03/10/2024 | 06:00
Fa un any que va entrar en vigor la Llei 12/2023, pel dret a l’habitatge. La normativa ha regulat per primer cop el preu dels lloguers, desvinculant-ne l’actualització a l’índex de preus de consum (IPC) i donant més marge de temps als desnonaments. També ha establert que es puguin aplicar límits al preu dels lloguers als habitatges que es trobin “en àrees de mercat tensionat”, on els preus són molt elevats. Aquesta és la primera llei, des de l’aprovació de la Constitució el 1978, que regula “l’habitatge com un dret; fins ara només s’havia regulat com a motor de l’economia”, diu l’advocat Pablo Feu.
Barcelona és la ciutat més gran de Catalunya amb el mercat d’habitatge tensionat. Compleix tres dels quatre criteris que preveu la Llei per declarar-lo: els veïns destinen el 36% dels ingressos a pagar el lloguer i, en el cas de la hipoteca, el 43,3%, ambdós per sobre del 30% que proposa la Llei. El preu del lloguer s’ha incrementat un 21,1% els darrers cinc anys i ja sobrepassa els 1.100 euros mensuals de mitjana. En canvi, el creixement de l’IPC en el mateix període és del 14,6%, una diferència de 6,5 punts, més del doble del que preveu la normativa per poder declarar una zona de mercat tens.
Barcelona és la ciutat més gran de Catalunya amb el mercat d’habitatge tensionat
Per fixar la renda dels nous contractes, el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana també ha publicat el nou índex de referència dels preus de lloguer. A Barcelona, el topall de preus varia segons el barri: el lloguer màxim més barat és de 478 euros de mitjana en una secció censal del barri de Torre Baró, i el més car és de 3.020 euros de mitjana en una secció censal del barri de Pedralbes. L’Ajuntament calcula que la regulació dels lloguers beneficiarà 200.000 llars.
La Llei té una sèrie de drets i deures específics per a llogaters i propietaris a les zones de mercat residencial tensionat en el cas de nous contractes. Si l’arrendador té menys de cinc pisos en propietat i lloga per primera vegada, el preu del lloguer va en funció de l’índex de preus de lloguer que ha marcat el Ministeri. Si l’habitatge ja s’havia llogat els últims cinc anys, la renda es limitarà sobre la base de l’últim preu que es pagava per l’habitatge.
La Llei té drets i deures específics per a llogaters i propietaris a les zones de mercat residencial tensionat en el cas de nous contractes
En canvi, el preu del lloguer sí que pot augmentar fins al 10% “en cas que s’hagi fet algun tipus de rehabilitació o reforma a l’habitatge o tinguis un contracte d’una durada superior a cinc anys”, concreta l’advocada Elga Molina. En canvi, si el propietari és un gran tenidor i l’habitatge s’ha llogat els últims cinc anys, hi ha dos límits: l’índex i el preu de l’últim contracte. “El que sigui més baix dels dos és el que tu pots posar com a màxim”, explica Molina. En ambdós casos, si en els darrers cinc anys no ha estat vigent cap contracte de lloguer, la renda serà la que fixi l’índex de referència.
Però què passa amb els contractes anteriors a la Llei? L’advocat Pablo Feu explica que “no hi ha afectació si el contracte està signat amb anterioritat a l’entrada en vigor de la Llei” però sí que puntualitza que la Llei permet, si algú està dins d’una àrea de mercat tensionat com és Barcelona, “demanar una pròrroga anual de fins a tres anys abans que acabi el contracte, i el propietari hi està obligat”.
Tant Feu com Molina subratllen la importància de tenir informació sobre els contractes anteriors abans de signar-ne un de nou. Si tenen dubtes o necessiten assessorament concret, els veïns i les veïnes de la ciutat poden adreçar-se al web www.habitatge.barcelona.cat o a alguna de les oficines d’Habitatge de Barcelona, sempre demanant cita prèvia.
.