Reportatges

Busques pis? Causes i conseqüències del ‘boom’ del preu del lloguer

 • Text: Carina Bellver / Il·lustració: Jordi Borràs
 • 17/01/2018

El preu dels lloguers a Catalunya ha arribat al seu màxim històric i encapçala el rànquing d’arrendaments més cars de l’Estat espanyol. CRÍTIC radiografia les causes i les conseqüències d’aquest augment incessant de preus i avança la iniciativa que tenia sobre la taula el Govern cessat de Carles Puigdemont per fer-hi front: una llei catalana del lloguer.

Més informació

Les millors sèries de l’any 2017 (amb esperit crític)

 • Toni de la Torre / @tonidelatorre
 • 1/01/2018

El crític de sèries Toni de la Torre elabora una llista de les sèries més punyents del 2017 a l'hora de tractar de temes socials, destacant episodis concrets recomanats especialment per als lectors de CRÍTIC. Des de 'The Handmaid's Tale' fins a 'Homeland', passant per 'Girls' o 'The State'. Us seleccionem els principals episodis de 10 sèries que han marcat amb esperit crític el passat 2017

Més informació

L’altra història de Freixenet i de Codorniu: conservadors i contra la independència

 • Marc Font / @marcfontribas
 • 19/12/2017

Els dos gegants mundials del sector del cava han marcat el darrer segle d'història de Sant Sadurní d'Anoia. Molt vinculades al gran poder econòmic i polític de l'Estat espanyol —Rajoy va visitar Freixenet en plena campanya electoral—, les dues han pres partit en el conflicte que es viu a Catalunya. Codorniu ha traslladat la seu social a La Rioja i Freixenet no s'ha mogut, però el seu president ha aplaudit l'aplicació de l'article 155. CRÍTIC radiografia l'altra cara de la història dels caves Freixenet i Codorniu.

Més informació

Memòria crítica d’octubre

 • Roger Palà / @rogerpala
 • 18/12/2017

A les portes del 21-D, CRÍTIC reconstrueix els moments més crucials de l'octubre del 2017, des del referèndum de l'1-O fins a la proclamació de la República el 27 d'octubre, des de tres punts de vista contraposats. El retrat de la tardor més calenta dels darrers 40 anys, lluny de l'èpica dels dies històrics, posa sobre la taula contradiccions, febleses i encerts del moviment sobiranista.

Més informació

La negra història de l’amiant, un ‘genocidi laboral’ que no s’acaba

 • Marc Font / @marcfontribas (amb el suport del Col·lectiu Ronda)
 • 21/11/2017

El 2002, dos anys després que a la resta de la UE, el Govern espanyol va formalitzar la prohibició de la producció i comercialització de productes fets amb amiant. Tres lustres després, la petjada d'aquest material blanquinós és ben fosca. Anualment, més de 2.000 persones moren a l'Estat com a conseqüència d'haver-hi estat en contacte i la xifra total de víctimes seguirà incrementant-se en les properes dècades. Amb l'antiga Uralita, durant mig segle controlada per la família March, com a màxim exponent, la de l'amiant és una història d'abusos empresarials, facilitada per la connivència de l'Administració. I, com sempre, amb unes víctimes innocents que, massa sovint, s'hi han deixat la vida.

Més informació

Catalunya: una denúncia per abús sexual cada 8 hores

 • Laura Aznar/ @LauraAzLlu
 • 19/11/2017

La violència sexual és un problema estructural que va en augment. L’any passat hi va haver un repunt dels casos de dones que van patir agressions sexuals, i a això s'hi suma una altra dada alarmant: l’increment de les violacions sota submissió química. Les expertes denuncien que la manca de formació en violència masclista per part dels operadors jurídics fa que les agredides sovint siguin qüestionades, jutjades i culpabilitzades. Aquesta setmana passada el judici contra 'La Manada', els cinc homes acusats d'haver violat una dona durant els Sanfermines del 2016, ha evidenciat de nou el masclisme que afronten les agredides en alguns procediments judicials.

Més informació