13/10/2021 | 06:30
El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ocupa a Catalunya 125.900 persones treballadores, xifra que suposa el 3,7% de la població catalana ocupada, segons dades de l’Enquesta de població activa del primer trimestre del 2021. El sector de les TIC s’ha erigit en un generador d’ocupació durant els darrers anys, fet que el situa com un dels àmbits d’activitat amb millors perspectives econòmiques i socials.
Malgrat això, l’últim Baròmetre del sector tecnològic, presentat per CTecno, alerta sobre la necessitat i la urgència d’incrementar la participació de les dones en el sector TIC. Així, el talent femení segueix essent una assignatura pendent en les posicions tècniques, amb només el 8,60%.
El Govern té la voluntat d’apoderar les dones en el món digital a través del Pla DonaTIC, un pla estratègic que impulsa el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, amb l’objectiu prioritari d’incrementar la presència femenina en el sector tecnològic.
El Pla DonaTIC consta de 4 eixos d’actuació:
- Eix 1. Fer les TIC atractives per al talent femení del futur.
- Eix 2. Visibilitzar la dona tecnològica i els continguts creats per dones.
- Eix 3. Formar i capacitar digitalment a tothom.
- Eix 4. Promoure una participació plena i efectiva de les dones TIC en la presa de decisions i l’emprenedoria.
Una vuitantena de candidatures opten avui als Premis DonaTIC 2021, que s’atorgaran a vuit categories agrupades en tres àmbits: professional; acadèmic i de revelació, i de divulgació i iniciatives referents.
Els Premis DonaTIC tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en el futur.
Aquests guardons promouen l’accés de les dones a l’àmbit tecnològic, n’incrementen la presència, reconeixen el paper essencial d’aquelles que ja pertanyen al món TIC i, en definitiva, en fomenten la participació en la construcció de la societat digital amb criteris d’igualtat.
Des de l’any 2015, els Premis DonaTIC han rebut un total de 541 candidatures. En comparació amb anys anteriors, en l’edició d’enguany destaca l’augment de candidatures en la categoria DonaTIC Revelació, fet que demostra que les noies cada vegada estan més preparades per competir en el sector digital.
Les 80 candidatures presentades en aquesta edició s’han distribuït de la manera següent:
- Emprenedora (fundadora o cofundadora d’una empresa en actiu del sector de les TIC): 11 candidatures.
- Empresària (ha d’haver consolidat una empresa que es dedica a l’àmbit de les TIC): 7 candidatures.
- Professional (ha de treballar per a una empresa o organització o ser freelance dedicada a l’àmbit de les TIC i ha d’estar en possessió d’una titulació universitària TIC): 5 candidatures.
- Acadèmica/Investigadora (s’ha de dedicar a la formació i/o recerca en l’àmbit de les TIC i ha d’estar en possessió d’una titulació universitària TIC): 12 candidatures.
- Divulgadora (ha de treballar en l’àmbit de la comunicació vinculada a les TIC): 13 candidatures.
- Revelació (ha d’haver tingut un paper rellevant i destacable en l’àmbit de les TIC tot i tenir una trajectòria curta): 9 candidatures.
- Estudiant TIC: Universitària: 6 candidatures / Estudiant de cicle formatiu d’FP de l’àmbit TIC: 5 candidatures.
- Iniciatives referents (que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia que posi en valor el paper de la dona en l’àmbit de les TIC): Empresarial: 6 candidatures / Entitat, centre formatiu o institució: 6 candidatures.
El lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC, organitzats amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i de l’associació Tertúlia Digital, es fa coincidir amb el Dia d’Ada Lovelace, en reconeixement de qui fou la primera programadora de la història. Com que aquest any el segon dimarts d’octubre cau en festiu, el lliurament es fa avui, 13 d’octubre. L’acte es podrà seguir en directe pel canal de YouTube de Polítiques Digitals.