28/03/2023 | 06:00
La Universitat de Barcelona incorpora a la seva oferta per al curs 2023/2024 el grau en Geografia i Canvi Global, una titulació pionera a l’Estat espanyol, amb l’objectiu de formar professionals que contribueixin a construir un futur més sostenible. Aquest grau substitueix l’actualment existent amb el nom de grau en Geografia, sense cap altre afegit al nom, que deixarà d’oferir-se també el curs que ve. El nou grau, estructurat en quatre cursos (240 crèdits ECTS), es podrà cursar a la Facultat de Geografia i Història de la UB i inclourà les bases teòriques referides al coneixement dels escenaris geogràfics, l’organització espacial dels fenòmens i les dinàmiques naturals i socials i les seves interrelacions a diferents escales.
“Canvi global és un concepte més ampli que canvi climàtic”, explica Lola Sánchez Aguilera, professora del Departament de Geografia de la UB i cap d’estudis del nou grau. “Volem analitzar tots els canvis que està experimentant el planeta, en l’àmbit energètic, en la mobilitat, en el turisme, en els moviments de població… La geografia és una disciplina molt transversal i ha d’entendre tots aquests processos per poder oferir eines i propostes per actuar en conseqüència”. Sánchez Aguilera aclareix que moltes d’aquestes qüestions ja s’estudiaven en el grau de Geografia, però que el canvi de nom s’aprofitarà per revisar-ne els continguts i la redistribució en assignatures, tot i que el professorat serà bàsicament el mateix, amb alguna incorporació puntual.
Volem que els estudiants comprenguin i analitzin el canvi global per dissenyar estratègies que puguin respondre als seus impactes sobre el territori
Com sabem, en les darreres dècades, el nostre planeta ha experimentat nombroses transformacions relacionades amb factors d’ordre natural, però, sobretot, de caràcter antròpic, és a dir, provocades per l’acció humana. Aquests impactes s’han vist incrementats per la capacitat de transformació associada al ràpid desenvolupament tecnològic i a la generalització de models de producció i consum que sovint s’han qualificat d’insostenibles. D’altra banda, el grau creixent d’interconnexió dels territoris ha fet que tots aquests canvis esdevinguin globals, més que no pas delimitats a certes àrees del planeta. La nova titulació en Geografia i Canvi Global està, per aquestes raons, adreçada a la comprensió i anàlisi del canvi global i al disseny d’estratègies de planificació i gestió territorial i ambiental per fer front als impactes d’aquestes transformacions.
Una visió més social
“Creiem que aquest nou grau no se superposa amb altres graus de l’àmbit de les ciències ambientals, que se centren més en temes com el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat. En aquests casos, l’anàlisi es fa des del punt de vista de les ciències clàssiques de la natura, com la geologia o la biologia”, respon la cap d’estudis del nou grau de la UB a la pregunta de si aquest tipus d’estudis ja existeixen en altres facultats de la mateixa universitat. “Nosaltres també tenim en compte el punt de vista social, és a dir, introduïm qüestions com la urbanització planetària, l’evolució demogràfica, les crisis sanitàries, els conflictes geopolítics o les desigualtats socioeconòmiques, sense oblidar que tot això va molt lligat a les dimensions ambientals que tots coneixem”. Actualment, els alumnes graduats en Geografia tenen com a principals sortides professionals, al marge de la docència, la gestió de sistemes d’informació geogràfica (SIG) i la planificació territorial dins de les institucions públiques. Amb la nova titulació, es vol obrir aquest ventall a altres camps, per exemple, a tasques relacionades amb el suport tècnic a administracions i consultories privades que assessoren les institucions a l’hora de prendre decisions importants en la planificació territorial, o tasques relacionades amb la gestió ambiental o les tecnologies de la informació geogràfica.
“La posada en marxa d’aquest nou grau és un pas endavant molt important”, conclou la cap d’estudis, Lola Sánchez Aguilera
Alhora, el nou grau es planteja com una formació adreçada al disseny d’estratègies de planificació i gestió territorial i ambiental, estratègies que han de servir per adaptar-se millor i mitigar les conseqüències del canvi global. L’ensenyament permet cursar dues mencions: una primera, en Planificació i Gestió del Territori, que aporta eines per desenvolupar instruments d’ordenació i planejament adaptats a cada problemàtica territorial, i una segona, en Medi Ambient, que aporta les bases teòriques dels mecanismes de funcionament del sistema terrestre, els impactes en l’entorn natural i la importància del canvi ambiental, així com proporciona el coneixement d’instruments, tècniques i protocols per a l’avaluació i la gestió del medi ambient.
“És un pas endavant molt important”, conclou Lola Sánchez Aguilera, cap d’estudis del nou grau; “creiem que l’enfocament que hi hem donat permetrà capacitar molt bé els estudiants, que, quan acabin els quatre cursos, poden continuar especialitzant-se en els diferents màsters que ja ofereix la Universitat de Barcelona, com el de Planificació Territorial i Gestió Ambiental o el CHARM-EU sobre Reptes Globals per a la Sostenibilitat”. En el nou grau es preveu la possibilitat de fer pràctiques en l’ampli catàleg d’empreses i institucions amb les quals la Facultat de Geografia i Història ha signat convenis de col·laboració i també s’incentiva la mobilitat de l’alumnat, que pot cursar una part dels seus estudis en universitats estrangeres. Trobareu més informació del nou grau en Geografia i Canvi Global de la Universitat de Barcelona aquí.