Crític Cerca
Opinió
Roger Palà

Roger Palà

Periodista i editor de CRÍTIC

Alerta roja ‘indepe’: què passa si el votant sobiranista desconnecta del 20-D?

09/12/2015 | 08:00

Gabriel Rufián i Joan Tardà, el tàndem d'ERC pel 20-D
Gabriel Rufián i Joan Tardà, el tàndem d’ERC pel 20-D

Catalunya viu la campanya electoral del 20 de desembre amb menys intensitat que la resta de l’Estat. Hi ha la sensació que molts ciutadans han desconnectat del debat polític. Diversos són els elements que hi contribueixen. Seran les terceres eleccions en un any i  les segones en menys de tres mesos. I depenent de com vagin les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, potser no seran les últimes de l’actual cicle. Suor freda i tremolors a les seccions de política de la premsa de Barcelona.

Tanmateix, per molt que es parli de “desconnexió”, la realitat més mundana és que el 20 de desembre les quatre províncies catalanes aporten 47 diputats al Congrés. Per tant, tot allò que passi a Catalunya és rellevant. I tot indica que el proper 20 de desembre poden passar coses grosses. Imprevistos al marge, el titular podria ser aquest: tres mesos després del 27-S i de la victòria ‘indepe’ del 48%, dos partits no ‘indepes’ (En Comú Podem o Ciutadans) podrien guanyar les eleccions al Congrés. 

L’escenari està obert, però la tendència que marquen les enquestes és que només un bon resultat d’Esquerra a l’àrea metropolitana de Barcelona i a les demarcacions d’interior podria trencar aquest guió. En aquesta clau cal llegir l’aposta d’ERC pel tàndem Gabriel Rufián – Joan Tardà. Un duet competitiu i amb perfil social per agafar embranzida. Les previsions no semblen gaire bones, en canvi, per la marca de CDC, Democràcia i Llibertat. Hi ha una dada que ha fet saltar les alarmes: en tres enquestes recents (CIS, CEO i Gesop per ‘El Periódico’) el nombre de diputats ‘indepes’ és menor a la suma de PSC, PP i C’s. En part era previsible, donada l’absència de la CUP. Però les prespectives són menys bones que fa unes setmanes. Què està passant?

Els independentistes no veuen importants les eleccions del 20-D

Un dels factors que juga en contra dels interessos dels partits independentistes és la manca de motivació del votant ‘indepe’. El discurs que “amb Espanya no hi ha res a fer”, sigui més o menys cert, ha quallat entre un segment important de la població. Si aquesta sensació de desconnexió es consolida, pot tenir conseqüències importants en el resultat del 20-D.

Si mirem al detall les dades de l’enquesta del GESOP publicada la setmana passada a ‘El Periódico’, veiem que els electors que van votar partits independentistes el 27-S consideren les eleccions del 20-D menys importants que els que van inclinar-se per formacions no independentistes. Un 73% dels qui van votar el PP i un 61% dels qui van votar Ciutadans a les autonòmiques creuen que les eleccions del 20-D són molt importants. Per contra, només un 40% dels votants de Junts pel Sí i un 47% dels votants de la CUP les ubiquen en aquest grau d’importància.

Caldrà veure si això es tradueix o no en una menor mobilització a les urnes. L’electorat sobiranista estava hipermotivat el 27-S. I les eleccions espanyoles no solen activar en la mateixa mesura el votant catalanista. De moment, el 83,9% dels votants de Junts pel Sí i el 82,6% de votants de la CUP afirmen que votaran segur el 20-D. Són xifres lleugerament inferiors a les dels partits no independentistes: un 91,2% dels qui van votar el PP, un 94,7% dels qui van votar el PSC, un 89,4% dels qui van votar Ciutadans i un 98,4% dels votants de CSQEP del 27-S diuen que ara aniran a votar segur.

Els votants independentistes del 27-S, els més indecisos

Hi ha un gran nombre d’indecisos entre les files dels votants independentistes del 27-S. En el cas de la CUP, segons les dades de Gesop, un 26,1% dels seus votants de setembre ara no sap què votarà. En proporció, és una xifra més alta que qualsevol altra formació. I és lògica si tenim en compte que la CUP no es presenta. El següent partit amb nombre d’indecisos és Unió: un 20% dels seus votants del 27-S ara no saben què faran. El tercer és Junts pel Sí: 17,1%. En canvi, entre els qui van votar partits contraris a la independència el passat setembre el nombre d’indecisos volta el 10%.

La CUP és l’únic partit independentista que no es presenta al 20-D, però no ha realitzat aquests dies una campanya molt visible per l’abstenció. A data d’avui tan sols una minúscula part dels seus votants (l’1,4%) diuen que no votaran en les eleccions al congrés. Es tracta, probablement, del nucli més militant de l’esquerra independentista. Què passarà, doncs, amb els indecisos? En el cas de la CUP, una pista: gairebé la meitat dels seus votants del 27-S (un 43,5%) considera En Comú Podem com el partit més pròxim a les seves idees. Un 13% considera que és ERC i un 17,4% diu que “cap”. Veurem cap a on s’acaben decantant.

Xavier Domènech, candidat d'En Comú - Podem, amb Ada Colau i Pablo Iglesias. Foto: ECP
Xavier Domènech, candidat d’En Comú – Podem, amb Ada Colau i Pablo Iglesias. Foto: ECP

La capacitat dels ‘Comuns’ per atraure votants

Un altre factor rellevant que pot afectar al resultat dels partits independentistes és la capacitat que està demostrant En Comú Podem per atraure votants que, el 27-S, van apostar per opcions independentistes. I no parlem només de votants de la CUP: també, i en una proporció important, de Junts pel Sí. Això, combinat amb una important capacitat d’atracció de votants d’altres opcions no ‘indepes’ i de l’abstenció, fa pensar en un bon resultat per la llista encapçalada per Xavier Domènech.

Els votants d’En Comú Podem el 20-D provindrien majoritàriament de Catalunya Sí que es Pot (un 75%). Però la llista avalada per l’equip d’Ada Colau mostra gran capacitat per xuclar vot d’altres partits: el 31,9% dels votants de la CUP el 27-S ara votaran ‘Comuns’. També ho faran en una proporció gens menyspreable (13%) els votants de Junts pel Sí: 210.000 dels ciutadans que el 27-S van apostar per la llista que vol fer president Artur Mas ara diuen que votaran Xavier Domènech. També ho faran un  9% de votants del PSC i un 5,3% dels votants de Ciutadans. També un 20% dels abstencionistes del 27-S afirmen ara que votaran els ‘Comuns’. Això suposa aproximadament uns 280.000 vots. Detall molt important.

En un article del mes d’octubre ja assenyalàvem que l’aposta de Barcelona en Comú per impulsar una candidatura a les eleccions espanyoles era una notícia política a tenir en compte. El cert és que, sense fer gaire soroll, a data d’avui la candidatura de Xavier Domènech s’ha situat amb força a les enquestes i té possibilitats fermes de guanyar les eleccions a Catalunya. La implicació d’Ada Colau i del nucli de Guanyem en la campanya s’està notant. Atenció amb aquesta implicació, perquè en clau estatal pot fer que Podem acabi donant alguna que altra sorpresa. No és una anècdota que, en el seu minut d’or del debat d’Atresmedia, Pablo Iglesias acabés esmentant directament a l’alcaldessa de Barcelona: “Sonrían a Ada Colau”. L’únic nom propi que va esmentar. La intervenció d’Iglesias ha esdevingut viral a les xarxes.

https://www.youtube.com/watch?v=FLFG–IDYvY

Al mateix temps, En Comú Podem és la gran beneficiada del “soroll” generat per la negociació sobiranista per formar Govern. Mentre la troca s’enreda, els ‘Comuns’ van fent via i marquen relat propi enfront de l’estratègia plebiscitària: referèndum i drets socials. A l’hora, van llaurant el seu propi espai polític en aquells terrenys que creuen més propicis. Caldria veure què passa amb els ‘Comuns’ si al final hi ha eleccions al març. Es reeditarà Catalunya Sí que es Pot en el seu actual format? O serà una altra cosa?

https://twitter.com/apuente/status/672902022375596034

El debat a 4 de la campanya espanyola ha marcat un punt d'inflexió. Foto: Atresmedia
El debat a 4 de la campanya espanyola ha marcat un punt d’inflexió. Foto: Atresmedia

Tot obert a Catalunya, però escenari tancat a Espanya

Els sondejos assenyalen que el primer lloc a Catalunya podria estar en disputa entre En Comú Podem, Ciutadans i Esquerra. El CIS, en teoria l’enquesta més completa (18.000 entrevistes personalitzades realitzades fa un mes) dóna la victòria a En Comú Podem i ubica Democràcia i Llibertat, la marca de CDC, en tercera posició (per darrera de C’s). ERC quedaria cinquena, per darrera del PSC. L’enquesta d’’El Periódico’, en canvi, situa ERC com a guanyadora en escons, però tercera en nombre de vots. Només el CEO dóna la victòria en vots i escons a ERC. En totes les enquestes, Ciutadans se situa frec a frec a les primeres posicions.

Tot està obert a Catalunya. En canvi, la percepció general és que a Espanya l’escenari és molt més tancat, sobretot des d’una òptica independentista. Totes les enquestes descarten una victòria electoral de Podem, únic partit que, amb Izquierda Unida, incorpora el dret a decidir. Alhora, els sondejos indiquen que el PP, si bé perdrà un suport considerable, tornarà a guanyar. I que en el global d’Espanya el que podria estar en disputa és el segon lloc, entre el PSOE i Ciutadans. Queden lluny aquells dies en què Podem era primera en intenció de vot.

Aquesta estimació de Kiko Llaneras a El Español, realitzada a partir d’un històric d’enquestes i 15.000 simulacions, assenyala els resultats més probables.

g1

Segons l’estimació, només en un 7,6% de les simulacions seria possible una majoria de Govern del PSOE amb Podem i la resta de l’esquerra, únic escenari que podria suposar certa obertura en el camp del dret a decidir. També serien possibles majories del PSOE amb C’s i Podem. Res és impossible, però a Espanya no s’ha donat mai en la història un pacte dels partits “perdedors” per desbancar el primer. Per tot plegat, l’escenari més lògic seria el d’algun tipus d’acord entre el PP i Ciutadans. Acord que serà més o menys digerible per Mariano Rajoy depenent del forat que sigui capaç d’excavar Albert Rivera en la seva base electoral. De moment, la fossa sembla profunda.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies