25/10/2022 | 06:00
També pots escoltar la conversa amb Antonia Raya a Anchor i a iVoox.
Aquest és el segon capítol de La teva salut, en joc, una sèrie de cinc pòdcasts on el periodista Jordi de Miguel entrevista treballadors i activistes de la salut amb el suport de la campanya Salut, Drets, Acció. Si en el primer episodi vam parlar de la privatització de la sanitat pública amb Laia Estrada, en aquest segon ens centrem en l’atenció primària, la primera baula de contacte entre el sistema sanitari i el pacient. Segons explica al pòdcast Antonia Raya, vicepresidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FOCAP) i infermera del CAP del Raval a Barcelona, aquest àmbit està en hores baixes perquè “li manca personal i li falta inversió”. I és que, com ella mateixa denuncia, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que es destini el 25% del pressupost de salut a l’atenció primària, però a Catalunya la despesa “és actualment del 14%”. Raya té clar a què caldria destinar l’augment de recursos: “a revertir la manca de personal” i “a millorar les infraestructures: la majoria dels centres d’atenció primària estan obsolets i les seves infraestructures estan molt tocades”.
Però per què no s’hi inverteix prou?, li pregunta el periodista Jordi de Miguel. Raya considera que és perquè “el nostre sistema actual és hospitalocentrista i biomèdic: se centra en la detecció i intervenció en malalties” i no prioritza “la promoció de la salut, la prevenció i la relació de les professionals de la salut amb la població a qui atenen”, com faria un sistema que prioritzés l’atenció primària. La infermera encara va més enllà i proposa que siguin els professionals d’aquest àmbit els qui coordinin tot el sistema de salut perquè “són les que coneixen, per proximitat, les persones i les seves circumstàncies de salut”. Raya avisa: no lluitar per girar la truita i donar per perduda l’atenció primària genera encara “més desigualtats”. “Un sistema de salut centrat en l’atenció primària és el més eficaç i el que millor respon a la necessitat d’una societat més igualitària i equitativa”, rebla.
Salut, Drets, Acció és un procés impulsat per Medicusmundi mediterrània i Quepo que aposta per enfortir i acompanyar els moviments socials vinculats al Dret a la Salut. El procés obre espais de col·laboració entre col·lectius locals i internacionals, perquè en puguin sorgir accions unitàries d'incidència política, i un relat transformador que contribueixi a mobilitzar la ciutadania en defensa dels seus drets.