14/02/2021 | 23:31
Per a una millor experiència interactiva, podeu visualitzar aquest mapa a Flourish.
El PSC recupera el cinturó metropolità i és la força més votada a la circumscripció de Barcelona
El PSC és el guanyador de les eleccions a Catalunya en percentatge de vots. Tanmateix, empata en escons amb la segona força de l’arc parlamentari, Esquerra Republicana. Ambdós han aconseguit 33 escons, però el salt que ha fet el partit de Salvador Illa respecte als resultats que van obtenir el 2017 és rellevant: han sumat 16 nous escons a les seves files. Els socialistes són la força més votada a la capital catalana (en els anteriors comicis ho havia estat Ciutadans i el PSC era la quarta força) i el cinturó roig s’ha tornat a tenyir de vermell, igual que la costa de Barcelona a l’Hospitalet de l’Infant i també a l’Aran. A la circumscripció de Barcelona, on han obtingut 23 diputats i el 25% dels vots, gairebé cinc punts més que ERC. L’última vegada que el PSC va ser la força més votada va ser l’any 2003, l’època del primer tripartit.
Esquerra, nou líder del bloc independentista i hegemònic a Tarragona
ERC ha obtingut els millors resultats de la seva història i, a més, per primera vegada, Esquerra Republicana ha sobrepassat, en vots i en escons, a un dels partits hereus de l’antiga Convergència: Junts per Catalunya. El marge, però és realment estret i només els separa un escó: els de Pere Aragonès en tenen 33 i els de Laura Borràs, 32. Els republicans han guanyat un diputat a la circumscripció de Barcelona (arriben als 19) i a la de Tarragona han aconseguit mantenir-se com la força més votada (amb 5 diputats), malgrat l’ascens de Vox al territori. Allà són la força més votada a Tortosa i a la majoria de comarques de l’Ebre. A Lleida, els republicans mantenen el pols amb JxCat. Guanyen la majoria a la capital de Ponent, on actualment ostenten l’alcaldia en un tripartit amb JxCat i els comuns. I també als pobles de l’horta de Lleida (Alcarràs, Albatàrrec, Alfès…) i a alguns de les Garrigues.
Girona manté el suport a Junts per Catalunya, que empata en diputats amb ERC a Lleida
Junts per Catalunya ha perdut dos diputats en aquests comicis i s’ha quedat amb 32 escons. És la tercera força al Parlament i perd, per primera vegada, el lideratge al bloc independentista en favor d’ERC. Tanmateix, el partit ha aconseguit aguantar l’embat de les escissions del PNC i el PDeCAT, que no han entrat al Parlament tot i que aquest darrer ha guanyat a set municipis lleidatans. La dreta catalana també ha aconseguit mantenir-se com el partit més votat a la circumscripció de Girona de manera gairebé uniforme (ha aconseguit 7 diputats) i també a la Catalunya central. La circumscripció de Lleida, que havia estat un feu dels antics convergents, ha entrat en disputa amb Esquerra i ambdues formacions tenen 5 diputats cadascuna.
La CUP revalida els seus millors resultats del 2015 al Parlament
La CUP ha doblat els seus resultats del 2017, ha aconseguit 9 diputats i tornarà a ser decisiva en un eventual govern independentista. Els resultats s’acosten al millor moment de la CUP al Parlament, quan el 2015 va aconseguir 10 diputats amb Antonio Baños i Anna Gabriel al capdavant. Així i tot, l’equiparació en diputats amb aquella fita no és la mateixa en vots. Fa sis anys, la CUP va obtenir 337.000 vots, mentre que, amb la baixa participació d’aquest 14-F, ha aconseguit pràcticament la mateixa representació parlamentària amb 189.087 vots. La bossa de vots és molt semblant a la que va aconseguir el 2017. Aquest cop, però,la formació anticapitalista ha recuperat els diputats que tenia per Lleida i Tarragona, a Girona n’ha aconseguit 2 (un més dels que tenia a les últimes eleccions) i a Barcelona ha irromput amb 5, una lleugera millora respecte dels 2 que tenia fins ara.