24/10/2017 | 19:00
La prestigiosa coreògrafa i ballarina Sol Picó protagonitza al Mercat de les Flors de Barcelona dos espectacles de dansa diferents, un entre el 26 i el 29 d’octubre i l’altre entre el 2 i el 5 de novembre, que certifiquen el seu gran moment de maduresa interpretativa. El primer ja es va estrenar fa dos anys al Festival Grec i es titula ‘We Women’ (Nosaltres, les dones). Després de dos anys de gira, ara torna a Barcelona i ho fa en col·laboració amb tres ballarines més damunt de l’escenari: Julie Dossavi, francesa d’origen africà, Minako Seki, japonesa establerta a Berlín, i Shreyashee Nag, nascuda a l’Índia i resident a Barcelona. Aquesta última substitueix la cocreadora original de la coreografia, Shantala Shivalingappa, també índia, ballarina de kuchipudi, dansa hindú tradicionalment masculina reservada als membres de la casta sacerdotal Brahman, que per raons d’agenda no ha pogut ser aquí.
A ‘We Women’, Sol Picó es pregunta per la condició de la dona. Partint de les diferents disciplines que practiquen les artistes amb les quals col·labora i dels orígens i herències de cadascuna d’elles, la ballarina alcoiana establerta a Barcelona dibuixa un retrat de la dona contemporània. Aquestes tres artistes, algunes de les quals han hagut de trencar els esquemes imperants en les seves cultures d’origen, tenen estils, tècniques i llenguatges diferents, inclús desconeguts per a les seves companyes, però totes es plantegen els mateixos interrogants i busquen les mateixes respostes. És un espectacle amb música interpretada en directe, també per tres dones: Adele Madau (violí), Lina León (guitarra), i Marta Robles (veu i flauta).
L’espectacle ‘We Women’, coproducció del Grec 2015 Festival de Barcelona, Festival Internacional de Buenos Aires i la Companyia Sol Picó, s’estarà quatre dies al Mercat de les Flors, de dijous 26 a diumenge 29 d’octubre (a les 20 h els tres primers i a les 18 h el darrer). Però aquest no és l’únic espectacle de Sol Picó que els aficionats catalans a la dansa podran veure els pròxims dies. La setmana que ve, del 2 al 5 de novembre, es presenta ‘Dancing with frogs’ (Dansant amb els gripaus), un espectacle sobre els diferents models de masculinitat en una societat que els dóna més visibilitat que mai. Sol Picó ha explicat a CRÍTIC que ha volgut presentar els dos espectacles seguits perquè són “com el ying i el yang, és a dir, dos món diferents i contraposats, el de les dones i el dels homes”. “Es poden veure per separat i funcionen perfectament”, aclareix, “però també em feia gràcia que es poguessin veure seguits, com a contrast”.
Sol Picó es fixa en el món masculí en un moment on el ‘mascle’ sembla que ha entrat en una crisi d’identitat. Set intèrprets (ballarins, cantants, músics i actors) es posaran a la pell de tots els homes possibles del segle XXI. Ells són Antoni Comas, Daniel Corrales, Elías Torrecillas, Guillermo Weickert, Junyi Sun, Pere Jou i Valentí Rocamora. L’espectacle es va estrenar a Madrid fa unes setmanes i es va presentar també fa pocs dies al Festival Temporada Alta de Salt i Girona, amb una acollida entusiasta del públic assistent.
“Nosaltres ens hem anat ajustant i trobant durant els últims 50 anys. En canvi, els homes tot just emprenen ara aquest camí. Quins nous obstacles es trobaran?”, es pregunta Sol Picó en el dossier de presentació de ‘Dancing with frogs’. I qualifica l’espectacle d’una “aventura àcida, bruta, disbauxada, divertida, tragicòmica, on lumbersexuals, neo-macarrons, metrosexuals i andrògins coincideixen tots junts en la cua d’un cinema on es projecta una pel·lícula de superherois psicològica”. “Al principi jo no volia ballar”, reconeix Picó, “però he sentit la temptació d’explorar la meva part masculina, així que també hi intervinc”.
La coreògrafa valenciana ha guanyat nombrosos premis per la seva innovació en el món de la dansa contemporània, entre ells el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya 2004 i el ‘Premio Nacional de Danza 2016’, atorgat pel Ministeri de Cultura en la categoria de creació. Té un estil personalíssim que l’ha dut a triomfar arreu del món. CRÍTIC, en col·laboració amb el Mercat de les Flors, sortejarà, entre els seus subscriptors, dues entrades dobles per al segon d’aquests espectacles, ‘Dancing with frogs’. Aviat n’explicarem la data i els terminis de participació en el sorteig.