Reportatges

Sèries amb esperit crític per devorar aquest estiu

 • Toni de la Torre / @tonidelatorre
 • 16/07/2018

El crític de sèries Toni de la Torre ha preparat una acurada selecció de sèries amb contingut social per als lectors de CRÍTIC. Es tracta de 10 sèries estrenades durant l’últim any que destaquen pel fet de tractar temàtiques incòmodes, relacionades amb la denúncia social o bé que serveixen per visibilitzar col·lectius infrarepresentats.

Nens i nenes, el blanc fàcil dels estereotips de gènere

 • Elisenda Rovira / @elisendarovira
 • 11/07/2018

Nenes, guapes i amables; nens, intel·ligents i aventurers. Un conegut experiment de la sèrie documental britànica 'A child’s world' mostrava, fa més de 15 anys, com els adults tracten de manera diferent una criatura de pocs mesos de vida segons si es pensen que és un nen o una nena. Al vídeo s’hi veu com, quan el nadó va vestit de rosa —de manera que els adults interpreten que és una nena—, l’agafen amb fragilitat, l’acotxen i n’admiren la bellesa. Quan el mateix nadó va vestit de blau i els adults es pensen que és un nen, el fan moure o n’admiren la força. CRÍTIC explora quatre àmbits on es reprodueixen els rols de gènere en els més menuts: la roba, les joguines, la indústria audiovisual i l'educació.

Cinc lluites contra el turisme extractiu al sud d’Europa

 • Text: Albert Forns / Foto: Xavier Pi
 • 9/07/2018

El turisme és un negoci multimilionari d'abast planetari, que cada any desplaça més de 1.200 milions de persones. Com a fenomen global de conseqüències locals, les ciutats del sud d'Europa són especialment fràgils enfront del turisme i de la gentrificació, tant pels seus atractius innegables –platges, cultura i preus baixos– com pel baix nivell de renda dels seus habitants, que no poden competir amb la capacitat adquisitiva dels seus veïns nòrdics.

Subscriptors

‘Colis Suspect’, el documental sobre les ombres de l’Europa fortalesa

 • Redacció
 • 3/07/2018

Fins al 20 d’agost, les persones subscriptores de CRÍTIC poden visionar de forma gratuïta el documental ‘Colis suspect’ a la plataforma Vimeo, en versió original i amb subtítols en català. Aquest treball d'investigació vol esbrinar què hi ha darrere l’Europa fortalesa, posant el focus en les fronteres de la UE, on convergeixen les polítiques d’immigració i de seguretat. És un treball audiovisual de 75 minuts de durada, produït per Arsomnia Productions i la revista digital ‘La columna.cat‘.

Lesbianes i ‘trans’: la rebel·lia sexual i de gènere

 • Text: Maria Rubio / Foto: Gemma Sánchez / ACN
 • 27/06/2018

Les lesbianes i les 'trans' han hagut de trepitjar fort el carrer per rebentar els armaris i fer-ne un camp de batalla. El 2017, Barcelona va celebrar el 40è aniversari de la primera manifestació de la dissidència sexual a casa nostra després del franquisme, el 1976 a la Rambla. Des de llavors, han anat conquerint drets i guanyant visibilitat, però encara hi ha camí per recórrer en la lluita per la igualtat efectiva. CRÍTIC recull tres testimonis de joves que ens expliquen què és viure la diversitat sexual i de gènere a la Catalunya d'avui.

El col·lectiu LGTBI a les sèries: sis casos de representació positiva i negativa

 • Anna Adeliño/ @aderecann
 • 26/06/2018

Els continguts de les sèries configuren la realitat en què vivim i modelen les normes socials. La forma com es representen els personatges és important. Segons l’Aliança Gai i Lèsbica contra la Difamació (GLAAD), en el període 2016-2017 el 95,4% dels personatges apareguts a la televisió en obert nord-americana eren heterosexuals. Només el 4,8% eren personatges LGTBI. A banda d'estar infrarepresentats, de quina forma apareixen aquests intèrprets a les sèries? CRÍTIC selecciona tres exemples de representació negativa del col·lectiu i tres exemples de representació positiva.