Reportatges

Els abusos sexuals infantils: una realitat oculta i menystinguda

 • Abigail Armengol / @abigailarmen ‏
 • 18/11/2018

Les dades d'abusos sexuals infantils a Catalunya són esfereïdores: gairebé 1 de cada 5 persones ha patit algun tipus d'abús durant la seva infantesa; 8 de cada 10 abusadors són de l'entorn de la família o de confiança proper a l'infant. Amb aquestes xifres damunt la taula, per què no se'n parla prou? Per què la societat li gira l'esquena? CRÍTIC aborda l'abús sexual infantil amb dades, analitza les deficiències del sistema per protegir les víctimes i aporta el testimoni de persones que en algun moment el van patir.

Els 12 nous problemes més urgents per a les ciutats del futur

 • Text: Marc Font / Foto i gràfics: Helena Olcina
 • 5/11/2018

Cada ciutat al món és una realitat única; però, més enllà de les enormes diferències entre les urbs del Nord i del Sud, gairebé totes comparteixen nous i vells problemes que seran decisius en els pròxims 10 anys. Si no hi ha solucions de qüestions com ara la desigualtat, la lluita contra el canvi climàtic, la superpoblació o la seguretat, les grans megalòpolis del futur poden acabar sent totalment insostenibles. CRÍTIC elabora un dossier especial amb dades i gràfics sobre 12 grans temes a debat a les grans urbs mundials, des de Barcelona i Granollers fins a Nova York i Ciutat del Cap. Aquest és un avançament en primícia d'un dels continguts de la revista 'Ciutats', el dossier monogràfic en paper dedicat als reptes de les ciutats en els pròxims 20 anys.

La mutación de la extrema derecha para luchar contra el independentismo

 • Texto: Laura Aznar y Jordi Borràs | Fotos: Jordi Borràs
 • 30/10/2018

Desde las manifestaciones del otoño de 2017, el españolismo en Cataluña ha aumentado su presencia en las calles. En algunos casos, sin embargo, la transversalidad ideológica de las primeras convocatorias ha ido desapareciendo, y esto ha propiciado que su dirección y coordinación fuera asumida por organizaciones de la extrema derecha. Vox, Democracia Nacional o Somatemps […]

L’aigua a Catalunya, un negoci enorme controlat per Agbar

 • Marc Font / @marcfontribas
 • 29/10/2018

Tres de cada quatre catalans paguen el rebut de l'aigua a una companyia controlada totalment o parcialment per la multinacional, actualment en mans del gegant francès Suez, si bé la majoria dels municipis opten per una gestió directa del servei, és a dir, a través d'una empresa pública. Enmig d'una lenta però constant onada remunicipalitzadora, amb Terrassa com a exemple més significatiu, la companyia acumula un reguitzell d'escàndols judicials.

La (mala) qualitat de l’aire de Barcelona: 3.500 morts prematures cada any i menys esperança de vida

 • Marc Font / @marcfontribas (amb el suport de la Mostra de Cinema 'Salut, drets, acció')
 • 22/10/2018

Fa temps que els nivells de contaminació atmosfèrica de l'àrea metropolitana de Barcelona superen els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea. Això té una incidència negativa directa sobre la salut dels ciutadans: més morts prematures i més hospitalitzacions. Segons l'Institut de Salut Global de Barcelona i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, les mesures que s'han pres fins ara per pal·liar el problema són massa tímides i calen decisions més contundents, començant per reduir l'ús del vehicle privat a la ciutat: una mesura sovint impopular que topa amb la resistència del 'lobby' de l'automòbil.

12 falsedats i exageracions del Govern Puigdemont abans de la DUI del 27-O

 • Sergi Picazo i Joan Vila i Triadú
 • 21/10/2018

Fa un any, el Govern de Puigdemont feia una històrica declaració d’independència al Parlament de Catalunya, tal com es va comprometre després de l’1-O i malgrat tota la pressió policial, econòmica, mediàtica i judicial. La República Catalana, però, no es va implementar. Setmanes i mesos abans, polítics de Convergència i d'ERC havien fet tot tipus d'afirmacions sobre com tirarien endavant la independència que, passat un any, s’ha sabut que no eren del tot certes o, almenys, no eren tan senzilles de fer. CRÍTIC repassa 12 afirmacions fetes pels governants independentistes que no han resistit el pas del temps.