• Laura Aznar / Roger Palà | @LauraAzLlu / @Rogerpala
 • dilluns, 7 gener 2019

Els cops de porra de la Policia Nacional l'1 d'Octubre quedaran per sempre a la memòria de molts catalans, però els agents no es van limitar a atonyinar els concentrats amb les defenses. CRÍTIC ha tingut accés a vídeos inèdits gravats per la Policia Nacional en una quinzena punts de votació diferents de Barcelona durant la jornada del referèndum. Un material audiovisual que mostra com es coordinava i comunicava la policia, així com el tracte dels agents amb els manifestants: amenaces, ditades a l'ull, estrebades i mans retorçades.

CRÍTIC ha tingut accés a gravacions inèdites realitzades en 15 punts de votació on queda constància de la contundència policial més enllà de les càrregues

CRÍTIC ha tingut accés a les gravacions realitzades per les càmeres de la policia nacional en un total de 15 punts de votació de Barcelona durant l’1 d’Octubre. Part d’aquest material ha estat publicat per digitals com Eldiario.es o l’Agència Catalana de Notícies (ACN), però les noves imatges que avui revela aquest mitjà eren, fins ara, inèdites. Es tracta d’hores de gravació que deixen palesa la contundència policial viscuda en centres com el Jaume Balmes, el Pau Clarís o l’Escola Pia de Sant Antoni. En el cas d’aquest darrer col·legi, les imatges enregistrades per la policia no s’havien fet públiques fins a data d’avui.

“Sal ahí, gordo”: La intervenció a l’Escola Pia de Sant Antoni

El material inèdit que ha recopil·lat CRÍTIC resumeix la intervenció a l’Escola Pia de Sant Antoni, gravada per la Policia Nacional. Es tracta d’un centre concertat, sobre el qual el cos no tenia l’encàrrec d’aturar la celebració del referèndum. La interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ordenava que les forces d’ordre havien d'”impedir, fins a l’1 d’octubre, la utilització de locals o edificis públics” on s’hi desenvolupés la votació, de manera que les actuacions que es van produir en aquesta i altres escoles de titularitat privada –com la Projecte, l’Infant Jesús i el FEDAC Horta– no estarien emparades pel TSJC. El jutjat número 7 de Barcelona està indagant l’actuació policial a la capital durant l’1-O i ha citat com a investigats una vintena d’agents, entre els quals el responsable de l’operatiu a l’Escola Pia. L’Ajuntament de Barcelona exerceix l’acusació particular en tots els casos oberts per la violència policial que va tenir lloc a la ciutat.

Els efectius van arribar a la Ronda Sant Pau 72 poc abans de les 10 del matí per intervenir l’Escola Pia de Sant Antoni. Tal com s’observa a les imatges, sense previ avís via megafonia, la policia comença a retirar les persones segudes i dretes davant la porta amb estrebades i empentes. Davant de l’entrada també s’hi veuen membres dels Mossos d’Esquadra que no actuen en el desallotjament dels concentrats. De fet, els Mossos apareixen diverses vegades a les gravacions però no hi ha constància que desenvolupin cap actuació encaminada a impedir el referèndum.

Els assistents es queixen de l’actuació dels agents de la Policia Nacional amb comentaris del tipus “Que no somos terroristas, joder, que somos ciudadanos, que hay famílias”. En les cintes s’identifica com un dels agents colpeja un home al crit de “Sal ahí, gordo”, mentre el llença a la calçada. A mesura que els agents els dispersen, els manifestants es concentren a les immediacions de l’escola i canten consignes com “Som gent de pau” o “Votarem”. També confronten el tarannà de l’actuació policial, preguntant als agents “¿Cómo hacéis eso?”.

En un altre fragment dels vídeos s’escolten cops, però les càmeres no capten on es produeixen. En les imatges enregistrades pel CNP s’observa que en diverses ocasions aquella jornada els agents van colpejar les portes dels col·legis amb una maça per tal d’accedir als recintes i retirar les urnes. Per la reacció dels concentrats quan s’escolten els cops, una de les possibilitats és que en aquell moment la policia estigués intentant entrar per la força a l’escola.

“Hay que sacarlos” y “no hables con escoria”: les converses entre els agents

Un dels aspectes que no ha trascendit té a veure amb les converses entre els agents i les seves estratègies de coordinació. En el visionat del material enregistrat pel CNP es palpa la tensió dels efectius durant alguns operatius; una tensió que no es justifica amb l’actitud dels manifestants. De fet, a les portes de l’Escola Pia, l’agent que porta la càmera es dirigeix al comandament i li diu, alterat, “hay un subgrupo solo ahí, jefe”. “Hay que sacarlos”, diu un altre, i això fa que el grup enfili cap al suposat focus de conflicte. Al final del vídeo es veu com els policies es reagrupen al cap del carrer, tirant per terra les tanques metàl·liques que els obstaculitzen el pas per iniciar la retirada. En un moment puntual s’aprecia com alguns manifestants, un dels quals camina amb crosses, els recriminen la seva actitud. “No hables con escoria”, li diu un agent a un altre. Llavors pugen als vehicles i poc després d’arrencar, s’escolta com el policia de la càmera li diu al conductor “cuidado! Hijo de puta, ha tirado una silla”, tot i que a les imatges no queda constància de l’actuació que motiva aquest comentari.

Mans retorçades, estrebades de cabell i dits a l’ull

Durant l’operatiu policial l’1 d’Octubre, hi va haver algunes conductes violentes per part dels efectius que han estat documentades tan per les persones que defensaven les escoles com pels mateixos agents: des de cops de porra fins a l’ús de pilotes de goma, passant per sacsejades als concentrats, puntades de peu i fins i tot, cops de puny. Però més enllà de les pràctiques més violentes i de l’utilització de les defenses i l’armament per dispersar els concentrats, CRÍTIC també ha fet un buidatge de les imatges que deixen constància d’actuacions que, segons els advocats de l’acusació particular contra la policia, podrien ser antireglamentàries. Aquestes actituds van acompanyades, en alguns casos, de comentaris amenaçants: “te estoy gravando, “te voy a romper las gafas que valen un dinero”, “vámonos para fuera que va a ser peor, ¿para què haceros daño?”, o “vas a ser la siguiente, ¿crees que merece la pena?”.

L’1 d’Octubre de 2017, el Cos Nacional de Policia va deixar al seu pas un miler de ferits, però tal com s’aprecia als vídeos, el nombre de persones que van patir vulneracions s’enfilaria molt més.

“Eso de pacífica nada. Los hijos de puta que han entrado no eran pacíficos”

Amb aquesta afirmació resumia un dels agents de la Policia Nacional la resposta dels manifestants que protegien els accessos al CEIP Els Horts el dia del referèndum. Durant la seva intervenció, els efectius van aconseguir retirar del centre urnes i paperetes preparades per la votació. A les imatges es veu el trajecte de la policia fins els furgons i com dipositen el material confiscat dins els vehícles. Com s’aprecia en els diferents vídeos que ha recopil·lat CRÍTIC, les càmeres donen constància de les pràctiques contundents d’alguns membres del cos policial, però contràriament a la valoració de l’agent, no registren cap mostra d’actituds violentes per part de les persones que defensaven les diferents escoles el dia 1 d’Octubre.

Inicia sessió per poder descarregar el reportatge en format PDF i EPUB. Si encara no ets usuari de CRÍTIC, registra't ara.
2 comentaris
 • Vann Fjernthav 8 de gener de 2019 - 18:28

  Em sembla que el problema no és pas que altres no ens creguem els fets aquí presentats. El problema és que hom continua insistint a voler fer allò que només pot acabar de la manera exposada, i no només per a aquells que ho fan i promouen, per més que rebin primer : tota Catalunya patirà les conseqüències, fins i tot els no independentistes.

  Certs líders ja sabien que l´herència franquista mai no havia mort, perquè no es tractava tant de franquisme com de llepaculisme : tot un ramat de ex-franquistes es va presentar després com els demòcrates de tota la vida amb dret de donar lliçons als altres. Els líders suposadament independentistes que van escalfar el cervell a la població ja sabien qui tenia el poder, i tot i així van animar a la gent a fer com si existissin unes condicions que en realitat no existien. És com fer creure a un pobre que és ric, i que ja es pot gastar tot el que té de la manera que vulgui, que immediatament tornarà a tenir diners. Si els que donaven cops ho feien a les ordres de ja sabem qui, els qui van incitar a rebre´ls són igualment culpables. I per culpa d´ells rebrem tots, fins i tot els qui no som catalans ni espanyols. Son ells qui haurien de ser a la presó, i no pas aquells a qui van rentar el cervell.

 • Francesc111 27 de gener de 2019 - 1:19

  Vann, a veure si ho entenc bé, per una evanescència de si són franquistes o llepaculistes, ens ha de ser ben bé igual, que facin el què vulguin. Nosaltres la disquisició com si no hi fos, per què reberem, sobretot els que ens han rentat el cervell, que no serem franquistes, ni llepaculistes, però som tontos.
  Suposo que ets de la colla del 155: PP, PSOE, Cdans, Vox i com tots aquests que la democràcia se’n vagi per les clavegueres a tu t’és ben bé igual.
  Realment llegir Crític no t’ha aportat sentit crític.
  Ordres, quines ordres jo hi vaig anar per què penso que és el millor per a mi, pels meus fills i encara que no t’ho sembli, per tu.

Deixa el teu comentari