant la complexitat d'una vida intrèpida i vibrant, marcada en bona mesura pels nou anys d'exili a Catalunya. Referent indiscutit de l'esquerra antiglobalització, la seva extensa obra és una lluita contínua per unir les memòries individual i col·lectiva com a eina de resistència.

Narcís Serra, l’home que ho ha estat (quasi) tot

 • Text: Joan Safont / Il·lustració: Jordi Borràs
 • 31/05/2017

Narcís Serra ho ha estat tot (o quasi tot) en la política catalana i espanyola de les darreres quatre dècades. Fill de la burgesia catalana i amic i soci de Miquel Roca, l'omnipresent Serra ha estat un dels líders del socialisme català. Ara, però, amb 74 anys s’enfronta a la justícia per la seva etapa a Catalunya Caixa.