Governem-los

Pancarta de la CUP en favor de la independència en una manifestació a Barcelona / JORDI BORRÀS

Pancarta de la CUP en favor de la independència en una manifestació a Barcelona / JORDI BORRÀS

Passada la pantalla de les eleccions espanyoles, ara toca afrontar una data inajornable per desencallar l’atzucac en el qual es troba el futur de Catalunya. L’atzar ha fet que la data se situï el 27 de desembre, just tres mesos després que les urnes atorguessin la majoria més àmplia en favor de la independència que hi ha hagut al país. Del 27 al 27, però amb la mirada inevitablement posada en les eleccions espanyoles del 20-D. Donar una ullada als comicis espanyols pot semblar lògic per constatar la impossibilitat de canvi a l’Estat que ens manté subjectes; però, quan aquesta mirada pateix de miopia, els errors estan assegurats.

De sumes, restes i canvis improbables

L’aritmètica diabòlica del Parlament de Catalunya ha fet que el proper Govern de la Generalitat depengui de la CUP. Una situació similar, però amb uns càlculs molt més complexos, faria que un possible viratge a Espanya amb un improbable Govern del PSOE i de Podem depengués de partits independentistes. Podem no suma per enlloc, ni tan sols amb el PSOE que el supera en nombre de diputats: tots dos agrupen 159 escons. Caldrien els dos d’Esquerra Unida, els d’Esquerra Republicana de Catalunya i bona part dels convergents per assolir una possible governabilitat. El curiós del cas és que, ara per ara, cap de les veus que reclamen canvi a l’Estat amb aquesta eventual coalició no posa en dubte la viabilitat de pactar amb el PSOE, partit que, entre moltes altres perles, és el responsable del cas més gran de corrupció que mai hi ha hagut en terres espanyoles, el cas dels ERO d’Andalusia, i no ho fan perquè prioritzen precisament fer fora el PP de les institucions.

Deixant de banda aquest fet, la lògica diu que el bescanvi d’aquest pacte hauria de ser clar: el referèndum d’autodeterminació. Així ho ha deixat clar també Pablo Iglesias, argumentant que no hi pensa renunciar. La realitat, però, és eixuta i tossuda. El PSOE mai no acceptarà aquest joc i, per tant, les possibilitats de referèndum (sense comptar-hi el veto d’un Senat amb majoria del PP) tornen a ser la gran pastanaga davant de la mula, és a dir: condicionar-lo a un futur canvi de mentalitat a l’Estat i als equilibris parlamentaris que suposadament se’n derivin. La irrupció de Podem és important, molt important, però absolutament insuficient i, fins i tot, deficient: no es pot entendre l’aparició del partit de Pablo Iglesias sense explicar que la meitat dels vots que han apostat per aquesta via han sortit dels Països Catalans, d’Euskal Herria i de Galícia, un detall molt clarificador que sembla que, precisament, qui parla de canvi a l’Estat passa absolutament per alt. El canvi, a Espanya, és un miratge i el pacte entre el PP i el PSOE amb el suport de Ciutadans sembla l’únic canvi plausible ara mateix. Involució, recentralització i tancament de files amb qualsevol modificació de la santa Constitució.

Un pas endavant

Enterrat el referèndum abans de començar —tant de bo m’equivoqui—, cal pensar ara en l’assemblea de diumenge vinent. La CUP té a les mans aconseguir que un Govern presidit per un convergent tiri endavant un pla de xoc social amb mesures de ben segur insuficients però impensables només fa uns quants mesos. La CUP té l’oportunitat de soterrar l’era d’Artur Mas amb un màxim d’any i mig. Aconseguirà JxSí aguantar un Govern presidit per Mas, tirar endavant la desconnexió i lliurar el pla de xoc social durant els pròxims mesos? És molt probable que el país sobrevisqui, però el president no; hi ha massa condicionants, i heus ací la diferència: no és el mateix vetar Mas que fer que ell mateix s’extingeixi al capdavant del Govern. Malgrat que el resultat sigui el mateix, les conseqüències no tindrien res a veure. Vetar-lo és perpetuar-lo, convertir-lo en màrtir. Deixar que presideixi el Govern és lliurar-lo a un final anunciat i posar-lo contra l’espasa i la paret sense capacitat de retorn: o trencament amb Espanya o dimissió fulminant. La CUP tindrà a les seves mans la capacitat de bloquejar el mandat; els seus 10 diputats seran més que necessaris.

Desenganyem-nos: Convergència ha mort. Només li resta un actiu, Artur Mas. És principalment per aquest fet que els dirigents de CDC forçaran noves eleccions abans de permetre’s prescindir de l’únic valor que els queda. Podria ser que les noves eleccions fossin bones per a l’independentisme, però sembla més evident que, en el millor dels escenaris, es repetirien els resultats. Amb el desànim, la possible desfeta de la CUP i de CDC, només en sortiria guanyant ERC i l’entorn de Podem i els seus aliats. Segurament, ERC tindria els millors resultats de la seva història recent i podria guanyar les eleccions, però per la mínima. La victòria seria insuficient per compensar els altres sectors que n’haguessin sortit malparats. Un escenari de nous comicis al març podria liquidar el procés, i no valorar aquesta opció és d’una irresponsabilitat flagrant. No és cap secret que un bon sector de CDC frisa per retornar a l’autonomisme sota mil subterfugis. Aquesta oportunitat es lliurarà amb les eleccions del març.

Tampoc no és cap disbarat deduir que l’esquerra que orbita entre els ‘comuns’, ICV-EUiA i Podem, vulgui proposar un front d’esquerres amb un candidat —o candidata, ara sí— amb tota la força mediàtica possible per tal d’intentar presidir la Generalitat. Fins i tot proposant una possible coalició amb les cendres de la CUP, però tot plegat amb un clar condicionant: retornar al referèndum i abandonar qualsevol possible unilateralitat.

Difícilment es pot prescindir de la massa social representada per CDC per tirar endavant el procés. Sense Convergència —agradi o no— no hi ha independència. De la mateixa manera que tampoc no es pot prescindir del gruix d’independentistes, al voltant del 20%, de l’òrbita de Podem. Però aquí ve la jugada: fer un pas enrere per fer un front comú amb un referèndum inviable com a punt denominador entre ERC/CUP/Podem allunya qualsevol aspiració independentista; encara més: dilata i condiciona la sobirania a un canvi de mentalitat a l’Estat espanyol i cedeix oxigen independentista al que quedi de Convergència. En canvi, fer un pas endavant, amb Mas president, obligarà l’Estat a jugar, i presumiblement ho farà de l’única manera que ho sap fer, amb la llei a la mà, processant president, consellers i volatilitzant el poc que ens queda d’autogovern. Tot plegat, això sí, amb l’histrionisme característic d’un Estat escleròtic que haurà de calmar la fera del nacionalisme espanyol. Serà precisament en aquest moment que, de manera indefugible, el 20% d’aquells independentistes de l’anomenada esquerra sobiranista hauran de triar entre repressió, involució i càstig o plena sobirania, procés constituent i independència. Una via molt més ràpida i factible per aconseguir sumar aquest sector que no pas creure en la possibilitat real d’un referèndum vinculant (perquè, si no ho és, ja em direu per què el volem) permès per l’Estat espanyol.

Miopia

Durant la nit electoral de les eleccions espanyoles es va sentir una cantarella repetitiva i acrítica des d’alguns sectors de la CUP, però sobretot dels guanyadors de la nit, la candidatura d’En Comú Podem: “Amb una Convergència tan debilitada, la CUP no es pot permetre fer Mas president”. Entenc que l’argument sigui vàlid per a l’òrbita de Podem, ja que el seu objectiu precisament s’ha situat sempre a Madrid, però no puc entendre que es repeteixi des de la militància de la CUP. És curiós com es pot fer una lectura en clau catalana d’unes eleccions on no t’has presentat perquè precisament no hi tenies res a oferir, ja que havies decidit fermament desconnectar de la capitalitat espanyola. La sensació és que l’argument ja el tenien preparat, mesos abans, per justificar el veto a Mas en intuir que l’òrbita convergent seria incapaç de guanyar aquestes eleccions.

És una opció, fer lectura en clau espanyola i voler-ho aplicar en clau catalana, però és patir de miopia política, la incapacitat de mirar una mica més enllà. És a dir, la manca de visió que porta a concloure que la societat catalana s’ha manifestat en aquestes eleccions en clau d’esquerres i sobiranista —però no independentista— i ser incapaç de valorar que la societat catalana va pronunciar-se, amb uns índexs de participació històrics, tres mesos abans en unes eleccions que sí que s’havien produït en clau de país.

En els comicis del 27 de setembre va quedar clar que el partit més votat va ser el que duia Artur Mas com a presidenciable amb un programa polític inequívocament independentista. Unes eleccions, per cert, on la CUP va quedar a la cua, just per sota del PP i de CSQEP, empatats en nombre de diputats. Simptomàtic, doncs, que en uns comicis on es decidia el futur del país, el tàndem ICV-EUiA-Podem (amb la destacable absència dels ‘comuns’) passés de ser una suposada alternativa de Govern, segons avalaven algunes enquestes, a quedar desfeta amb menys força, fins i tot, que la que tenia ICV-EUiA en la legislatura anterior. Catalunya ja es va pronunciar el 27 de setembre. Qui va votar el 20 de desembre ho va fer per incidir en els equilibris de la política espanyola, no pas per decidir el futur dels catalans.

Tirem pel dret

La fotografia que il·lustra aquest article és de la manifestació del 10 de juliol de 2010, aquella primera gran marxa sobiranista fruit del rebuig popular a la sentència que fulminava l’Estatut proposat des del Parlament català. La pancarta que va lluir la CUP duia una declaració d’intencions en tota regla: “Tirem pel dret, independència”. Val a dir, però, que de tots els partits, col·lectius i plataformes independentistes que hi van participar, la CUP era qui tancava la manifestació. Un fet gens casual, ja que la decisió d’assistir o no a aquell acte no es va decidir quasi fins a l’últim moment, fruit del recel d’una part de l’esquerra independentista. Com si es tractés d’una gran metàfora, aquell fet s’ha anat repetint en múltiples espais i escenaris, fruit de triar entre assumir les pròpies contradiccions i sumar-se a un procés popular amb el qual pots incidir però no dirigir, o bé restar en la inòpia política i virar cap a l’onanisme i l’autoreferencialitat. Com no podia ser d’una altra manera durant aquests anys, la CUP sempre ha decidit sumar, encara que sigui a l’últim moment. No fer-ho ara seria retrocedir als pitjors anys de la marginalitat.

“Tirem pel dret” vol dir decidir, incidir i construir. Representa arriscar, prendre el rumb per governar-nos. Ara no solament la CUP té una oportunitat única per fer-ho, sinó que té a les seves mans governar-los. La CUP tindrà la possibilitat de fer caure el Govern si es produeix l’eventual cas que no es compleixen els acords pactats. La CUP, amb només 10 diputats, pot, fins i tot, ser clau en un possible pacte a La Moncloa i sembrar el caos a l’Estat que ens subjecta: ho recordava Manuel Delgado, poc després de saber-se els resultats de les eleccions espanyoles: “La situació d’inestabilitat política que s’augura a Espanya fa imminent un acord CUP-JxSí i una represa —ara ja irrevocable— del procés. Davant no hi ha ningú”. A la sentència d’aquestes sàvies paraules, només hi afegiria una cosa. Tirem pel dret, governem-los: davant no hi ha ningú. Ara és l’hora de la valentia.

Jordi Borràs és periodista, fotògraf i autor del llibre ‘Desmuntant Societat Civil Catalana’ (Saldonar Edicions).
6 comentaris
 • gmarpons 24 de desembre de 2015 - 21:09

  Convergència ha mort! Mantenim-la viva amb respiració assistida! Clar que els vots dels indepes de dreta són necessaris, però convergència no és que no sigui necessària, és que és el principal impediment per a que aquest poble prengui de veritat les regnes del seu destí. Els convergents, que alguns doneu per suposat que desitgen la independència tant com nosaltres i estan tant disposats com nosaltres a fer els sacrificis que calgui, tenen claríssim que si poden trinxar la CUP l’han de trinxar, i maniobren per posar-la en situacions difícils i trencar-la. No es paren a pensar si sense la CUP no hi ha independència o què. En canvi ERC i la CUP estan plenes de gent preocupadíssima per a que CDC no prengui mal, perquè “sense Convergència no hi ha independència”. La lluita de classes unilateral de tota la vida.

  S’investeixi o no a Mas, CDC no farà cap pas definitiu cap a la independència en aquesta legislatura i l’excusa serà exactament la mateixa en els dos casos perquè la tenen “a huevo” i son experts en posar excuses: “la CUP posa pals a les rodes”, “les seves exigències no son raonables”, “amb aquests radicals no es pot anar enlloc”. Pensem que CDC és com nosaltres, l’esquerra, que quantes més decisions hem de prendre més ens desgastem, però a ells el poder els cohesiona i els atorga oportunitats de gestionar millor les seves contradiccions. Investint no tindrem república i la CUP perdrà la credibilitat pel camí, tot entregant aquest vot fluctuant entre la CUP i En Comú a la segona opció. No investint el futur és incert i hi haurà contratemps, però tindrem més opcions de victòria.

 • Desde el cinturon con amor 24 de desembre de 2015 - 22:02

  ¿Se puede saber que criterios del fòrum he incumplido para que no se publique el comentario realizado esta mañana?

 • jep 27 de desembre de 2015 - 21:38

  “La CUP tindrà la possibilitat de fer caure el Govern si es produeix l’eventual cas que no es compleixen els acords pactats”. Aquesta afirmació de Borràs és molt aventurada perquè parteix de la base que Convergencia mantindrà a qualsevol preu un acord amb els antisistema i no buscarà mai suports fora de l’àmbit indepe. La historia ho desmenteix.

 • Muse 8 de gener de 2016 - 18:59

  Com que censureu algunes crítiques, per no deixar clar que no falto al respecte al mitjà ni a l’autor, només dir que el seu perfil públic de twitter és a l’abast de tothom i que cadascú en jutgi lliurement l’estat emocional, l’escala ètica i el nivell intel·lectual per si [email protected]
  Li dedico aquesta bonica cançó:
  https://www.youtube.com/watch?v=24SyZ6Ikoz8

  • Sergi Picazo 12 de gener de 2016 - 0:24

   Muse,

   Només una coseta. Pràcticament no hem hagut de censurar més de tres o quatre comentaris en la història de Crític, i eren per insults o acusacions de delictes que no es podien provar i que no ens semblava ètic publicar a la web de Crític. Al contrari, la majoria de comentaris dels lectors i subscriptors tenen molt de nivell intel·lectual.

   Sergi Picazo

 • Muse 12 de gener de 2016 - 7:49

  Hola Sergi, el que dius no és cert, tinc un munt de comentaris tots sense insults ni denúncies pendents de publicar, n’he perdut el compte, alguns des de fa mesos que ja no se’ls llegirà ningú i altres que s’han publicat també amb setmanes de retard (havent-ho de comprovar mil cops pel mig i alguns fins i tot reclamar-los per facebook on per cert no és que s’hagi valorat ni rebut positivament la meva participació sinó tot el contrari) i que per tant tampoc tindran retroalimentació. Per molt menys he deixat de llegir i participar en altres mitjans. Que a sobre insinuïs que menteixo sense dret a rèplica, és a dir poder-te respondre públicament amb dates i enllaços i garanties que es publiqui la resposta queda lluny d’una disculpa raonable. La situació és francament humiliant per a qui us llegeix i difon. Vols que te’ls recompti i te’ls repostegi tots junts o què se suposa que he de fer per demostrar-ho?
  Com a minim la meitat de col·laboradors i textos que jo he llegit aquí NO tenen un nivell cultural, intel·lectual, ètic i periodístic desitjable, alguns sí com també us he transmès, puc discrepar en això o tampoc? Per què escoltar veus crítiques i millorar si ja estem contents amb tot, no? Això és el que enteneu per “nou periodisme cooperatiu”?
  El senyor Borràs té un sentit de l’ètica i un nivell d’argumentació i raonament intel·lectuals tals que (més per por a la censura que per respecte) no he jutjat ni adjectivat, sinó que he convidat fervorosament tothom a fer una ullada al que publica a títol personal perquè penso que es retrata tot sol, que tots som grandets com per fer certes deduccions i perquè si vosaltres no voleu fer autocrítica, almenys la puguin fer els altres lectors. Si jo tingués un diari em faria vergonya publicar-lo i si jo tingués un diari agarairia que algú hi particiés encara que fos per discrepar. Suposo que seria diferent d’aquest, simplement.

Deixa el teu comentari

Sobre aquest blog

Canal d'opinió dels col·laboradors de Crític. Un espai col·lectiu de reflexió i anàlisi sobre l'actualitat política, econòmica i social catalana.

Cerca al blog