L’AMB contribueix a la millora d’un camp de persones refugiades sirianes al Líban

  • Redacció (amb el suport de l'AMB)
  • dijous, 14 desembre 2017
  • Comenta
  • General

Una família de refugiats sirians al camp de Markabta (Líban) / AMB

Una de les prioritats del Pla Director de Cooperació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) 2017-2019 és treballar amb les persones refugiades de la Mediterrània oriental. En l’any que estem a punt d’acabar, un dels projectes més rellevants en aquest àmbit ha estat el que ha permès millorar les condicions de vida d’un camp de persones refugiades sirianes a la perifèria de la capital libanesa, Trípoli. En concret, al camp de Markabta, i mirant enrere després d’un any de treballs, s’hi han instal·lat dotze habitacles prefabricats d’acollida i s’hi han millorat els serveis bàsics d’abastiment i sanejament d’aigua. Aquest projecte, amb una dotació pressupostària de gairebé 72.000 euros, s’ha dut a terme en col·laboració amb la Creu Roja Libanesa-Unitat de Gestió de Desastres.

El projecte constava de quatre eixos de treball, que incloïen el condicionament dels habitables d’acollida, incloent-hi l’accés als sistemes de sanejament (lavabos) i abastiment d’aigua potable, la millora dels sistemes de prevenció i seguretat de l’assentament, i finalment, l’adequació d’espais de lleure i cohesió social, segurs i adaptats a infants, joves i adults. La metodologia de treball usada ha promogut la participació de les persones del camp, que han participat tant en la identificació de les necessitats bàsiques, prèvia a la redacció del projecte, com en la construcció i instal·lació dels equipaments i en el condicionament de l’espai comunitari.

Moment de la instal·lació d’un dels mòduls prefabricats / AMB

El projecte de la Creu Roja Libanesa i l’AMB ha millorat les condicions bàsiques del col·lectiu sirià refugiat al Líban i n’ha enfortit la resiliència i l’apoderament. També ha reduït els riscos de malaltia, situacions d’emergència, d’expulsió i desnonament. En tercer lloc, ha fomentat la cohesió social i l’organització interna. Les persones involucrades beneficiades directament han estat unes 180. Entre les activitats realitzades en el marc d’aquest projecte, destaquen algunes com la sessió de promoció de la higiene amb les dones del campament, les activitats de lleure per als infants, la distribució de set extintors d’incendis a les famílies o la col·locació d’una caixa d’equips d’emergència a l’entrada del campament. El col·lectiu del camp va participar activament en totes les accions, fins i tot plantant arbres al voltant dels nous mòduls prefabricats.

Alfred Bosch, a l’esquerra, rebent les explicacions dels voluntaris d’Acció Contra la Fam / AMB

Identificació de prioritats sobre el terreny

Durant el mes de juliol de 2016, el vicepresident de l’Àrea d’Internacional i de Cooperació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Alfred Bosch, va fer una visita al Líban per conèixer de primera mà les prioritats locals i els treballs en marxa que s’hi estaven desenvolupant. Acompanyat d’un equip de la xarxa de ciutats MedCities, Bosch també es va entrevistar amb alcaldes de la zona i amb nombrosos col·lectius sirians al refugi, instal·lats en diferents parts del Líban, de manera que va poder conèixer les difícils condicions de vida en què es troben. Al Líban hi ha registrats més d’un milió de persones sirianes refugiades, xifra que equival a una quarta part del total de la població libanesa. Les agències i organitzacions humanitàries gestionen tota la resposta a la crisi; la manca de camps oficials comporta que els sirians i sirianes estiguin dispersos per tot el país, tant en àrees urbanes com rurals.

L’Àrea Internacional de l’AMB treballa en projectes de Cooperació Internacional i d’Educació per la Ciutadania Global, tot promovent el desenvolupament urbà sostenible d’altres àrees metropolitanes a Mesoamèrica, Àfrica i la Mediterrània en els àmbits de la seva competència. En els últims anys, ha engegat o donat suport a una quarantena de projectes de cooperació, en zones tan diferents com l’àrea metropolitana de San Salvador (El Salvador), Maputo (Moçambic) o Trípoli (Líban).

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Espai Crític és una secció on CRÍTIC produeix continguts amb fonts de tercers. Aquestes fonts d'ingressos ens permeten reforçar el projecte i explorar temes d'interès per a la nostra comunitat. La presentació del contingut deixa clar com s'ha encarregat i produït, i també qui l'ha finançat, especificant-ho al costat de la signatura i al peu de l'article.

Tots els continguts publicats a 'Espai Crític' són produïts per la redacció de CRÍTIC a partir de criteris periodístics i s'adequen als criteris del codi ètic comercial de la cooperativa.

A Espai Crític hi trobareu recomanacions i continguts d'interès per a la 'comunitat crítica'. És un espai obert a propostes, idees i reflexions, amb el suport de 'partners' i col·laboradors que contribueixen a fer possible el projecte de CRÍTIC.

Cerca al blog