El dret dels infants a la ciutat, una assignatura pendent

  • Laura Aznar (amb el suport de l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona)
  • dimarts, 13 desembre 2016
  • Un comentari
  • General
nena-jugant_andre-deak_bona

Una nena juga amb un patinet en una plaça de Barcelona / ANDRÉ DEAK

Barcelona és una ciutat poc adequada a les necessitats dels infants i dels adolescents. La contaminació, l’apropiació dels carrers per part dels cotxes i els pocs espais de joc espontani són algunes de les circumstàncies que limiten el seu dret a la ciutat, a la salut i al joc. El trànsit i el relat de la seguretat hi passen per sobre, i no permeten que es creïn zones de trobada que no estiguin prèviament definides.

Amb la voluntat de transformar l’espai públic per poder viure millor la infància i l’adolescència, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i l’Institut Infància i Adolescència han organitzat la jornada “El dret dels infants i adolescents a la ciutat. Millorem el nostre espai públic”, que tindrà lloc el proper dijous 15 de desembre a l’Espai Jove La Fontana. A través de tallers i xerrades, es plantejaran idees per fer que l’entorn sigui més educatiu i comunitari.

Durant el matí, tindran la paraula nois i noies de quatre centres educatius implicats en el Programa ‘Camí escolar, espai amic’, que pretén que aquest col·lectiu guanyi autonomia personal i qualitat de vida en el desplaçament cap a l’escola, passejant pel parc, anant al casal o fent esport. També hi ha previst un tast d’experiències sobre infància, adolescència i espai públic a Barcelona, com les Experiències de mobilitat sostenible, on s’explicaran els projectes Bici bus, Biciclot i KanGo, o les Experiències de promoció del joc, on s’abordaran algunes propostes com els patis coeducatius o la iniciativa ‘Quiosc de Jocs’. A la tarda, es faran tallers simultanis per valorar, entre altres coses, els límits i les possibilitats educatives en l’espai públic i quina cabuda té el joc en els diferents usos del carrer. La perspectiva de gènere hi apareixerà de manera transversal a tots els tallers.

La jornada no vol donar resposta només a necessitats sectorials, sinó vetllar per la millora del teixit comunitari. La presència dels infants al carrer és un bon indicador de la qualitat de la vida social, però avui veiem que els desplaçaments dels adults s’han prioritzat per sobre de l’estada dels nens i els adolescents. Això és molt evident, particularment als barris més cèntrics de Barcelona on “hi ha un clar retrocés del dret al joc respecte fa vint anys”, explica Elena Guim, investigadora col·laboradora de l’Institut Infància i Adolescència i una de les ponents de la jornada, “ara costa trobar nens jugant al carrer, fora dels barris amb major població estrangera”.

És important tenir en compte aquest col·lectiu i les seves demandes, sobretot perquè, tal com explica la directora de l’Institut, Maria Truñó, “plantegen les coses més senzilles, que són les més importants per la cohesió i la vida comunitària”. Volen lavabos públics al carrer, bicicletes gratis, camins escolars que comuniquin amb parcs i poliesportius i més espais de joc, però malgrat les recents temptatives de recollir el seu punt de vista a través de processos participatius, l’administració sovint els ignora. S’han fet petites intervencions per tenir-los en compte però s’haurien de consolidar i estendre a tota la ciutat. “Els infants i els adolescents han de poder participar en el disseny de carrers i places per sentir-se’ls més seus”, continua Truñó, “però no sempre els reconeixem com a ciutadans i vulnerem el seu dret bàsic a ser escoltats”.

espaipublic767

Imatge al·legòrica que fa servir el grup transversal de treball ‘Espai públic, infancia i adolescència’ / INSTITUT INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA

Aquest dret, juntament amb el dret al ple desenvolupament, al joc i a la salut “són quatre grans reptes urbans” i per satisfer-los, és necessari “obrir debats i dur a terme millores”. El propi Comitè dels Drets de l’Infant de Nacions Unides avala aquests reptes, considerant que els nens i els adolescents han de gaudir d’entorns naturals, de carrers lliures de contaminació i trànsit, i han de tenir l’oportunitat de jugar amb altres infants a l’aire lliure, sense el control ni la gestió dels adults quan no sigui necessària.

En aquesta línia, l’Institut Infància i Adolescència ha impulsat un grup transversal de treball dins l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de repensar i incorporar millores concretes en l’espai públic, i revisar, entre altres, la polèmica ordenança de civisme, perquè no suposi una limitació dels drets dels infants. Hi ha molta feina per fer i la trobada del proper dijous, gratuïta i oberta a tota la ciutadania, vol posar-hi fil a l’agulla. Comptarà amb la presència del pedagog especialista en infància i ciutat, Francesco Tonucci, com a convidat principal, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que clourà la jornada.

plantilla-banner-suport-contingut-patrocinat

 

Un comentari
  • Maurici Capdet Mateu 14 de desembre de 2016 - 13:10

    No només es tracta de fer la ciutat més amigable i amable pels nens i adolescents. El primer problema a resoldre és que ni tan sols es respecta el poc espai que tenen per a ells als parcs. Per tal que els nens puguin jugar sense por de que es trobin excrements de gossos cal anar a les zones infantils amb tanca (i això només si els adults tenen sempre la precaució de tancar les portes, cosa que sempre se’ls pot oblidar en algunes ocasions). És a dir: per estar tranquil, has d’estar tancat; no sé a què recorda això.

    Convindria establir més zones grans i extenses per als gossos i, alhora, actuar contra l’incivisme d’uns quants.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Espai Crític és una secció on CRÍTIC produeix continguts amb fonts de tercers. Aquestes fonts d'ingressos ens permeten reforçar el projecte i explorar temes d'interès per a la nostra comunitat. La presentació del contingut deixa clar com s'ha encarregat i produït, i també qui l'ha finançat, especificant-ho al costat de la signatura i al peu de l'article.

Tots els continguts publicats a 'Espai Crític' són produïts per la redacció de CRÍTIC a partir de criteris periodístics i s'adequen als criteris del codi ètic comercial de la cooperativa.

A Espai Crític hi trobareu recomanacions i continguts d'interès per a la 'comunitat crítica'. És un espai obert a propostes, idees i reflexions, amb el suport de 'partners' i col·laboradors que contribueixen a fer possible el projecte de CRÍTIC.

Cerca al blog