Crític Cerca
Dades

Només el 10% de les grans empreses catalanes estan liderades per dones

CRÍTIC, en col·laboració amb l'equip de periodistes de dades StoryData, ha analitzat, per primer cop, les seves cúpules directives amb perspectiva de gènere.

28/05/2018 | 19:00

El lideratge empresarial té gènere i és… masculí. Els homes copen els alts càrrecs directius a les empreses amb major facturació a Catalunya. Així ho evidencien les darreres dades completes presentades per les grans companyies al Sistema d’Anàlisi de Balanços Ibèrics (SABI), una base de dades amb informació financera de més de dos milions d’empreses espanyoles. CRÍTIC, en col·laboració amb l’equip de periodistes de dades StoryData, ha tingut accés a les dades del SABI i n’ha analitzat per primer cop el contingut amb perspectiva de gènere. Els resultats parlen per si sols: de les 5.000 companyies catalanes que més facturen, només el 10% té direccions femenines, és a dir, que com a mínim algun dels dos càrrecs de més lideratge està ocupat per una dona. Es tracta d’una radiografia fins ara inèdita quant a volum que demostra que la bretxa de gènere en el món empresarial encara és una realitat a combatre per assolir la igualtat de drets i oportunitats en el mercat laboral.

Les xifres visibilitzen també els obstacles d’accés de les dones als llocs de més responsabilitat empresarial, una posició tradicionalment masculinitzada, i permeten veure la desigualtat entre homes i dones a les cúpules directives. El fet que el 80,4% d’aquestes companyies tingui la plantilla directiva masculina suggereix també que el ‘sostre de vidre’, entès com les dificultats de les dones per accedir a l’alta direcció, s’ha convertit en un sostre més aviat de ciment.

A més a més, cal destacar que existeix un ‘forat’ de 480 corporacions que, a l’hora de facilitar les seves dades al SABI, no han definit qui ostenta la gerència de les seves empreses. Aquestes societats sense gerència definida, que representen el 9,6% del total, al·leguen, en alguns casos, que la posició l’ocupa la mateixa empresa gestora i, en molts d’altres, que, segons el reglament del Registre Mercantil, no estan obligades a especificar qui ocupa el càrrec.

Totes aquestes dades són relatives a l’exercici del 2015 i són les últimes publicades de forma íntegra al SABI. Les empreses tenen un marge legal de 18 mesos per presentar els seus comptes fiscals.

Educació, sanitat i serveis socials, els sectors on hi ha més directives

De la quarantena de sectors que distingeix el SABI, les empreses que tenen més dones presidentes i directores generals en nombres absoluts són, en aquest ordre, el comerç a l’engròs d’alimentació i begudes, seguit per altres tipus de comerç a l’engròs i, curiosament, la venda i reparació de vehicles de motor. En paral·lel, els sectors de l’educació, de la sanitat i dels serveis socials, juntament amb el sector de la fusta i el suro i del comerç al detall d’altres articles com vestit i farmàcia, són els tres sectors on el percentatge de dones és més predominant als càrrecs d’alta responsabilitat. A aquestes xifres s’hi han de sumar també les gerències mixtes, compartides amb els homes, que predominen percentualment en el sector immobiliari, les indústries extractives i els productes minerals no metàl·lics.

Tan sols el 3% de les empreses tenen presidentes, el 8% en el cas de directores generals

El talent femení no predomina a les grans empreses catalanes, però com es distribueix per càrrecs de responsabilitat? La fotografia fixa del sector confirma que el 81,8% de les empreses, que es tradueix en 4.090 companyies, tenen direccions generals masculines, un càrrec que representa la màxima autoritat en la gestió i direcció administrativa. La xifra contrasta amb el tímid 8,01% que representen les dones en aquest tipus de posició, distribuïdes en tan sols 403 societats. Ara bé, les dades són obligadament provisionals, tant pel que fa a la gerència masculina com femenina, ja que el 10% d’empreses no determina aquest càrrec sota els mateixos supòsits explicats al principi del reportatge.

En termes absoluts, i compartit també amb el rànquing masculí, el sector del comerç a l’engròs d’alimentació i de begudes és el que presenta un major nombre de dones com a directores generals. El segueix el sector del comerç a l’engròs de productes d’ús domèstic, químiques, farmacèutiques i empreses de transport i d’emmagatzematge. Ara bé, en termes relatius, el percentatge on les dones directores generals estan més representades es troba en el sector de l’educació, de la sanitat i dels serveis (el 20,93%) seguit del sector immobiliari (el 17,30%), del tèxtil i confecció, cuir i calçat (el 12,62%), fusta i suro (el 12,5%). Per contra, si es compara aquest tipus de gerència amb el seu homòleg masculí, la preponderància masculina impera en el sector d’empreses de productes minerals no metàl·lics, altres indústries manufactureres i el comerç a l’engròs de tecnologia de la informació i la comunicació.

La mateixa tendència de lideratge masculí s’observa també en la radiografia del càrrec de president, és a dir, de la persona encarregada de les estratègies generals de qualsevol empresa. Aquí la distribució majoritàriament masculina es corrobora en el 33,6%, equivalent a 1.679 empreses. En contraposició, tan sols en el 3,2% de les companyies, és a dir, en 160 empreses, aquesta posició l’ocupa una dona. Malgrat aquesta tendència marcada, les xifres s’han de llegir amb prudència, ja que no es coneixen aquestes dades de gènere del 59,3% d’empreses, que no han declarat aquesta posició perquè no hi estan obligades per llei.

Els sectors on, en nombres absoluts, les dones ocupen més càrrecs de presidència són les químiques i les farmacèutiques, el comerç a l’engròs de productes d’ús domèstic i les empreses de transport i emmagatzematge. Però, en termes relatius, la presidència femenina està més representada en les empreses de productes minerals no metàl·lics. També, com passa amb el càrrec de directora general, n’hi ha més a les companyies relacionades amb l’educació, la sanitat, els serveis socials i el comerç al detall. Tanmateix, el rànquing masculí demostra que el percentatge d’homes en aquest càrrec és majoritari en les empreses químiques i farmacèutiques, tant en termes relatius com absoluts.

Cargill, Schneider Electric i Novartis, les tres primeres empreses que més facturen amb gerència femenina

Si acotem la mostra a les 1.000 primeres empreses catalanes que més facturen, les companyies liderades per dones en algun dels dos càrrecs directius representen el 10% de total, amb un centenar de societats. D’aquestes, les tres primeres presenten la gerència mixta a les cúpules d’alta direcció. En primera posició apareix l’empresa Cargill SLU, ubicada a Martorell i dedicada al comerç a l’engròs d’alimentació i begudes. Amb la presidència femenina, aquesta empresa factura 1,3 milions d’euros i apareix primera en el lloc 13 de la classificació general de les 1.000 primeres empreses amb direcció femenina que més facturen.

La segueix al podi Schneider Electric España SA, especialitzada en equips elèctrics i productes electrònics. Amb una facturació d’1,07 milions, en aquest cas la gerència femenina es troba en el càrrec de direcció general. La medalla de bronze és per a la farmacèutica Novartis, amb seu a Barcelona, gerència femenina en el càrrec de presidència i amb una facturació d’1 milió d’euros.

Ara bé, la primera empresa que més factura i que presenta la gerència totalment femenina, és a dir, que la presidència i la direcció general estan ocupades per una dona, és Sanofi Aventis SA, una companyia d’activitats professionals, científiques i tècniques amb seu a Barcelona, mentre que la segona és la farmacèutica Bayer, ubicada a Sant Joan Despí (Baix Llobregat). Totes dues ocupen els llocs quart i cinquè del ‘top 10’ de les empreses amb gerències femenines i més facturació. La segueixen CaixaBank Asset Management, de gerència mixta i amb una dona a la presidència; General Cable, amb presidència femenina; Covestro SL, ubicada a Tarragona; KAO Corporation, a Barberà del Vallès, i Alcon Cusi SA, aquestes dues últimes amb gerència mixta.

Creix la desigualtat de gènere en els càrrecs directius des del 2015

L’escassa presència de les dones en les cúpules directives empresarials també s’observa en altres indicadors, que permeten contextualitzar les dades del SABI. És el cas de l’Indicador d’igualtat de gènere de Catalunya, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona. Segons aquest estudi, la desigualtat entre homes i dones s’havia anat reduint des del 2005 però s’ha frenat a partir del 2015 i en alguns sectors, com en el de càrrecs de responsabilitat empresarial, fins i tot s’ha incrementat. L’any 2017, el nombre de dones que ocupaven llocs de direcció era el 54% inferior al d’homes (45.750 dones respecte als 99.975 homes). És a dir, que les dones ocupen el 31% dels llocs de direcció, un percentatge que ha retrocedit respecte al 2015 (el 36%) i al 2005 (el 35%). També segons aquest indicador, la desigualtat entre homes i dones a l’empresa és de -76%, mentre que a les direccions i gerències és de -54% i el sou a nivell de director és d’un -20% d’euros per hora.

L’informe conclou, a més, que el nivell de les dones, superior al dels homes, no s’ha traduït en una reducció significativa de les desigualtats en el mercat laboral i que s’ha perdut més d’una dècada en aprofitar el talent femení en el mercat laboral. En aquest sentit, l’informe recomana desplegar la Llei d’igualtat de Catalunya, que es va aprovar el 2015 i que, entre d’altres, té com a objectiu promoure la igualtat efectiva de dones i homes a les empreses i institucions. També reclama una “política valenta i decidida” per promoure la participació de les dones en els òrgans de direcció i de representació, tal com estableix l’Agenda 2030 de les Nacions Unides en el seu Objectiu 5. I reclama un “gran acord” entre les institucions, la societat i el món empresarial per “aprofitar el talent femení”. “El cost de no fer-ho seria massa elevat tant per a les generacions actuals com sobretot per a les que vindran”, sentencia l’informe.

StoryData és un grup de periodistes de dades format per Eli Vivas, Sílvia Galilea, Laia Brufau i Carina Bellver.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies