D’acord, és guerra bruta, però… per què no entren mai a la seu d’ERC o de la CUP?

Josep Rull ha catalogat l'operació com a "espectacle mediàtic". Foto: CDC

Josep Rull ha catalogat l’operació com a “espectacle mediàtic”. Foto: CDC

L’estratègia de CDC davant de la investigació oberta per la fiscalia anticorrupció sobre les suposades comissions de Teyco ha estat, de moment, tancar files: tot és guerra bruta. Una operació política contra el sobiranisme. Josep Rull, coordinador general de CDC, ho ha catalogat d'”espectacle mediàtic”. D’acord, potser és guerra bruta de baixa intensitat (la guerra bruta seria una altra cosa: el GAL o l’Operació Garzón, per exemple). Però de moment, els últims quaranta anys, no hem vist un escorcoll similar (per un cas corrupció) en una seu d’ERC. O de la CUP. O d’Òmnium. O de l’Assemblea. L’esquerra independentista fa anys que està sota la lupa de l’estat. ERC també. I no ha passat. Amb un cas de suposada corrupció, no ha passat. Potser és que Convergència té un problema no resolt. 

A CDC creuen que el discurs reactiu –”és un atac al procés”– servirà per aglutinar encara més el seu potencial votant entorn de l’aposta electoral de Junts pel Sí. És una possibilitat. El problema, però, és que potser no passa. El 2012, en circumstàncies similars, no va passar: els escàndols de corrupció van esquitxar la campanya convergent, els ideòlegs de CDC van recórrer al relat de la “guerra bruta”… i CiU es va quedar amb 50 diputats. La corrupció importa als ciutadans, i molt. Set de cada deu catalans creuen que la corrupció política està molt estesa, segons dades del CEO. La corrupció no distorsiona la campanya: la corrupció sempre ha estat en campanya. I aquesta campanya, més.

L'empresari Carles Sumarroca Claverol. Foto: Cambra de Comerç

L’empresari Carles Sumarroca Claverol. Foto: Cambra de Comerç

Molt soroll per a no res? Caldrà veure-ho

Hi ha qui diu que això d’avui és molt soroll per res. Caldrà veure-ho. El Cas Torredembarra, d’on deriven les actuals acusacions, no ha arribat encara a judici però presenta evidència molt sòlides. L’exalcalde convergent de la localitat està acusat d’haver cobrat més d’un milió d’euros en comissions de les empreses del Grup Sumarroca a canvi de concedir obra pública. El conseller delegat de Teyco, Jordi Sumarroca, va ser detingut el juliol i va passar 19 dies a presó abans de sortir en llibertat… sota fiança de 600.000 euros.

Arran de la investigació d’aquest cas, la guàrdia civil hauria trobat indicis que Teyco hauria pagat comissions per concessió d’obra pública a la Fundació de CDC. Segons el diari El País, a la caixa forta dels Sumarroca s’hi hauria localitzat una sèrie d’anotacions que descriurien les suposades operacions. En un reportatge del passat octubre, posàvem la lupa de CRÍTIC sobre Teyco i les empreses del Grup Sumarroca, principals adjudicatàries de l’obra pública del govern. El cas Torredembarra és el cas Teyco-Sumarroca. No és un tema menor. I pot fer-se més gran.

El dilema de Junts pel Sí: guerra bruta o lluita implacable contra la corrupció vingui d’on vingui?

CDC tanca files entorn del discurs de la “guerra bruta”, però Raül Romeva, cap de files de Junts pel Sí, ha demanat ser implacables amb la corrupció vingués d’on vingués. “No pot haver-hi cap imputat per corrupció a la llista de Junts pel Sí”, deia Raül Romeva en l’entrevista de CRÍTIC. Són dos plantejaments diferents: un de reactiu i un altre de proactiu. Quin dels dos discursos s’imposarà en el relat de Junts pel Sí? De moment, el compte oficial de twitter de l’artefacte electoral ha fet un tuit a mig camí.

Una de les raons de part de l’independentisme per oposar-se al a llista unitària entre CDC i ERC era evitar escenaris com el que s’han produït avui. Amb llistes separades, una operació d’aquest tipus hauria afectat només a CDC, un partit que queia a les enquestes, en part, arran de la seva qüestionada gestió en aquest àmbit. Ara, amb l’operació Junts pel Sí en marxa, CDC arrossega a una part substancial del sobiranisme cap a un terreny molt incòmode. L’argumentari de Junts pel Sí diu que Mas és el millor President possible per aquesta etapa perquè, entre d’altres coses, ha estat eficaç en la lluita contra la corrupció. Més d’un i més de dos a Esquerra lamentaran avui l’acord electoral.

Captura de pantalla 2015-08-27 a les 16.57.46

Tot plegat resulta complex de gestionar pel sobiranisme, un moviment que en gran part ha basat el seu discurs en la regeneració política i que clava les seves arrels profundament en aquest malestar social. Ho resumeix bé el periodisme Arturo Puente en aquests dos tuits. Amb el benentès que no tot l’independentisme s’ha agrupat a Junts pel Sí: al marge de tot plegat, resta la CUP.

La CUP s’ha mostrat a favor d’investigar la corrupció i a l’hora ha denunciat l’oportunisme polític de l’Estat per tirar endavant l’operació justament ara. Però amb això no n’hi ha hagut prou per satisfer el relat convergent. Agustí Colomines, exdirector de la Fundació CatDem, ha comparat el registre de la Fundació amb un registre de la guàrdia civil al diari ‘Gara’, i ha acusat al diputat de la CUP David Fernández de “relativisme moral” per denunciar les actuacions de les forces policials espanyoles al País Basc i no fer-ho a Catalunya. Déu n’hi do.

És obvi que el tempo de l’operació d’avui respon al calendari electoral. I que de nou queda palès que la separació de poders brilla per la seva absència a l’Estat espanyol: res que no sabéssim. Però molts dels qui avui han parlat de guerra bruta… dirien el mateix si el cas hagués afectat el PP o al PSOE? La doble vara de mesurar és evident.

Lluitar contra la corrupció és una necessitat higiènica. Ho ha resumit Feliu Ventura en un tuit: “La guerra bruta és corrupció, i la corrupció és guerra bruta”. Guerra bruta contra la democràcia.  El 27 això també importarà.

11 comentaris
 • Maria L. Sciascia 28 d'agost de 2015 - 22:49

  Bon article, Palà.
  M’ha encantat aquest nou (jo no el coneixia)format. S’entén la mar de bé.

 • sergi danti 29 d'agost de 2015 - 8:36

  …i ERC ha “tocat poder” sempre… allò de que “tots som corruptes” no val…
  Mas, d’una vegada per totes
  i especialment, ara.
  ARA!! FES NETEJA!!
  I deixa de pensar només en tu!

 • Pato 29 d'agost de 2015 - 15:00

  Per què parlen de guerra bruta?
  S’acusa a l’Estat espanyol d’això mentre la denúncia que va donar començament a tot això (Teyco/Sumarroca/3%) surt de l’Ajuntament de Torredembarra i més concretament per part d’ERC.
  ERC va posar la demanda!!
  Això és embolicar-se en la bandera al millor estil Pujol en els 80.

 • Guillem Galera i Léger 30 d'agost de 2015 - 14:06

  Completament d’acord amb la Maria. Bon article, i fet en un moment, de l’amic Palà. I el títol no ho pot resumir millor.
  També és cert, i això no ho excusa, però no ens mamem el dit, que el moment triat per fer el happening de la guardia civil tampoc és fruit de la casualitat.
  Quant a aquest individu anomenat Colomines, bé, convido a llegir el seu blog i com s’hi veuen reflectides algunes obsessions com anomenar comunistes la gent d’IC. Bé, si IC és comunista, la CUP és l’anatema que es tolera circumstancialment perquè és, també, independentista… Voldria apel·lar a la memòria dels lectors del Crític sobre en Colomines i la seva campanya a favor d’aquell text penós del 2006 anomenat Estatut conjuntament a una persona emanada de l’establishment, la Rosa Cullell, gens sospitosa de fília independentista, ans al contrari (https://es.linkedin.com/pub/rosa-cullell/25/221/a5)…

 • mario 1 de setembre de 2015 - 10:04

  Pato, es GUERRA BRUTA, porque indiferentemente de que haya corrupcion, es la misma corrupcion que ha habido durante 10 años y que la justicia española no le parecia pertinente investigar,…..vaya, justo el dia que se presente Junts pel si. Claro, es que antes les venia mal, tenian que llevar al judo al niño. Que causalidad que siempre aparezcan estas cosas antes de elecciones. nadei se acuerda ya de las cuentas fantasmas inventadas de Arthut Mas en suiza? Nadie se acuerda de la repeticion de lo mismo con Trias… HACE solo unos MESES.

  En el momento mas decisivo en que se decide el futuro de catalunya y tendriamos que estar discutiendo esto, pues no. Hay personas interesadas en tirar balones fuera. Y que nadie haga demagogia diciendo que no me importa la corrupcion. Me importa la corrupcion y me importan los refugiados sirios, pero no intento mezclar los refugiados sirios con el proceso catalana, cosa que si se pretende con CDC.

  Tambien recuerdo que Ada Colau cuando atacaban la gestion de IU ella decia “no es que IU no se presenta, se presenta Barcelona en Comu”.

  Pues bien se presenta JUNTS PEL SI, no CIU

 • mario 1 de setembre de 2015 - 10:07

  y respecto a l autor de este articulo.
  “D’acord, potser és guerra bruta de baixa intensitat ”

  Tan cegados por el odio a Mas de algunos no se dan cuenta que esa guerra sucia que admiten existe, ES CORRUPCION, es el uso torictero de la justicia con motivaciones politicas. Es PEOR que corrupcion para enriquecerse.

 • Tarrako 2 de setembre de 2015 - 13:21

  Jo vull votar amb tota la informació, el que no trobo bé és que es sabés el del 3% de CDC i no es digui res perquè són eleccions, com votant tinc dret a saber tot el possible sobre els partits que es voten.
  No estaria malament conèixer que CDC cobra un 3% de comissions després de les eleccions? Els he votat i ara em diuen que són corruptes.
  Personalment vull saber, personalment estic a favor de conèixer tota la informació sobre la gent que em governa.
  És un moment “inoportú” per fer les revelacions? Segur que si, però a Catalunya, des de fa uns anys, sempre és un mal moment: si és abans del 9N, quan s’ha format Junts pel Si, si és abans d’una Diada, després d’una Diada…

 • mario 2 de setembre de 2015 - 22:19

  tarrak0,
  1) que yo sepa se viene hablando del 3% desde hace 10 AÑOS, 10AÑOS. Sin llegar a nada en concreto (como ocurrio con las cuentas FALSAS de Mas y Trias). jaja, te dicen “ahora” que son corruptos?
  2) Con estos precendentes puede ser verdad O NO. El que se haga antes de elecciones solo puede interpretarse como instrumentalizacion o corrupcion politica. Y la veracidad, pues queda en duda por la falta de imparcialidad del estado.
  3) Tu ultimo parrafo es demagogia. No no pasa nada por que salga coincidiendo con otros eventos, no con unos eventos conra los que el estado descarga su artilleria: los nazis, indignos antidemocratas (llenese aqui los insultos que se quiera) independentistas

  • Tarrako 3 de setembre de 2015 - 16:14

   Hola Mario
   El primer que va parlar del 3% va ser Carod Rovira l’any 98, http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/historia-comisiones-teyco-cdc-parlament-4471534
   CiU té la seu embargada per un cas de finançament il·legal, l’alcalde de Torredembarra també ha estat un dies a presó -pel cas Teyco i de on es deriva tot aquest darrer registre-, el Cas Millet, la família Pujol… Cadascú és molt lliure de creure el que vulgui, sol faltaria, però sembla bastant lògic pensar que la financiació de CiU no ha estat del tot “neta”, almenys els fets semblen anar per aquest camí.
   Però un pot creure que no, que CiU ha estat un partit modèlic, noble… evidentment tothom pot pensar el que vulgui, però evitar voler saber o tenir informació -encara que no sigui tota la informació- no és el millor per les democràcies.
   Puc comprar l’argument de que el moment de parlar del 3% és molt “casual”, però per aquest raonament tots els moments viscuts en aquests darrers anys i els que vindran (perquè el 27S és una etapa més d’aquest Tour, no sé si la reina), sempre serà un mal moment per parlar del 3% o corrupció, no crec que el meu darrer paràgraf sigui demagògia.
   Si posem l’exemple etern del Watergate, que tenien que fer el periodistes del Whasington Post? No dir res fins tenir tota la informació i el resultat del judici a Nixon?
   On està la frontera entre la informació i la campanya política partidista? És bo conèixer el papers de Barcenas i no ho és conèixer el cas de Teyco?
   Salutacions.

   • mario 4 de setembre de 2015 - 15:20

    Hola!
    hombre pues mejor me lo pones. Mas de diez años! y no han tenido tiempo de investigar?? ha de salir despues del 20 años el dia que se presenta Junts pel Si??

    Yo no se si eso es verdad. Yo nose si es verdad que algo que no se demostrado claramente en 20 años vaya a ser verdad ahora, que los poderes del Estado les interesa que lo sea.
    Lo sabes tu? ni tu ni yo. Es mas no tenemos manera de saberlo, porque cuando la policia y la justicia estan en duda todo lo que pase estará en duda. Y lo peor es que aunque fuera verdad, despues de 20 años que se hable ahora de esto con toda la parafeernalia de la policia solo puede tener motivaciones politicas.

    ¿De verdad no ves que despues de 20 años hablar del 3% justo antes del 27S (repito: sin saber que hay de verdad) todo esto puede no ser otra cosa que ruido?

    Donde estan las cuentas en SUIZA de Mas? y las de Trias?

 • Burnside 4 de setembre de 2015 - 13:11

  Guerra bruta? Guerra bruta és fingir que no hi ha calers per pagar als funcionaris durant 3 anys i que llavors els calers apareguin l’any que hi ha eleccions. Guerra bruta és derivar pacients de la sanitat pública a consultes privades/subvencionades dels amigotes per poder dir, en any d’eleccions, que les llistes d’espera a la sanitat pública s’estan reduint. Tots fan servir la mateixa medecina. Però dir-ho en alt és “odi a Mas”.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Roger Palà (Barcelona, 1978) és periodista, cooperativista i un dels editors de CRÍTIC. També col·labora a la revista 'Enderrock' i a Nació Digital. Ha estat coordinador de l'Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics, editat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. També ha pres part del projecte de la Directa i ha treballat o col·laborat en mitjans com Enderrock, revista de la que va ser cap de redacció durant nou anys, El Triangle, El Temps o diari El Punt.

Cerca al blog