• Sergi Picazo i Roger Palà
 • dilluns, 31 agost 2015

La Fundació CatDem, que està sent investigada per un possible cas de finançament il·legal de Convergència, ha rebut 2,9 milions d'euros en donacions privades i altres ingressos només en els últims tres anys. Els comptes de l'entitat, als quals CRÍTIC ha tingut accés en exclusiva, revelen que la CatDem és la fundació vinculada a un partit polític català que més donacions i subvencions rep cada any. L'any 2014 va rebre exactament 804.000 euros com a "donacions i altres ingressos" i 309.043 euros en "subvencions oficials".

L'entitat apareix novament com a peça clau d'un suposat triangle de comissions per obra pública: empreses-fundació-partit

Agents de la Guàrdia Civil surten de l'escorcoll a la seu de la fundació CatDem / CARLOS MORENO

Agents de la Guàrdia Civil surten de l’escorcoll a la seu de la Fundació CatDem / CARLOS MORENO

La CatDem, que ja va quedar esquitxada pel ‘cas Palau’ i les donacions de Ferrovial, apareix novament com a peça clau d’un suposat triangle de comissions: empresa-fundació-partit. La fundació està sent investigada, segons revelava aquest cap de setmana el diari ‘El País’, per “actuar com a tapadora per cobrar comissions il·legals del 3% per obres públiques adjudicades a Teyco”. L’empresa dels Sumarroca, un dels fundadors de Convergència i vinculat a Jordi Pujol, va tornar a negar “rotundament” haver pagat “cap mena de comissió a canvi d’un tractament favorable en la concessió de contractes”.

CRÍTIC, a través del Registre d’Associacions i Fundacions de la Generalitat de Catalunya, ha pogut accedir als comptes de resultats de la Fundació CatDem dels últims dos anys. El 2014 hi consten uns ingressos totals d’1,12 milions. D’aquests, 804.000 euros provenen de “donacions i altres ingressos per a activitats”. Els ingressos que té actualment la fundació vinculada a CDC són molt superiors a la resta de fundacions vinculades a partits catalans: l’any 2014, segons dades dels seus balanços dipositats al registre, l’Institut Coll i Alentorn —d’Unió— va tenir “ingressos de promocions i patrocinadors” per valor de 109.000 euros i la Fundació Rafael Campalans del PSC— va tenir “donacions i altres ingressos” per 106.000 euros.

ingressos cat demTanmateix, el balanç de comptes de la CatDem no especifica qui són aquests importants donants ni el motiu pel qual donen tal quantitat de diners a una fundació vinculada a un partit polític. Aquestes donacions a fundacions, sense donant conegut, són perfectament legals. La reforma de la Llei de finançament de partits polítics, aprovada el 2007 amb el PSOE al Govern espanyol, va prohibir les donacions anònimes als partits, però va elevar a 100.000 euros el límit per a les aportacions individuals. El 2012, ja amb el PP al Govern, es va prohibir que les empreses que rebin contractes públics de l’Administració puguin efectuar cap tipus de donació als partits. Tanmateix, i aquesta és la clau de tot plegat, es va mantenir oberta la possibilitat que les empreses puguin fer donacions a les fundacions vinculades als partits. La majoria d’aquests donatius no estan, segons el mateix Tribunal de Comptes, ben identificats ni es consignen en un compte bancari especial. L’organisme espanyol reconeix que només pot auditar, de mitjana, 3 de cada 10 euros de les fundacions dels partits. El Tribunal de Comptes ha denunciat reiteradament que les fundacions del PP, del PSOE, d’Esquerra Unida o de CiU no identifiquen degudament els seus donants.

Qui dóna diners a la Fundació CatDem?

Josep Rull, secretari general de CDC, va reconèixer divendres passat que la CatDem va rebre aportacions de les empreses Teyco i Bluegreen dins de la legalitat. “L’empresa Teyco ha fet aportacions clares, transparents i reconegudes en quantitat que no tenim cap tipus de dificultat per fer-les públiques”, va assegurar Rull. Tanmateix, fins aquest divendres, ni als comptes penjats a la seva web, ni als dipositats al Registre d’Associacions i Fundacions de la Generalitat ni als informes del Tribunal de Comptes apareixen quines són les empreses que donen diners legalment a la Fundació CatDem. El número dos de Convergència va detallar que Teyco havia donat uns 150.000 euros els anys 2007, 2008 i 2009, i Bluegreen va aportar-hi uns 200.000 euros entre els anys 2012, 2013 i 2014.

El màxim detall que CRÍTIC ha pogut saber és quines donacions són de persones físiques i quines són d’empreses o d’associacions, és a dir, de persones jurídiques. L’any 2013, l’últim que ressenya l’informe del Tribunal de Comptes publicat aquest juliol passat, la CatDem va ingressar 847.000 euros en “donacions i altres ingressos”. D’aquests, l’informe detalla que hi va haver 538.000 euros donats per 21 persones jurídiques, que majoritàriament serien empreses. És a dir, una mitjana de 25.600 euros per cada donant.

En canvi, segons el mateix informe del Tribunal de Comptes, la Fundació Irla —vinculada a ERC— o la Nous Horitzons, d’ICV, no tenen cap aportació de persones jurídiques, només de persones físiques, mentre que la Rafael Campalans només va rebre aquell any 84 euros d’una empresa o entitat. L’excepció és l’Institut Coll i Alentorn, d’Unió, que sí que rep donacions de persones jurídiques: 343.000 euros donats, de només cinc persones jurídiques, que donarien una mitjana de 70.000 euros per cada empresa.

En què es gasten els diners?

Més agents de la Guardia Civil entrant a la seu de la fundació CatDem / CARLOS MORENO

Més agents de la Guàrdia Civil entrant a la seu de la Fundació CatDem / CARLOS MORENO

La majoria de la despesa de la CatDem, més d’un 60%, està anotada com a “despeses de personal”: 664.000 euros el passat 2014 i 523.000 el 2013. Aquesta partida augmenta, doncs, uns 140.000 euros d’un any per l’altre. Actualment, hi treballen 12 persones. Destaca la segona partida més gran de les despeses: 252.000 euros el 2014 i 307.000 euros el 2013 com a “serveis professionals independents”. Aquestes factures són les que estarien investigant-se als jutjats. A més, la fundació de CDC també gasta cada any 47.000 euros en el lloguer de la seva seu al carrer de Casp de Barcelona i, en concret el 2014, va pagar 6.800 euros en “publicitat i propaganda”.

Per què són importants aquestes factures com a “serveis professionals independents”? Els investigadors del cas, citats pel periodista Oriol Güell al diari ‘El País’, “consideren que Teyco, CDC i la seva fundació formaven un triangle pels costats del qual fluïen els diners des dels ajuntaments controlats per CDC a les arques del partit”. Així doncs, la hipòtesi dels investigadors, que encara no han aconseguit demostrar, seria que “la constructora abonava les comissions, camuflades com a donacions, a la fundació, que després transferia els diners al partit per contractes de serveis l’existència dels quals el Tribunal de Comptes posa en dubte”. Convergència hauria cobrat, sempre segons les mateixes fonts, “uns 2,2 milions d’euros entre el 2008 i el 2011 de la fundació, que actuaria com a tapadora per cobrar comissions il·legals del 3% per obres públiques adjudicades a Teyco”.

Els indicis per sospitar d’un cas de finançament il·legal de CDC serien, segons s’ha publicat a ‘El País’, un document fet a mà trobat en una caixa forta del conseller delegat de Teyco, Jordi Sumarroca, que detalla adjudicacions públiques i un càlcul del 3%; i, d’altra banda, uns ‘e-mails’ entre Sumarroca i l’extresorer de CDC Daniel Osàcar en els quals es relacionarien els suposats pagaments fets amb les adjudicacions. L’últim pagament de Sumarroca, anotat a mà, seria d’uns 50.000 euros al març de 2014.

El mètode del ‘cas Palau’

Aquest sistema recordaria el mètode de funcionament denunciat en el frau del cas del Palau de la Música. Segons el jutge del cas, Convergència presumptament hauria rebut 6,6 milions en comissions il·legals de Ferrovial a canvi de ser contractada durant l’últim Govern de Pujol per fer grans obres com la Ciutat de la Justícia o la línia 9 del metro. El cas està en l’espera de judici.

Precisament, segons els comptes als quals ha tingut accés CRÍTIC, la CatDem està pagant encara els 632.000 euros que es va comprometre a retornar a l’Associació Orfeó Català. Fins al 2017, cada any ha de pagar 79.000 euros. El deute pendent amb data 31 de desembre de 2014 era encara de 237.000 euros.

900.000 euros en subvencions, en tres anys

La CatDem, com totes les fundacions vinculades a partits polítics, rep subvencions públiques de l’Estat, de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. En concret, va rebre 309.000 euros en subvencions per a l’exercici de 2014, mentre que els anys anteriors havia rebut un total de 287.000 euros (2013) i de 315.000 euros (2012). La xifra suma uns 900.000 euros en ajudes públiques només en els últims tres anys.

L’any passat, doncs, va rebre 161.000 euros del Departament de Justícia de la Generalitat, 53.000 euros del Ministeri de Cultura, 32.000 euros de la Diputació de Barcelona i 31.100 del Ministeri d’Exteriors, entre d’altres. Fins i tot, va rebre diners de l’Institut Català de la Dona: 1.980 euros, per “promoure la igualtat entre homes i dones”. Pràcticament, segons es desprèn dels comptes, rep les mateixes quantitats com a subvenció cada any.

Inicia sessió per poder descarregar el reportatge en format PDF i EPUB. Si encara no ets usuari de CRÍTIC, registra't ara.
11 comentaris
 • Ramon Salvat Guarque 31 d'agost de 2015 - 13:05

  Si despres d’aquest article algú considera que entrar a les seus de la Fundació Catdem i de Convergencia es “un atac al dret a decidir”, que s’ho faci mirar…… que “bonic” seria tenir dades dels “ingresos” des de la seva posada en funcionament.

  • Subscriptor xaviermt 31 d'agost de 2015 - 20:29

   Ramon, el que fa sospitar que es fa un ús polític de la lluita contra la corrupció és el moment escollit per fer els escorcolls i sobretot el mode com s’han fet. Avisant abans a certa premsa i amb nombrosos policies. Els investigadors no tenien elements per demanar l’escorcoll abans? Calia tanta parafernàlia policial? Pq arriben abans els mitjans que els agents?

 • Subscriptor Maria L. Sciascia 31 d'agost de 2015 - 13:14

  Es tracta d’una estructura que pot tenir característiques similars al comportament de les estructures mafioses.
  El drama pel país es que Mas ha agafat com a “rehen” al independentisme, i si qüestiones a CDC, questiones a Catalunya.Per plorar, al veure que tindrem com a President al que ha fet xantatge. I el dia de la marmota.
  I per més inri, a l’altre costat Felipe González, i Rajoy.
  Quins temps tan bèsties.

 • Subscriptor Guillem Galera i Léger 31 d'agost de 2015 - 14:19

  Amics Palà i Picazo, quina feinada d’investigació. Es nota que no hi ha vacances al Crític. Poc a dir si no és que, al meu humil parer, la font El País és sempre sospitosa i rarament neutra. Parlem del mitjà que ha publicat un article d’un antic dirigent del terrorisme d’estat que compara un procés pacífic i àmpliament popular amb una maniobra messiànica de tocs nazi-feixistes rectificades de sal i pebre amb un toc d’estalinisme “à la” Hoxha.
  Us animo, potser l’amic Borràs tan ben informat sempre sobre la ultradreta hi pot ajudar, a investigar d’on prové una xifra de 963.000 € que trobareu al pdef adjunt (pl. 28) https://societatcivilcatalana.cat/assets/documents/historia-de-exito-memoria2014-ca.pdf

  • Sergi Picazo 1 de setembre de 2015 - 16:18

   Gràcies, Guillem.

   El cert és que sobre els comptes de la fundació SCC vam publicar un extens reportatge, firmat per Jordi Borràs, a l’Anuari Mediacat –> http://www.media.cat/anuari/els-comptes-de-societat-civil-catalana/ Tot el que surt a l’article és el que vam poder provar. Tenim alguns fils d’on estem estirant. De moment, sense poder-los confirmar. Si algú sap o pot ajudar-nos, serà benvingut! ;-)

 • perejaume 31 d'agost de 2015 - 16:13

  Jaja si si molt critics en tot, excepte en destapar pufos de l’unionisme, de les subvencions del CSID a la okupa colau i al siudadano Rivera. El gran watergate es que 10 picoletos vagin a fer el paperot a la seu de CIU en ple estiu i a un mes de les eleccions para salvaguardar Ejpaña y su Democracia, que e diu en Franco Ravel ?

 • Subscriptor Lluís Ricart Riu 1 de setembre de 2015 - 10:35

  Encara que sigui cert que el jutge de Torredembarra ha fet aquests escorcolls intencionadament per influir en el procés, jo em faig una pregunta: Perquè no s’escorcolla res de la CUP o ERC? Seria bo i segurament molts pujariem al tren de l’independencia si en aquest tren no hi haguès cap bri de corrupció. No val deixar anar per la boca serps i batracis quan parlem de la corrupció d’altres i quan ens toca de més a la vora busquem justificacions. Els patriotes els vull nets i polits. Si m’han enganyat durant 30 anys portant els diners a Andorra que poden fer amb un nou estat? Ho sento si més no, no són de fiar i per favor que no em posin a l’altre costat. Amb ERC i la CUP vaig on sigui amb CDC enlloc. Cal entrar a la nova casa sense bruticia. I si tan patriotes són que s’apartin del tot i tots i deixin als que no tenen taca.

 • dardo gomez ruiz-diaz 1 de setembre de 2015 - 13:42

  Muy bueno Sergi y Roger.
  Y tranquilos… Cuando alguien señala la luna, solo los necios miran el dedo ;O(

  • Sergi Picazo 1 de setembre de 2015 - 16:19

   Gracias, Dardo! Hay que aguantar las críticas. Pero seguiremos haciendo periodismo. ;-)

 • Carriu23 3 de setembre de 2015 - 15:24

  Felicitats!!! Bon treball. He llegit en algun mitjà, que la Societat Civil Catalana en un any ha rebut més d’un milió d’euros en donacions, us animo a investigar-ho. També la FAES rep un munt de donacions….. ànims i seguiu investigant

  • Sergi Picazo 3 de setembre de 2015 - 15:59

   Sí, sí, Carriu23, en principi, la primera informació sobre els comptes de la fundació SCC la vam publicar en un extens reportatge, firmat per Jordi Borràs, a l’Anuari Mediacat del Grup Barnils –> http://www.media.cat/anuari/els-comptes-de-societat-civil-catalana/ Tot el que surt a l’article és el que vam poder provar. Si algú sap o pot ajudar-nos, serà benvingut! ;-)

   Sobre la FAES o les fundacions del PSOE se n’ha publicat molta informació als mitjans.

Deixa el teu comentari