09/03/2022 | 06:00
L’Ajuntament de Barcelona ha obert ja la sisena edició de la convocatòria de subvencions Enfortim l’Economia Social i Solidària (ESS), que compta enguany amb un pressupost de 900.000 euros. La voluntat d’aquesta iniciativa és la d’impulsar projectes que fomentin activitats d’interès públic o social per a la ciutat de Barcelona i que busquin reactivar i enfortir les empreses i organitzacions de l’ESS, tot contribuint així a l’assoliment dels objectius de l’Estratègia de l’ESS a Barcelona amb horitzó 2030 i del Pla municipal d’impuls de l’economia social i solidària a la ciutat per al període 2021-2023.
El termini per presentar-s’hi va començar ahir, 8 de març, i restarà obert fins al 7 d’abril. Les subvencions poden arribar a ser de fins al 80% del projecte. En funció de la categoria, els imports màxims subvencionables poden anar dels 6.000 euros per a les iniciatives de formació fins als 40.000 euros per als projectes de desenvolupament i enfortiment dels ecosistemes cooperatius i clústers cooperatius.
Justament, com a principal novetat de l’edició d’enguany, s’ha creat una modalitat que se centra en “Projectes i accions d’intercooperació, significatives pel desenvolupament dels Projectes de Ciutat i reptes transversals de l’#ESSBCN2030“. En aquest cas, es busquen projectes impulsats per organitzacions de l’àmbit participat de l’#ESSBCN2030 i amb el suport d’alguna organització del grup motor de l’Estratègia.
Dos grans àmbits temàtics
La convocatòria d’enguany s’estructura en dos grans àmbits temàtics. L’àmbit A es titula “Enfortiment: creació i consolidació” i està pensat tant per a la creació de noves cooperatives com per a la consolidació de les ja existents, amb una atenció especial a la formació de les persones associades o a la digitalització dels serveis que ofereixen. Hi ha quatre modalitats: creació i transformació; consolidació; formació, i digitalització, amb subvencions que van des dels 6.000 fins als 10.000 euros per projecte.
L’àmbit B es titula “Reactivació: intercooperació” i està pensat per a projectes a més gran escala, que no només involucren una cooperativa, sinó un nombre significatiu d’elles. Són projectes d’intercooperació de segon i major nivell (fins a 35.000 euros); de desenvolupament d’ecosistemes cooperatius i clústers d’ESS (fins a 40.000 euros), i, finalment, la novetat ja esmentada, de projectes en la línia dels reptes transversals de l’Estratègia #ESSBCN2030 (fins a 25.000 euros).
L’ESS ha demostrat la seva resiliència en períodes de crisi
Enfortim l’ESS és una línia d’ajuts que promou mesures de suport a la generació d’ocupació estable, a la inserció sociolaboral i a la creació i consolidació d’iniciatives socioeconòmiques en el marc de l’economia cooperativa, social i solidària. En aquest tipus d’economia, l’activitat econòmica prioritza la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre; es tracta d’activitat gestionada de forma democràtica i compromesa amb l’entorn social i mediambiental i, per tant, arrelada a barris, a districtes i a la ciutat.
En els darrers 10 anys, l’ESS ha augmentat el seu volum i presència a Barcelona i a tot Catalunya. L’economia social i solidària demostra major resiliència en els períodes de crisi, tot mantenint millor l’ocupació i recuperant els llocs de treball amb més velocitat que l’economia convencional. L’ESS es caracteritza pel seu arrelament al territori, per la generació d’ocupació de qualitat, per la gestió democràtica i participativa de les seves organitzacions, per l’orientació a les necessitats humanes i pel compromís amb la comunitat. Per tant, promovent-ne el creixement i la consolidació, es fonamenta l’interès públic i social.
145 projectes subvencionats en l’edició de l’any passat
En l’edició anterior, la del 2021, van rebre ajuts 145 projectes diferents, que fomentaven activitats d’interès públic i social als barris de la ciutat. Les activitats o els projectes que es van subvencionar es caracteritzen pel fet d’impulsar mesures per a la generació de noves iniciatives d’economia social i solidària a la ciutat; per transformar societats mercantils, econòmiques i associatives en empreses d’ESS per generar ocupació estable i sostenible; per enfortir empresarialment les entitats i millorar-ne l’articulació i la intercooperació amb l’objectiu de generar pols d’atracció per a determinats sectors o determinats territoris, i per fer activitats directament vinculades amb els objectius de l’Estratègia ESS 2030 BCN que impulsa el consistori barceloní.
Tota la informació sobre la convocatòria del 2022 la podeu trobar en aquesta pàgina web.