Crític Cerca
Investigació

Els sous, les dietes i les factures de la Fundació Mobile World Capital

Des de l'any 2012, el Mobile World Congress atreu cada any milers de visitants. El gran esdeveniment mundial de la tecnologia mòbil, que se celebra aquesta setmana a Barcelona, va tenir el 2018 un impacte de 471 milions d'euros, segons dades de l'organització. Però tot això té un preu per a les administracions públiques, que, per fer possible l'esdeveniment, injecten cada any 15 milions a la Fundació Mobile World Capital. A què es dediquen aquests recursos? CRÍTIC ha tingut accés en exclusiva a informació interna d'aquesta Fundació, obtinguda a través d'una petició de dret d'accés a la informació pública realitzada per l'associació ciutadana Transparència, Sanitat i Pensions. Us expliquem els salaris, les dietes i les factures del Mobile.

24/02/2019 | 19:00

El director general de la Fundació Barcelona Mobile World Capital (MWC) va cobrar els anys 2015 i 2016 un salari de 115.000 euros bruts, una xifra superior al que cobra un conseller de la Generalitat. Aquesta és una de les dades sobre la Fundació que organitza el congrés mundial de mòbils a les quals ha tingut accés CRÍTIC. A més de les retribucions, les dades també fan referència a les dietes cobrades pel director general (que s’eleven a 10.785 i 12.270 euros per a aquests dos exercicis) i a les 50 factures principals pagades per l’entitat durant l’any 2016. En aquest àmbit, destaca el cànon mensual de 791.000 euros que la Fundació satisfà a la GSMA, l’associació mundial d’operadores de telefonia mòbil que organitza el Mobile. Un “peatge” que s’eleva a més de 9 milions d’euros anuals per garantir la presència del congrés a la capital catalana.

Segons les dades que fa públiques l’organització, el Mobile va tenir l’any 2018 un impacte superior a 470 milions d’euros i va atreure 100.000 visitants. És, de llarg, el congrés més important de tots els que se celebren a Barcelona. La Fundació MWC va ser creada el 2012 per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri d’Indústria, la Fira de Barcelona i la GSMA amb l’objectiu principal d’impulsar el Mobile World Congress a la ciutat. Des del seu naixement, la Fundació es finança fonamentalment gràcies a les aportacions de les tres administracions públiques implicades, que hi destinen 15 milions d’euros l’any en total, a raó de 5 milions cada una.

Indagar sobre la destinació d’aquests fons públics no sempre és fàcil. En aquest reportatge de CRÍTIC publicat l’any 2016, la Fundació va negar-se a facilitar els comptes de l’esdeveniment. Ara els comptes ja apareixen al portal de transparència de la Fundació, tot i que l’apartat sobre retribucions de directius inclou informació genèrica i sense personalitzar, més enllà d’indicar que el director general de la Fundació, càrrec que actualment recau en Carlos Grau, cobra un salari de 90.000 euros bruts anuals. Segons la informació facilitada en l’apartat d’escala retributiva, tindria un sou variable d’entre el 10% i el 20%. Això, en un context en què els sindicats han denunciat la precarietat laboral que envolta el Mobile.

Una batalla per la transparència

CRÍTIC ha tingut accés a diverses peticions d’accés a la informació pública realitzades per l’associació Transparència, Sanitat i Pensions, que des del novembre del 2017 ha batallat tant davant de l’Ajuntament de Barcelona com de la Fundació Barcelona Mobile World Capital per exigir, mitjançant l’aplicació de la Llei de transparència, un seguit de dades sobre sous, dietes i factures. Davant la negativa de la Fundació a facilitar la totalitat de la informació sol·licitada, les peticions de l’associació van acabar davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la informació Pública (GAIP). Aquest organisme, en una resolució del 8 de novembre de 2018, va donar la raó a Transparència, Sanitat i Pensions i va obligar la Fundació del Mobile a facilitar la informació sol·licitada. La Fundació argumentava que el volum sol·licitat d’informació era massa gran i que no podia sistematitzar-la, però la GAIP refusa aquest argument perquè “la informació relativa a retribucions, indemnitzacions i dietes del personal directiu de les fundacions del sector públic ha de ser objecte de publicitat activa”.

CRÍTIC s’ha posat en contacte amb la Fundació MWC per incorporar la seva visió en aquest reportatge, però en el moment de publicar aquest article encara no n’havia obtingut resposta.

Carlos Grau, director general de la Fundació MWC, cobra 90.000 euros bruts. Foto: Fundació MWC

Sou superior al d’un conseller

La informació a la qual ha tingut accés Transparència, Sanitat i Pensions i que CRÍTIC publica en primícia en aquest reportatge fa referència a tres aspectes: els salaris, les dietes i les factures principals pagades per la Fundació. Les dades corresponen als exercicis del 2015 i del 2016 i revelen que el director general, Carlos Grau, té actualment un salari menor que el dels seus antecessors, Aleix Valls i Agustí Cordón. El sou del director general per als exercicis del 2015 i del 2016 va ser de 115.000 euros, una xifra que ja s’havia incrementat respecte del 2014 (102.000 €) i del 2013 (85.000 €). Valls va ser director del Mobile des de finals del 2015 fins al juliol del 2017, i Agustí Cordón va accedir al càrrec a l’octubre del 2013 i va ocupar-lo fins a la designació de Valls.

El salari del 2015 i del 2016 del director general de la Fundació va superar el llindar de 111.000 euros que marca el sou de conseller de la Generalitat. El 2013, un acord entre CiU i ERC va establir que el màxim que pot percebre un directiu del sector públic català no havia de superar el sou d’un conseller. Tanmateix, segons apunten fonts coneixedores de la legislació, la Fundació queda exclosa d’aquesta limitació perquè la participació de la Generalitat no és superior al 50%.

Al salari del director general cal afegir-hi les dietes i despeses que hi van associades. Aquestes dietes, segons la informació a la qual ha tingut accés CRÍTIC, van ascendir a 10.785 € el 2015 i 12.270 € el 2016. En concepte de què? La informació que facilita la Fundació del Mobile és molt genèrica: taxis, peatges, pàrquings, quilometratges, dinars, sopars, invitacions a tercers… Però no detalla més. El portal de transparència del Mobile no publica cap informació sobre dietes dels seus directius.

En el còmput global de retribucions, segons les dades a les quals ha accedit CRÍTIC, el volum total del 2015 va pujar a 2,06 milions, i el del 2016, a 2,15 milions. La Fundació va tenir en nòmina 33 persones el 2015, i 47, el 2017. Tot i la resolució de la GAIP, la informació facilitada pel Mobile està en gran part anonimitzada, perquè, a excepció del director general (l’únic dels treballadors amb contracte d’alta direcció), la Fundació no identifica els directius que perceben cada salari en concret. Pel que fa a la resta dels directius, el 2015 desglossa tres salaris entre 93.000 i 104.000 euros, sense especificar noms, i per al 2016, tres salaris de 80.000 a 105.000 euros, també sense especificar noms.

Els elevats sous dels directius contrasten amb els dels treballadors. La Unió General de Treballadors (UGT) ha fet públic un informe per denunciar que els llocs de treball que crea directament el MWC (principalment d’hostesses, cambrers i personal de manteniment) “són precaris, discriminatoris i sexistes“. El sindicat ha analitzat diferents ofertes del Mobile trobades a portals de feina. Per a les hostesses, les condicions de treball que s’han ofert són de 12 hores consecutives amb 20 minuts de pausa per dinar i un sou que varia segons la seva altura: les de més d’1,75 metres, guanyen 7,2 euros bruts a l’hora mentre que, per a la resta, el sou és de 6,2 euros bruts. La UGT també ha detectat que a les ofertes també se’ls demana tenir una “talla 36/38”, portar “faldilla curta”, “mitges curtes” i “maquillatge obligatori”. Les hostesses són les que pitjor cobren. Només una mica per sobre hi ha el personal de manteniment, que cobra entre 9 i 10 euros bruts a l’hora i els cambrers, amb sous de 9,77 euros l’hora.

La Fundació MWC paga un cànon anual de 9,5 milions a la GSMA. Foto: Fundació MWC

Les factures principals: Telefónica, l’IESE, PwC, Deloitte…

La Fundació del Mobile també ha facilitat arran de la resolució de la GAIP una relació de les 50 factures principals abonades pel Mobile durant l’any 2016. Entre totes, la més rellevant és el cànon mensual que la Fundació paga a la GSMA, titular de la marca del Mobile World Congress, en concepte de contribució anual prevista en l’anomenat ‘Host City Parties Agreement’. Es tracta de 791.000 euros mensuals, que al cap de l’any representen 9,5 milions. La GSMA és una associació que representa els interessos dels operadors de telefonia mòbil mundial, des dels fabricants fins a empreses de ‘software’, proveïdors i empreses d’Internet, i produeix esdeveniments arreu del món. El cànon és el “peatge” que paguen les administracions perquè el Mobile es faci a Barcelona.

Però, a part de la GSMA, són moltes altres les empreses que en major o menor mesura treballen per al Mobile. Pel que fa a l’any 2016, destaquen, per exemple, factures de Telefónica per valor de 154.000 euros en global. Una factura remarcable és l’emesa per Transports de Barcelona per valor de 52.442 euros per facilitar la mobilitat dels assistents al congrés de mòbils.

En l’àmbit de l’assessorament i la consultoria, destaca una factura amb l’IESE, escola de negocis de la Universitat de Navarra vinculada a l’Opus Dei, per valor de 35.000 euros. També facturen al Mobile algunes de les ‘big four’ de la consultoria: PricewaterhouseCoopers factura 21.770 euros en concepte de “serveis professionals d’estudis estratègics”, i Deloitte, 33.727 euros per “‘consulting’ i serveis professionals d’estudis estratègics”. La consultoria Roca Salvatella també va facturar 57.000 al Mobile el 2016 per realitzar l’informe sobre la bretxa digital als barris de Barcelona.

L’agència de comunicació Román y Asociados rep una aportació mensual de 5.833 euros en matèria de comunicació, que s’eleva a gairebé 70.000 euros al cap de l’any. També agències com A Portada van facturar al Mobile l’any 2016 (10.000 euros). En l’àmbit logístic, destaquen les factures d’Exit de Disseny (116.000 euros) i de Logística de Eventos (25.255). En l’àmbit dels serveis jurídics i de l’auditoria, destaquen les factures mensuals de Faura-Casas i Associats per valor de 3.400 €.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies