12/10/2020 | 08:00
El rei Felip VI treu les seves pitjors notes a Catalunya. La primera enquesta que pregunta a fons als catalans sobre el paper del Rei després del discurs del 3 d’octubre i de les polèmiques de l’emèrit Joan Carles I és demolidora per a la monarquia. Els catalans suspenen amb una nota d’un 3’6 -sobre 10- l’actuació de Felip VI en els anys del seu regnat i, a més, majoritàriament demanen canvis urgents en la Constitució per tal que el monarca pugui ser jutjat, deixi de ser el cap de les Forces Armades i, a més, no tingui cap paper en la formació del govern espanyol. La Plataforma de Mitjans Independents, elaborada per l’empresa 40dB per encàrrec de CRÍTIC i 15 mitjans de comunicació digitals de tot l’Estat, publica avui l’enquesta sobre la monarquia que mai ha volgut fer el Centre d’Investigacions Sociològiques.
Els enquestats catalans, de diferents franjes d’edat i votants de tots els partits, són els ciutadans de tot l’Estat espanyol que pitjors valoracions fan del rei, de l’emèrit Joan Carles i de la monarquia en general. De fet, Felip VI sí que aprova en el conjunt de l’Estat. Obté una nota d’un 5,8 -sobre 10- entre el conjunt dels consultats. Només el suspendrien ara mateix els votants de Podem -li donen un 2’8 de mitjana- i els enquestats catalans -amb un 3,5-. La millor nota global de la família reial se l’emporta la reina Sofia, mare del monarca i afectada pels escàndols sexuals del seu marit, i la pitjor nota va per Joan Carles I, que suspèn a tot Espanya amb una valoració d’un 3,3 i a Catalunya no passa de l’1’9. El rei emèrit, però, aconsegueix un aprovat justet entre els votants del PP i de Vox. Tanmateix, però, les dades de l’enquesta podrien indicar que la caiguda en desgràcia i posterior fugida de Joan Carles I hauria servit de tallafocs en favor de Felip, ja que les valoracions de l’actual monarca al conjunt d’Espanya són relativament bones.
Reclam de canvis radicals en el paper del rei
Els catalans serien els ciutadans de l’Estat, amb l’excepció dels votants de Podem, que més canvis i amb més força demanen a la monarquia si es vol mantenir en el poder com fins ara. Són, amb diferència, els que més reclamen que el rei pugui ser jutjat durant el seu regnat, que deixi de ser el cap de les Forces Armades, que no tingui cap paper en la investidura del president del govern i que, en cas hipotètic de successió en un futur, els fills varons del rei no tinguessin prioritat sobre les filles.
Gairebé un 70% de catalans estarien d’acord, segons l’enquesta, en què la figura del rei espanyol deixés de ser inviolable i pugués ser jutjat per possibles actes il·legals, fins i tot durant el seu regnat. Tanmateix, aquesta petició només la farien un 52% dels enquestats arreu de l’Estat, percentatge que també inclou els catalans, i a Madrid, Andalusia o el País Valencià ho reclmarien menys del 50% dels enquestats.
Els catalans, amb xifres similars als votants de Podem, també són els que més exigeixen que el rei deixi de ser el cap de les Forces Armades. Gairebé un 75% estaria d’acord en canviar això a la Constitució. Tanmateix, només un 60% del global d’enquestats a tot l’Estat ho demana.
Percentatges similars es donen a la pregunta sobre si el rei ha de tenir un paper o no en el procés d’investidura del president del govern espanyol. El biaix català aquí encara és més gran comparat amb les dades de Madrid, País Valencià i Andalusia. Només un 25% del global d’espanyols estaria “molt d’acord” en canviar això, mentre que a Catalunya la xifra arriba gairebé al 45%.
Defensor de la unitat d’Espanya
La millor nota que rep el rei Felip VI -i també l’antic monarca Joan Carles I- és per la seva “defensa de la integritat territorial de l’Estat”, tasca en la qual l’aproven els votants de totes les forces polítiques representades. L’enquesta de la Plataforma de Mitjans Independents preguntava quines són les qualitats que hauria de tenir un bon monarca a Espanya, i, significativament, les dues qualitats més ben valorades en concret de Felip VI és que sigui un “defensor de la unitat d’Espanya” -amb una nota de 7,2- i que estigui “format i preparat” -amb un 7,3-. Fins i tot els enquestats catalans creuen que les dues característiques principals de Felip VI són aquestes. Els enquestats en el global de l’Estat espanyol puntuen amb un 5,2 la seva intervenció durant el conflicte català, mentre que a Catalunya només ho fan un 2,9.
El rei, és de dretes o d’esquerres?
La població espanyola ubicaria majoritàriament a Felip VI en una ideologia de dretes o fins i tot d’extrema dreta, i només un 5% consideraria que té una ideologia d’esquerres. En concret, un 42% pensa que el monarca se situa a la dreta o l’extrema dreta. Tot i que els votants de Podem i els catalans, en concret, són els que el veuen en posicions més conservadores. El percentatge de gent a Catalunya que pensa que és de dretes o d’extrema dreta puja al 55%. Només un 10% d’enquestats creuen que el rei “no té ideologia”.