• Sergi Picazo i Roger Palà
 • dimarts, 23 desembre 2014

Els mitjans de comunicació tendeixen a destacar les notícies negatives, els conflictes, els problemes, allò que no funciona d’una societat. És lògic. Les males notícies són més notícia. Però aquest sistema de jerarquitzar la informació fa que sovint oblidem, menystinguem i silenciem els fets positius, les dades per a l’optimisme i aquells moments en què la societat s’organitza i tira endavant iniciatives d’èxit transformador. Aprofitant el final d’un any intens, a CRÍTIC apostem per un exercici d’optimisme.

L'èxit del cooperativisme i de la banca ètica a Catalunya i el retrocés de les guerres i de la pobresa extrema, entre els factors que conviden a ser positius

1) El cooperativisme creix en quantitat i en qualitat

El 2014 ha estat un any fructífer per a les cooperatives, un model d’empresa democràtic i en expansió. Ha crescut un 3,5% l’ocupació generada pel sector cooperativista en relació amb l’any 2013. En termes absoluts, les cooperatives incorporen 1.367 noves persones al mercat laboral, segons les xifres del setembre de 2014 que facilita el Ministeri de Treball i que recopila la Federació Catalana de Cooperatives de Treball. En total, 40.401 persones hauran treballat en una cooperativa catalana durant aquest exercici. cooperativisme L’ocupació que generen les cooperatives, a més, és de qualitat. Gairebé un 80% és de caràcter indefinit i gairebé un 80% manté una dedicació de jornada completa. A més, concentren més oportunitats laborals per a dones i joves: un 47% de l’ocupació correspon a dones i gairebé un 6% de contractacions són de menors de 25 anys. A Catalunya hi ha 4.217 cooperatives: és la comunitat amb més cooperatives de l’Estat, concentrant un 22,5% del total. En total, les cooperatives facturen 4.621 milions d’euros i representen un 3% del PIB.

2) Els catalans cada cop vivim més anys (i la resta del món també)

L’Estat espanyol i, per tant, Catalunya es troba entre els estats del món on les dones viuen més, amb una mitjana de 85 anys, només per darrere del Japó, on arriben als 87 anys, segons les noves estadístiques de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’esperança de vida segueix augmentant al món i se situa en els 68 anys per als homes i en els 73 anys per a les dones. Les dones de Suïssa i de Singapur, igual que les catalanes, arriben als 85 anys i un mes.

Les estadístiques de l’OMS revelen que als països amb ingressos més baixos hi ha hagut importants progressos i s’ha incrementat l’esperança de vida en nou anys entre el 1990 i el 2012. Els països on més va pujar l’esmentat índex en aquest període han estat Libèria (de 42 a 62 anys), Etiòpia (de 45 a 64), Maldives (de 58 a 77), Cambodja (de 54 a 72), Timor Oriental (de 50 a 66) i Ruanda (de 48 a 65).

3) L’ús del català s’incrementa després d’anys de fortes davallades

L’ús del català torna a pujar lleugerament després de la forta davallada registrada en el període dels anys 2003-2008. Així ho assenyalen els darrers informes de política lingüística. El català és la llengua inicial (materna) d’un 31% de la població. Però puja fins a un 36,3% el percentatge de persones que la consideren com la llengua d’identificació, és a dir, la seva llengua. A més, més de 600.000 persones tenen el català com a llengua habitual, malgrat que no sigui la seva llengua inicial o primera llengua apresa.

L’increment entre el percentatge de població que parla català amb la mare i el que l’usa amb el fill és de 6,2 punts. L’ús del català en la franja d’edat que va dels 15 als 30 anys ha passat de ser d’un 31,5% el 2008 fins a un 36,4% el 2013. En el període 2007-2012, hi ha hagut mig milió de persones que no tenien el català com a llengua habitual i l’han acabat definint com a idioma prioritari a l’hora de comunicar-se.

4) Morirem menys a les carreteres

A Catalunya es produeix any rere any una reducció de la sinistralitat a les carreteres. El 2014, la tendència es confirma. En l’espera de les dades definitives, sembla que el descens serà pronunciat. El Servei Català de Trànsit informava al passat mes de novembre d’una reducció d’un 13% d’accidents mortals en relació amb el mateix període de l’any anterior: s’havien registrat 120 víctimes, per 138 de 2013. El balanç complet de sinistralitat a les carreteres catalanes de 2013 va ser el més positiu de la història. Es va tancar amb un total de 168 persones mortes, 26 menys que el 2012, cosa que suposa una reducció d’un 13,4%. El 2013, amb el tancament de dades de víctimes mortals a 30 dies, ha registrat una reducció de la sinistralitat mortal a Catalunya del -19%, un valor superior al dels tres anys anteriors sumats, i un -28,6% de víctimes mortals respecte del 2010.

5) La banca ètica continua arrelant

El sector de les finances ètiques segueix enfortint-se. No hi ha dades completes de 2014, però Triodos Bank, l’entitat amb més volum del sector, va tancar el primer semestre de l’any amb un increment d’un 7,2% del balanç total a l’Estat espanyol, enfilant-se fins als 1.483 milions d’euros. El nombre de crèdits concedits per Triodos va créixer un 32,5% en aquest mateix període, un 1% en quant a volum, mentre que els dipòsits dels clients van créixer un 8%. El banc va atraure també un 10% de nous clients, superant els 163.000 amb data 30 de juny de 2014. Aquest 2014 es tanca amb el llançament de Fiare com a banc amb la cartera de serveis habitual a particulars –targetes i comptes d’estalvis–, una operativa que fins ara en clau ètica només oferia Triodos. Fiare tenia 1.820 socis el 2010 a l’Estat espanyol. A l’abril de 2014 ja eren 5.076, que formen part dels 37.000 socis que té la Banca Popolare Etica italiana, entitat sòcia de Fiare. En el seu global europeu, el Projecte Fiare sumava amb data de juliol de 2014 un estalvi de 937 milions d’euros i un volum de 795 milions de préstecs concedits. Les dades del primer semestre de 2014 de Coop 57, cooperativa de serveis financers ètics i solidaris, també són molt positives. En aquest període va concedir 100 préstecs per valor de 4 milions d’euros, concedits sempre a iniciatives socials i empreses cooperatives. El saldo de les aportacions dels socis i sòcies de Coop 57 va enfilar-se durant el primer semestre de l’any fins als 23,2 milions d’euros. El 2013, la xifra va ser de 21 milions. Les dades globals més completes són de 2013. La banca ètica va captar uns estalvis de 1.300 milions d’euros el 2013, fet que suposa un creixement d’un 40% tot i la crisi i la caiguda de l’estalvi en les llars de l’Estat espanyol, segons es desprèn del Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques 2013, elaborat per l’Observatori de les Finances Ètiques i promogut per FETS-Finançament Ètic i Solidari. barometre etic

 6) Les energies renovables, a l’alça

A Catalunya i a l’Estat espanyol avancen les energies renovables. Espanya és el primer país del món en què l’eòlica s’ha situat com la primera font d’electricitat en un any complet. Un 20,9% de la demanda elèctrica es cobreix amb energia eòlica, un sector que genera 20.000 llocs de treball i aporta 2.623 milions d’euros al PIB (un 0,24% del total), segons un informe de 2014 de l’Associació Empresarial Eòlica. Els avenços tecnològics en matèria de sistemes energètics amb escasses emissions de carboni, incloent-hi els sistemes fotovoltaics, els vehicles elèctrics, la captura i l’emmagatzematge de carboni, el graf, contribueixen a la transició a una energia de baix cost i escasses emissions de carboni tecnològicament realistes, amb uns enormes beneficis consegüents per a la salut humana i la seguretat planetària. c-13 La cooperativa Som Energia, que aposta per l’energia verda, va néixer al desembre de 2010 amb 150 socis i ja supera els 17.410. La seva previsió, segons explicava un dossier de la revista Alternativas Económicas, era tancar el 2014 amb 9 milions d’euros de facturació i donant servei d’electricitat a 22.000 llars. A més, Som Energia ja produeix la seva pròpia energia neta, amb plantes fotovoltaiques en quatre localitats, una planta de biogàs i un parc eòlic en fase d’estudi a l’Alta Anoia.

7) Cada cop hi ha menys guerres i conflictes armats

El procés de pau iniciat a Colòmbia entre la guerrilla de les FARC i el Govern és una de les esperances per un futur en pau després de més de 60 anys de conflicte armat al país. Malgrat el que pugui semblar, avui hi ha menys conflictes armats que mai en la història.   armes copy Les guerres a Ucraïna o a Síria, l’avenç de l’Estat Islàmic o els conflictes armats a la República Centreafricana o al Congo continuen enquistats. Però, des d’una perspectiva històrica, les grans guerres estan en declivi. L’analista Steven Pinker, a l’obra The Better Angels of Our Nature assegura que “la proporció de morts documentades per la violència política (guerra, terrorisme, genocidis) s’ha reduït moltíssim en l’última dècada” respecte als anys vuitanta i noranta. El 2013 van morir als Estats Units sis persones per terrorisme: menys de les que moren a l’any perquè els cau un moble o un electrodomèstic a sobre.

8) La pobresa extrema es redueix

Tot i que la pobresa creixi a Catalunya per culpa de la crisi i de les retallades, les xifres mundials sobre pobresa són les millors del segle XX segons les Nacions Unides. L’extraordinària taxa de creixement econòmic de l’Índia i de la Xina i d’altres països asiàtics ha donat lloc a una gran disminució de la proporció de la població mundial que viu amb menys d’1,25 dòlars al dia, d’un 52% el 1981 a un 21% el 2010, segons dades de l’Unicef. grafic pobresa En termes de xifres reals, el nombre de persones que viuen a les regions en desenvolupament en una situació de pobresa extrema es va reduir de 1.800 milions l’any 1990 a 1.400 milions el 2005. A l’Àsia oriental s’ha reduït més de la meitat la pobresa extrema (d’un 36% a un 16%) entre el 1997 i 2005. En contrast, durant el mateix període, a l’Àfrica subsahariana s’ha reduït només marginalment, d’un 58% a un 51%. Tanmateix, la desigualtat entre rics i pobres al món continua creixent.

9) La fam al món retrocedeix

“Una de les lliçons essencials apreses en els últims 20 anys és que aconseguir ràpids avenços en la reducció de la fam i de la desnutrició és eminentment possible, fins i tot en entorns on els recursos són limitats”, segons les dades de l’Unicef. fam al món Aquest mapa animat mostra l’Índex Global de Fam, calculat per l’Institut Internacional d’Investigacions sobre Polítiques Alimentàries, del 1990 al 2014. Els països de color vermell i taronja tenen nivells especialment alts de fam i de desnutrició, mentre que els verds tenen taxes més baixes. Així que és encoratjador veure el món a poc a poc aconseguir menys vermell i més verd en els últims 24 anys. El percentatge de nens menors de 5 anys que pateixen desnutrició segons el paràmetre del baix pes ha disminuït d’un 31% el 1990 a un 26% el 2008. Segons les últimes estimacions, 129 milions de nens menors de 5 anys tenen baix pes i 195 milions de nens pateixen de retard en el creixement.

10) La capa d’ozó està en via de recuperació

Segons una nova avaluació realitzada per 300 científics, la capa d’ozó que protegeix la Terra va camí de recuperar-se en les pròximes dècades, gràcies a les mesures internacionals adoptades de forma concertada contra les substàncies que esgoten aquesta capa.   capa_ozo La capa d’ozó estratosfèric és un fràgil escut gasós que protegeix la Terra de la nociva radiació ultraviolada procedent del Sol. Segons el PNUMA, els models mundials indiquen que, el 2030, el Protocol haurà evitat dos milions de casos anuals de càncer de pell, a més d’impedir lesions oculars i danys al sistema immunològic humà i protegir la fauna i flora silvestres i l’agricultura.

Inicia sessió per poder descarregar el reportatge en format PDF i EPUB. Si encara no ets usuari de CRÍTIC, registra't ara.
10 comentaris
 • Subscriptor Jordi Ortiz Gil 23 de desembre de 2014 - 9:58

  Moltes gràcies per aquest resum tan necessari.
  Agraïsc especialment l’èmfasi en aspectes importants de l’economia solidària.
  Sens dubte, el naixement de Crític és una altra gran notícia.

 • Subscriptor Oleguer Sagarra 23 de desembre de 2014 - 11:45

  Gràcies per l’article, però crec que hauríem de treballar per a que les vostres gràfiques estiguin a la mateixa alçada que la bona qualitat informativa d’aquesta publicació. El disseny és maco però manquen eixos i unitats en molts casos (a pesar de que acostumen a estan escrits al títol de la figura) .

  Per la resta, magnífiques notícies i a seguir treballant per fer el 2015 un any millor que el 2014!

 • Subscriptor Manel Ballester 23 de desembre de 2014 - 11:57

  Del tot d’acord amb el comentari del Jordi.
  Salut.

 • Isidor Marí Mayans 23 de desembre de 2014 - 12:07

  Molt interessant. Encara que en algunes de les estadístiques ja es pot deduir per quines raons l’evolució és positiva, estaria bé subratllar quines són les possibilitats que tenim de fer que tot avanci favorablement. Segurament podem contribuir a transformar la realitat en la bona direcció.

 • Subscriptor Xavier Orduña 23 de desembre de 2014 - 12:24

  Us felicito! Realment dona gust llegir aquest tipus d’articles de bon matí!!!! Em recorda molt al llibre (i tesis) de Peter Diamandis (el podeu veure aqui: http://www.ted.com/talks/peter_diamandis_abundance_is_our_future).

 • Tarrako 23 de desembre de 2014 - 17:07

  “2) Els catalans cada cop vivim més anys (i la resta del món també)”
  Esperança de vida no es relaciona amb qualitat de vida, viure més anys no té que ser una excel.lent noticia si no va acompanyada de viure amb una bona qualitat. És millor morir o viure 10 anys estirat en un llit mentre et fan canvis posturals? La societat es millor si tenim persones vivint més temps?
  Estan augmentant les malalties cròniques ja que vivim més, i hem de saber afrontar-les de millor manera que el que fem actualment, aquesta es una prioritat de l’OMS, i una prioritat per tots. http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/lancet-ageing-series/es/
  No és viure Més, és viure Millor.

 • Joan Codina i Lligoña 23 de desembre de 2014 - 18:57

  Gràcies per l’article, veurem el proper any nou amb una mica més d’optimisme. Sols un petit apunt i sense voler en cap cas aigualir la intenció de l’article, la gràfica de morts en combat s’hauria de completar amb les dades de civils morts en conflicte, cada cop moren més civils i menys militars en els diferents conflictes.

 • Subscriptor JCN 25 de desembre de 2014 - 8:21

  De ben segur el millor regal de Nadal, infromació i optimisme; i equilibri, economia social, medi ambient, llengua, pobresa, conflictes armats… Sensacional!
  Bones festes amics i us heu deixat d’afegir una de les noticies també per ser una mica més optimistes aquest 2015, la creació d’El critic
  (Ja ens avisareu quan estigui en obert)

Deixa el teu comentari