Crític Cerca
Dades

Els viatges de l’Ajuntament de Barcelona: transports i hotels del govern d’Ada Colau

El tinent d'alcaldia Jaume Collboni i els regidors Xavier Marcé i Laia Bonet, tots tres del PSC, han gastat més en desplaçaments que la mateixa alcaldessa

21/11/2022 | 06:00

L’Ajuntament de Barcelona ha destinat durant aquest mandat 176.660 euros als viatges que han fet tant l’alcaldessa, Ada Colau, com els regidors i els comissionats del consistori. Fins avui, la despesa de Colau en el període 2019-2022 ha estat de 16.700 euros. Els regidors del govern municipal s’han gastat un total de 105.280 euros, i els dels comissionats, que són alts càrrecs assimilables a un regidor, han ascendit als 54.682.

CRÍTIC ha analitzat i sistematitzat la informació feta pública al web de dades obertes de l’Ajuntament de Barcelona, on hi ha comptabilitzats tots els desplaçaments que ha fet l’equip de govern des del 2019 –any d’inici del mandat– fins al segon semestre d’enguany, i on s’especifica el detall de les despeses: el cost del viatge, l’allotjament i altres recursos invertits, com podrien ser les dietes.

De l’anàlisi de les dades se’n desprèn que, els darrers tres anys, els regidors socialistes han gastat més recursos en viatges que els dels comuns, incloent-hi la mateixa alcaldessa: 72.389 euros del PSC, contra els 49.590 dels comuns. Si només ens fixem en les xifres dels regidors excloent-ne l’alcaldessa, les despeses del PSC dupliquen les de Barcelona en Comú. Cal tenir en compte, també, que els regidors socialistes ocupen les carteres d’Economia i Turisme, que solen dur associada una major despesa en viatges. Però com s’han distribuït aquests recursos? Quins han estat els càrrecs públics que més han viatjat? Què ha motivat els seus desplaçaments?

L'alcaldessa Ada Colau/ Foto: BLANCA BLAY – ACN

Ada Colau: viatges institucionals i trajectes a Madrid per fer entrevistes en mitjans

Des de l’inici del seu segon mandat, l’alcaldessa ha viatjat en 32 ocasions, per un cost que suma, en total, 16.700 euros. Els darrers tres anys, Ada Colau ha visitat Madrid, Roma, Brussel·les, Milà, Nova York, Londres i València, però la major part de les despeses ocasionades en aquests viatges es concentren en l’any 2019, quan van ascendir fins als 10.108 euros. Des de l’inici de la pandèmia, el cost dels desplaçaments s’ha reduït.

La xifra global és molt menor que la del seu predecessor a l’alcaldia, Xavier Trias. Del 2011 al 2015, l’exalcalde va ser qui més viatges va fer: un total de 89, que van comportar una despesa de prop de 130.000 euros, segons va explicar CRÍTIC en aquest reportatge. Els costos pels viatges fets durant aquests tres anys de mandat també han estat inferiors als que va generar la mateixa alcaldessa els anys 2015-2018. Llavors, la xifra total va ser de 29.000 euros

Els viatges de Colau per ser entrevistada en mitjans espanyols han suposat una despesa de 986 euros

Els desplaçaments de Colau han respost a motivacions diverses, des de la seva compareixença al Tribunal Suprem en el marc del judici del procés, fins a la participació en la trobada de la Xarxa Eurocities a Brussel·les, passant per l’assistència a la Cimera del Clima de les Nacions Unides a Nova York. També a la Final de la Supercopa de futbol femení entre el Barça i l’Atlético de Madrid. Segons la informació feta pública pel consistori, l’alcaldessa, igual que la resta dels càrrecs municipals, “viatja sempre en classe turista i evita utilitzar l’avió per a trajectes inferiors a 1.000 km i 7 hores de trajecte, sempre que sigui possible”.

En el cas d’Ada Colau, l’Ajuntament també ha sufragat en una desena d’ocasions els seus desplaçaments a Madrid per ser entrevistada per mitjans de comunicació i programes diversos, com La Sexta noche, El objetivo, Todo es mentira, La hora de la 1 o al pòdcast Saldremos mejores. En total, la despesa dels viatges per atendre mitjans de comunicació ha estat de 986 euros i en tots els casos oscil·la entre els 30 i els 300 euros. Així, per exemple, la participació de Colau al programa dirigit per Risto Mejide l’any 2019 va suposar un cost de 196,33 euros, sumant els 141,40 de l’hotel i els 54,93 de la bestreta.

D’altra banda, les entrevistes que l’alcaldessa va concedir a diversos mitjans de comunicació a Madrid els dies 9 i 10 de juny de 2021, així com el 4 d’abril de 2022 (en aquesta ocasió, en relació amb la Llei de l’habitatge), van comportar una despesa de 331 i 197 euros, respectivament. La seva assistència al pòdcast Saldremos mejores va implicar un cost de 170 euros.

Xavier Marcé (PSC), el regidor que més gasta: 23.500 euros en viatges a Cancún, Buenos Aires o Manila

Xavier Marcé (PSC), l’actual regidor de Turisme i Indústries Creatives, és el càrrec municipal que més recursos públics ha gastat en viatges aquests darrers tres anys de mandat. La despesa que ha generat ascendeix fins als 23.533 euros. Des del 2019, Marcé ha viatjat en 29 ocasions en total principalment a Madrid, però també s’ha desplaçat a ciutats com Hèlsinki, Bilbao, Buenos Aires, Londres, Nàpols, Cancún, Porto, Manila o Sevilla.

El viatge més car que ha fet el regidor socialista l’ha motivat la seva assistència al World Travel & Tourism Council Global Summit, a Cancún, dels dies 24 al 29 d’abril de 2021. Aquest congrés internacional l’impulsa una organització privada que aglutina els líders de la indústria global de viatges i de turisme. Només el desplaçament va comportar un cost de 3.000 euros, als quals s’han d’afegir 1.050 euros més en concepte d’allotjament i 160 euros d’“altres despeses”. En aquest viatge, de cinc dies, Xavier Marcé va gastar en total 4.010 euros. Enguany, el regidor de Turisme ha tornat a participar en aquest congrés, que es va celebrar del 18 al 23 d’abril i que va tenir un cost total de 1.333 euros.

Marcé va viatjar a Itàlia en companyia de Jaume Collboni per promocionar la “cultura del bar” de Barcelona

Del 6 al 8 de juny d’aquest any, Marcé va desplaçar-se a Itàlia per assistir a la Milan Design Week. Tal com consta a la nota de premsa que va publicar l’Ajuntament, enguany s’hi celebrava l’exposició “Inspired in Barcelona: A gathering place”, ideada pel Barcelona Centre de Disseny i impulsada pel consistori i per la Generalitat. L’exhibició estava dedicada a la “cultura del bar” i mostrava propostes de disseny de productes, d’interiors i de menjar. El regidor de Turisme va participar en l’acte oficial d’inauguració de la jornada acompanyat del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. El cost del viatge del regidor va ser de 2.459 euros, sumant-hi el desplaçament, l’allotjament i altres despeses.

En els darrers tres anys de mandat, la majoria dels viatges que ha fet Marcé han tingut com a finalitat assistir a fires, congressos, jornades, fòrums i cimeres relacionades amb el turisme i les indústries creatives, així com per presentar candidatures per tal que Barcelona aculli esdeveniments internacionals.  

El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni/ Foto: BLANCA BLAY – ACN

Jaume Collboni: 19.127 euros en visites institucionals i promoció de Barcelona

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, és el segon càrrec municipal que més diners públics ha gastat en viatges: 19.127 euros des de l’inici del mandat. L’any 2019, Collboni no va desplaçar-se a cap altra ciutat, però des del 2020, ha fet un total de 20 viatges, la majoria dels quals a Madrid.

Gairebé totes les vegades que ha visitat la capital espanyola, el motiu era per participar en trobades, reunions i actes internacionals, tot i que l’any passat també va assistir a la investidura dels nous ministres del Govern espanyol després de la reconfiguració de l’executiu i va intervenir al Senat durant una jornada sobre la reforma del finançament local. Així mateix, el 2021, el primer tinent d’alcaldia, juntament amb el regidor de Turisme, Xavier Marcé, va viatjar a Madrid per visitar la FITUR, la fira de referència del sector turístic.  

El viatge més car de Collboni va ser a Dubai per promocionar Barcelona: va costar 3.447 euros

Al llarg dels darrers tres anys, Collboni també s’ha desplaçat a altres ciutats espanyoles, a França, als Emirats Àrabs Units i a Itàlia. A banda de participar en actes oficials i en reunions institucionals, en aquests viatges el tinent d’alcaldia ha assistit al Saló Mobile de Milà, a l’exposició de Gaudí del Museu d’Orsay (París) o al MIMP (Canes), la fira immobiliària més important del món. L’any passat, Collboni també va visitar Dubai del 5 al 10 de novembre per fer promoció de Barcelona. De fet, aquest va ser el viatge més car de tot el període: en total, va costar 3.447 euros.

Ajuntament de Barcelona

Els viatges del PSC han costat 72.389 euros en aquest mandat

Pel que fa als càrrecs socialistes, en conjunt han gastat aproximadament 72.400 euros en aquest mandat en viatges. A banda de Marcé i de Collboni, la tercera tinenta d’alcaldia i titular de l’Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial, Laia Bonet, completa el top 3 dels regidors que més despesa han generat en els seus desplaçaments: ha viatjat en 18 ocasions, per un cost total de 17.066 euros.

Des del 2019, Bonet ha estat la que més viatges internacionals ha fet, i la llista de ciutats visitades inclou Madrid, Nova York, Ginebra, Brussel·les, Durban, Praga, Porto, Abu Dhabi, Leipzig, Viena, Bolonya, Florència i Sevilla. En aquest període ha participat en cimeres i congressos per assolir els objectius de desenvolupament sostenible, ha visitat la seu de les Nacions Unides, ha assistit al Consell Europeu de Municipis i Regions, al Mediterranean Urban Migration Forum o al consell rector de la Red Impulso.

L’altre regidor socialista que forma part del pòdium dels càrrecs públics que més diners han gastat en viatges és David Escudé, que integra la regidoria d’Esports. Els darrers tres anys ha fet un total de 13 viatges, que han costat gairebé 6.700 euros. Al marge de participar en reunions institucionals amb el secretari d’Estat i amb el regidor d’Esports a Madrid, Escudé també ha visitat la capital espanyola per assistir a la gala de la Reial Federació Espanyola de Patinatge. A banda, l’any passat va viatjar a Sevilla per veure el partit de futbol de la Copa del Rei, i va volar fins a Colònia (Alemanya) per assistir a la final de l’Eurolliga de bàsquet.

Els viatges dels comuns han costat 32.890 euros

Els regidors dels comuns han generat una despesa de 32.890 euros en viatges des del 2019. Entre els regidors que més diners han gastat al llarg dels últims tres anys hi destaquen Laura Pérez, titular de l’àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI; Janet Sanz, regidora d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, i Joan Subirats, que va ser regidor de Cultura i sisè tinent d’alcaldia fins al 2021. Després va saltar a La Moncloa per ocupar el càrrec de ministre d’Universitats. Les despeses de cada un d’ells han estat de 8.495 euros, 7.910 euros i 6.528 euros, respectivament.

El viatge més car que va fer Subirats va ser del 21 al 25 de gener de 2020 a l’Havana, ciutat convidada a les Festes de la Mercè, per reunir-se amb autoritats i artistes cubans i preparar propostes musicals i de dansa. La despesa total del viatge va sumar 5.123 euros, entre el desplaçament (4.535 euros), l’allotjament i altres despeses. Per la seva banda, la regidora de Drets Socials ha fet 12 viatges en total en aquest període: en tres ocasions, Pérez ha visitat camps de refugiats a Lesbos, a l’Iraq i a Síria, però també ha anat a Maputo per renovar un acord de col·laboració entre les dues ciutats. Així mateix, la regidora ha assistit a un fòrum contra l’extrema dreta de Budapest, al Fòrum de Masculinitats a Sevilla, o a les Jornades sobre Programes de Prevenció i Lluita contra la Violència de Gènere, a Sarajevo.

Janet Sanz, per la seva banda, ha fet un total de set viatges des que va començar el mandat i s’ha desplaçat a Madrid, Munic, Glasgow i Londres. Les raons que han motivat les visites a aquestes ciutats han estat des de trobades amb arquitectes sobre els projectes de les superilles fins a la participació en una masterclass a Alemanya per explicar el pla d’electrificació de Barcelona.

La resta de regidors de Barcelona en Comú han viatjat encara menys aquests darrers tres anys i, majoritàriament, l’objectiu ha estat prendre part en reunions institucionals o assistir a jornades sobre temàtiques relacionades amb les àrees que gestiona cada membre del govern. Les despeses associades amb aquests viatges en cap cas no han superat els 4.000 euros.

Periodisme pel dret a l'habitatge

Suma't a CRÍTIC i t'enviem a casa la nova revista 'Habitar'

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' (2024) i la revista 'Emergència' (2021)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies