14/07/2020 | 07:00
L’avió del Festival Grec ha aterrat a l’Amèrica Llatina. Aquest 2020 la cita barcelonina teixeix ponts amb l’escena cultural de països com Mèxic, Xile, Brasil o l’Argentina i ens els porta al menjador de casa. A les portes d’una edició que es preveia complicada a causa de la pandèmia del coronavirus, l’organització del Festival Grec ha optat per fer, de l’inconvenient, el millor camp de proves.
Paral·lelament a les activitats que se celebraran aquest mes de juliol per sales i espais diversos de la ciutat, se suma a la programació d’enguany el Grec en Obert, una selecció de propostes oberta a tothom que explorarà formats digitals. Segons explica el director del Festival Grec, Francesc Casadesús, es va donar carta blanca als artistes programats per tal que experimentessin nous formats pels seus espectacles, i assegura que aquestes innovacions “han arribat per enriquir la manera com entenem el teatre avui en dia”. Xerrades en directe, trucades de telèfon, vídeos performatius o passejades amb podcast són algunes de les vies per on la cultura arribarà a la sang dels espectadors. La lluita antifeixista en serà una de les principals protagonistes.
Diana a l’extrema dreta
A l’essència combativa de l’Antic Teatre no l’atura cap virus, més aviat l’enforteix. Aquest local del centre de Barcelona ha unit forces amb el Festival Grec per oferir les anomenades Jornades Antifeixistes, que desplegaran una dotzena d’espectacles durant aquest mes de juliol per defensar una escena polititzada internacional i fer front al feixisme. El president brasiler Jair Bolsonaro és una de les seves dianes. El cicle ‘Brasil segrestat’, comissariat per Eduardo Bonito i Isabel Ferreira i que ha comptat amb el suport de l’assemblea de ”Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo y la Lucha Antiracista’, vol cridar l’atenció sobre la profunda crisi democràtica que viu el país a causa d’un neofeixisme que avança destrossant llibertats.
“Una família de criminals amb problemes cognitius greus ha arribat al govern amb un projecte neofeixista, desmuntant vertiginosament totes les polítiques públiques que s’han creat al llarg de les últimes dècades, entre elles les que protegien les comunitats indígenes i els seus territoris”, afirma Isabel Ferreira, comissària del projecte. Maria Duentas, membre de l’assemblea de ‘Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo y la Lucha Antiracista’, posa èmfasi en la voluntat de no banalitzar la paraula ‘feixisme’ i de dir les coses pel seu nom: “Avui, després d’un any i mig de mandat, ja ens arrisquem a dir que el Brasil està vivint en un govern on no hi ha llibertat d’expressió, de polítiques públiques socials genocides vers la població minoritzada com la indígena. L’acció de Bolsonaro és feixista, està destruint completament les estructures de la República del Brasil“. Violència cap a la comunitat LGTBI+, desforestació de l’Amazones o un ministre d’Hisenda amic de Pinochet: quan les activistes parlen de l’extrema dreta ho fan denunciant fets com aquests.
Pel que fa a les activitats ja realitzades que ha programat l’Antic Teatre al voltant del cicle centrat en el Brasil, s’hi troba una videoperformance de l’activista queer Princesa Ricardo Marinelli, una conferència performativa i una taula rodona sobre la resistència del grup d’indígena Guajajaras per evitar la desaparició de la selva amazònica en mans de la indústria fustera il·legal i projeccions de documentals al voltant de la figura de Marielle Franco. Els audiovisuals ‘Do Lado de Fora #MarielleVive’ i ‘Projecto Sementes: Mulheres Negras na Política’ mostren la revolta a Rio de Janeiro arran de l’assassinat de Marielle Franco i Anderson Gomes el març del 2018, així com la posterior resposta de les candidates negres a les eleccions del mateix any, quan van lluitar per fer-se un lloc per a una renovació política del país. En el terreny de la dansa, el pròxim 17 de juliol, Alice Ripoll i la companyia de dansa REC reflexionaran sobre la política feixista de Bolsonaro, i el dia 18, la companyia Azkona&Toloza tancarà el cicle amb l’estrena de ‘Capitalismo para Dummies’, una col·lecció de vídeos sobre l’extractivisme a l’Amèrica Llatina.
De Bolsonaro a Franco, la programació de l’Antic Teatre en el marc del Grec en Obert també es mirarà el melic. Parlar de feixisme a Espanya es pot fer de moltes maneres, i les Jornades Antifeixistes ho faran a través d’una agenda. Any 1948, a la llibreta de Josep Maria Roig, pare de l’Aurora, hi ha escrita una adreça: “Passeig de Gràcia, 132”, on aleshores hi havia l’auxili social. Segons explica la mateixa Aurora setanta-dos anys després, quan era petita ella i els seus germans van acudir-hi i se’ls va tractar de “rojos e hijos de puta” perquè els seus pares no s’havien casat per l’Església. A partir d’objectes com aquests, que amaguen un mosaic de testimonis del franquisme i de la repressió nacional catòlica, la directora del projecte ‘Souvenirs. Vol. II. Els aterrits, els revoltats’, Marta Galán, exposa que s’ha creat un documental d’arqueologia del quotidià, que s’estrenarà el 24 i el 25 de juliol, que rebusca per fer memòria del feixisme amb la veu de persones que ho van viure en carn pròpia.
També en el marc de les Jornades Antifeixistes, el 17 i 18 de juliol es realitzarà la performance d’escriptura ‘Sodoma.cat’ durant 12 hores, que es podrà viure en ‘streaming’ i que comptarà amb la participació de Núria Martínez-Vernis, Cristina Morales, Juana Dolores Romero, Dolors Miquel, Luna Miguel, María Galindo i Carolina Meloni. Totes les activitats de les Jornades Antifeixistes, que s’emetran en directe, es podran consultar durant el mes de juliol al Youtube, al Facebook i al web de l’Antic Teatre.
Tens una trucada del Grec
Entre les activitats que conformen la resta de programació del Grec en Obert, els formats són tan variats que fins i tot t’arriben via trucada. El projecte ‘Poeta de Guàrdia’, que va néixer durant el confinament de la mà i veu dels poetes Andreu Gomila, Josep Pedrals i Martí Sales, repeteix l’experiència de divulgació de poesia en col·laboració amb Maria Cabrera: els intèrprets Sílvia Bel, Lluís Soler, Anna Alarcón, Iván Morales i Alba Pujol et trucaran a l’hora que demanis per llegir-te un poema a cau de mòbil. En format de xerrada, les autores del còmic Winnipeg, el barco de Neruda Antonia Santolaya i Laura Martel presentaran el seu llibre, la ballarina Amana Piña exposarà el vídeo ‘Danzas climáticas’ i el cineasta mexicà Carlos Reygadas protagonitzarà una xerrada virtual en el marc del cicle de cinema que la Filmoteca de Catalunya, en col·laboració amb el Festival Grec, ha organitzat per repassar la seva obra durant tot el mes de juliol. També han passat i passaran per les pantalles del Grec en Obert personalitats de la cultura de l’Amèrica Llatina com el dramaturg argentí Daniel Veronese, els directors xilens Guillermo Calderón i Manuela Infante amb la complicitat del festival Santiago a Mil, la dramaturga peruana Chaska Mori o la companyia de teatre mexicà Los Cholochos per debatre sobre la seva obra i l’experiència com a creadors.
Per a amants de les passejades amb mascareta també hi ha teca, la Casa Amèrica Catalunya proposa rutes per Barcelona a través de podcasts que pots escoltar mentre deambules, una per redescobrir la ciutat des de la mirada americana i l’altra, confeccionada per Martí Gironell, que t’apropa a la literatura que connecta Barcelona amb l’Amèrica Llatina. Per altra banda, el Teatre Tantarantana i La Maldita Vanidad han dissenyat l’itinerari La noche sin tiempo, que ambientat a Bogotà, s’acaba transformant en un recorregut pel barri del Raval. El cara a cara, però, també hi serà. Francesc Casadesús afirma que una de les premisses del Grec en Obert és prioritzar els espectacles: “Les arts escèniques són arts en viu i passen aquí i ara”. Per això, algunes obres teatrals es podran veure a sales que obriran les portes sota les estrictes normes de seguretat de la Covid-19, com les lectures dramatitzades que celebrarà la Sala Beckett en el marc del XV Obrador d’Estiu, gratuïtes però que requereixen inscripció prèvia. A la Biblioteca de Catalunya l’espectacle ‘Assedegats‘, dirigit per Oriol Broggi, reservarà unes localitats presencials i també es retransmetrà virtualment.