16/12/2016 | 00:03
La 21a edició del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de Nou Barris engega demà, dissabte 17 de desembre, amb la primera de la vintena de representacions previstes fins al 22 de gener (a més de les reservades al públic escolar). L’espectacle d’enguany porta per nom ‘Invisibles’ i va en la mateixa línia consolidada en anys anteriors de presentar un producte de circ de qualitat, fet expressament per a l’ocasió, que després entra en els circuits internacionals d’exhibició. CRÍTIC col·labora amb el Circ d’Hivern sortejant entrades entre els seus subscriptors i subscriptores per a diverses funcions d’aquestes Festes de Nadal.
‘Invisibles’ reuneix dalt l’escenari sis artistes, amb una àmplia diversitat de disciplines del circ com ara el trapezi, l’escala d’equilibris, la roda alemanya o el quadrant rus. La direcció de l’espectacle és a càrrec de Joan Arqué i Joan Ramon Graell. Arqué explica que la seva proposta és diferent a les dels anys anteriors, perquè “tot i que hi apareixen una multiplicitat de llenguatges, tret bastant característic del circ, la forma en què tots aquests llenguatges interactuen i signifiquen, donen una personalitat diferent a l’espectacle”.
Arqué arriba a la direcció del Circ d’Hivern amb una llarga trajectòria com a director de teatre, amb produccions com ara ‘Dona’m la lluna’, ‘Roba Estesa’, ‘El Baró dels Arbres’, ‘La Julieta’ o ‘El Comte Arnau’, i també com a intèrpret-pallasso, participant a ‘Història del soldat’, ‘Classix-Knowns’ i ‘Rhum i Rhumia’. “A partir de les meves anteriors experiències en el circ, però també en teatre, he volgut donar un segell propi a ‘Invisibles’. Un segell que passa per voler explicar alguna cosa, poder arribar a la gent, també a través de reflexions i sense perdre la màgia que es pugui transmetre a partir d’una determinada posada en escena, volent cuidar tots els detalls”, ha dit Joan Arqué a CRÍTIC.
Un dels artistes participants és Blai Juanet, fill de “Boni” Juanet, de qui ha heretat la seva passió pel circ. Després de participar en diverses produccions de televisió, cinema i teatre, va estar un any a Sudàfrica estudiant i participant en el projecte social Zipzap School of Circus. “Em dedico al món de les arts escèniques des de fa poc”, diu Blai, “però el meu pare s’ha dedicat tota la vida al món del circ i jo sempre he estat en contacte amb aquest món. Això m’ha deixat veure la part de privilegi que hi ha en formar part d’una creació col·lectiva de circ amb les prestacions que té, tant a nivell humà com de recursos, tenint en compte on estem i els temps que corren”.
Preguntat sobre què destacaria de l’espectacle ‘Invisibles’, Blai Juanet ho té clar: “En destaco la intenció de crear un espectacle de circ, no només pel gust al virtuosisme o el divertimento que tant l’ha caracteritzat i que tant he gaudit, sinó per provar de parlar de temes més complicats que ens poden recordar a les maneres de fer del teatre, combinats poèticament amb les diferents tècniques que hi ha a l’espectacle. Música en directa, text i circ al servei de la nostra visió d’alguns dels problemes més alarmants de la societat”. El programa de mà de ‘Invisibles’ remarca la reflexió que vol provocar l’espectacle en els espectadors: “Cadascú de nosaltres fuig de la soledat, dels problemes, de la foscor, de la por… Són fugides personals, interiors, etc. Però també hi ha fugides tangibles, visibles. Fugim de la fam, de les guerres, de la violència i de la mort. Fugim per viure, buscant un futur millor”.
La trapezista Griselda Juncà es mostra molt il·lusionada amb el projecte. “Per a mi és especial, perquè justament vaig decidir fer l’escola de circ després de veure un Circ d’Hivern ara fa 12 anys… així és que poder participar-hi em fa molta il·lusió”, comenta Juncà. I afegeix: “També és una oportunitat única a Catalunya de fer un espectacle que estarà programat durant un mes, cosa que en circ i aquí no sol ser habitual”. Aquesta artista es va formar a l’Escola de Circ Rogelio Rivel i s’especialitzà en trapezi fix a Londres a ‘The National Centre for Circus Arts’. L’any passat, juntament amb la cantant Joana Gomila, va estrenar ‘Esquerdes‘ (Premi Zirkolika al Millor espectacle 2015), amb el qual han actuat per diferents països. Griselda Juncà creu que el millor de ‘Invisibles’ és “l’harmonia que hi ha entre els diferents móns d’on venim els artistes i els directors (teatre, circ i música), harmonia que neix pel fet que hem jugat i els hem fet dialogar per trobar allò que volíem explicar”.
En definitiva, les persones subscriptores de CRÍTIC que desitgin gaudir d’aquest interessant Circ d’Hivern, podran fer-ho participant en el sorteig de 8 entrades dobles, dues per a cadascuna de les sessions programades els dies 23, 25 (Nadal), 26 (Sant Esteve) i 27 de desembre. Només han d’enviar un mail a info@elcritic.cat, detallant per quina de les quatre sessions opten. Estem segurs que a les afortunades que tinguin sort en el sortegi els entusiasmarà la proposta inèdita i de qualitat que promou des de fa més de dues dècades l’Ateneu Popular de Nou Barris. Vegeu-ne el trailer de promoció: