15/07/2018 | 19:00
Falten pocs dies per a una nova edició de l’Acampada Jove, la vint-i-tresena. Aquest festival políticomusical, com el defineixen els organitzadors del Jovent Republicà, ha trobat a Montblanc -enguany es compleixen deu anys d’estada a la capital de la Conca de Barberà- el lloc ideal per fer el salt qualitatiu que el consolida com la principal concentració jove de l’estiu al nostre país. Repassem a continuació les característiques principals del festival que se celebrarà els dies 19, 20 i 21 de juliol, de la mà del seu director, Pau Morales.
Si l’Acampada Jove sempre ha tingut un caire reivindicatiu més alt que molts altres festivals, enguany, amb la situació política, això encara és més evident. “No podem quedar indiferents davant la repressió que ens ha provocat presos polítics i exiliats”, explica Pau Morales, “i per això el grau de reivindicació augmentarà: volem que l’Acampada sigui una gran mobilització política i un clam del jovent català contra la repressió. Hi haurà moltes accions per fer visible el lema que hem triat enguany: Resistència, lluita i llibertat”.
Està previst que l’acte polític central de dissabte -que l’any passat va comptar amb l’assistència d’Oriol Junqueras, Marta Rovira i Carme Forcadell, tots tres ara obligadament absents- sigui protagonitzat pels familiars dels polítics presos i exiliats. A més, la venda dels gots de l’Acampada i altres elements de marxandatge anirà destinada a l’Associació Catalana de Drets Civils, que els aglutina. “Resistència, sí, però també lluita i llibertat”, afegeix el director del festival, “tenim molt clar que no podem aturar-nos aquí i que cal seguir avançant cap a la República. Alhora, els tres dies de l’Acampada Jove són un enorme espai de llibertat que no ens deixarem prendre”.
Música de tots els estils
El cartell musical del festival d’enguany és impressionant. Durant els tres dies que dura, hi actuaran fins a gairebé una trentena de bandes de rock, pop, cantautors, DJ’s i altres estils musicals. Destaquen grups d’èxit plenament consolidats com ara Buhos, Txarango, La Raíz, Els Catarres, Doctor Prats o Ebri Knight, a més dels italians Talco. També hi ha artistes emergents que a poc a poc es van fent un lloc entre les preferències del públic, com ara Roba Estesa, VadeBo, Sense Sal, Smoking Souls, Setrill, Porto Bello, Germà Negre, Prozak Soup, Koers, Auxili, Assekes, Senyor Oca -guanyadors del Sona 9 de 2017- i els madrilenys Tremenda Jauría. Un artista que torna a l’Acampada Jove -hi havia actuat diverses vegades amb el grup Obrint Pas-, és el valencià Xavi Sarrià, ara acompanyat del Cor de la Fera. La cantautora Gemma Humet, la jove revelació ‘instagramer’ Suu o la parella Marcel Lázara i Júlia Arrey hi posaran els ritmes més tranquils, mentre que els DJ’s Sendo i OGT i els Tropical Riots PD’s amenitzaran els finals de festa de cada nit o matinada. Per cert, Valtonyc, el raper mallorquí exiliat per no haver d’entrar a la presó, també té una presència al cartell, tal com van acordar més de 25 sales de concerts i festivals catalans quan es va saber la sentència. Serà recordat i hi serà present de forma virtual.
Pau Morales destaca que s’ha fet un gran esforç per no apujar els preus de les entrades, tot i que cada any hi ha més grups i més escenaris. “A tots els trams, s’ha reduït el preu una mitjana de cinc euros”, precisa, “perquè volem ser assequibles a tots els públics”. Enguany, als escenaris habituals d’altres anys (l’espai Països Catalans, és a dir, la zona d’acampada; l’espai Independència, on es fan els concerts principals; la Carpa Tio Canya, per a concerts de més petit format i els DJ’s; i l’espai Llibertat, on es fan xerrades i debats) se n’hi ha afegit un de nou, l’espai República, una zona qualificada com ‘de bon rotllo’, on s’hi podran carregar els mòbils, prendre alguna cosa, descansar i conèixer gent, mentre sona música relaxant estil ‘chill out’.
Més dones que en edicions anteriors
Un aspecte important d’aquesta edició de l’Acampada Jove és l’augment de la presència de dones damunt els escenaris. L’Anuari de la Música 2016, editat pel Grup Enderrock i l’ARC, l’associació de mànagers de Catalunya, revelava que l’Acampada Jove estava entre els festivals catalans amb menys presència femenina. “Enguany, tenim un cartell més feminitzat que mai”, explica Pau Morales, “però encara no ens sembla suficient, ho haurem d’anar millorant en pròximes edicions, sabem que la desigualtat de gènere impacta molt sobre el món de la música i cal que entre tots ajudem a revertir aquesta situació”.
Alhora, el director explica que la frase que surt al web de l’Acampada -‘No es toleren actituds masclistes’- no vol que es quedi només en un eslògan i prou. Per això s’han creat tres protocols contra les agressions masclistes, un de pensat per als voluntaris de l’organització, un altre per als usuaris de la zona d’acampada, i un tercer expressament dedicat als músics, “que és bàsic que estiguin conscienciats al màxim i que no permetin cap actitud masclista si la veuen quan són a dalt a l’escenari o quan són a espais de relació amb els seus seguidors”. A les xerrades i tallers sí que s’ha aconseguit enguany una paritat real en els ponents, “fins i tot hi ha més dones que homes”, assegura Morales.
Simbiosi total amb Montblanc
La capital de la Conca de Barberà acull per desè any consecutiu l’Acampada Jove. Pau Morales creu que és una relació que ha anat consolidant-se amb aquesta dècada que porten convivint: “La gent de Montblanc és molt acollidora i s’aboca de ple durant els dies que dura el festival. Ens sentim molt estimats aquí, ens sentim gairebé tan montblanquins com els que ho són des de sempre”. La plaça Major de la població acull dos dels moments clau de l’Acampada: l’acte polític central de dissabte, i la final del concurs ‘Música Jove’, que aplega grups emergents d’arreu dels Països Catalans, seleccionats en deu semifinals territorials, i el premi principal del qual és actuar a l’escenari Independència una de les nits.
El conveni per fer l’Acampada Jove a Montblanc té vigència fins al 2019, ja que es va signar el 2016 pels tres anys següents. L’ajuntament de la capital de la Conca de Barberà, governat per ERC, amb el veterà Josep Andreu com a alcalde des del 2007, tampoc vol perdre’s la promoció i afluència de visitants que suposa acollir l’Acampada Jove. L’any passat van assistir-hi unes 30.000 persones, entre els tres dies. Enguany es vol repetir la xifra: “Aquest any no ens podem quedar a casa”, conclou Morales, “cal que, més que mai, per les circumstàncies que vivim, associem reivindicació i festa. Sempre ho hem fet i amb més motiu aquest cop”.