Crític Cerca
Espai Crític

Tot el talent audiovisual català, als Premis i a la Mostra VOC, impulsats per Òmnium Cultural

15/11/2017 | 19:00

Un fotograma del curtmetratge ‘Benvingut a casa’, un dels participants a la Mostra VOC / OC

Fer productes audiovisuals en català no és una heroïcitat ni una raresa. Tot al contrari, hi ha moltíssim talent que s’expressa audiovisualment en la nostra llengua i que l’únic que necessita és trobar canals per arribar al públic i un cert reconeixement mediàtic. Això és el que vol aconseguir Òmnium Cultural amb el VOC (Versió Original en Català), uns Premis i una Mostra audiovisual que arrenquen avui, 16 de novembre, amb una projecció als cinemes Texas de Barcelona. I que arribarà a tot el territori gràcies a projeccions programades a 27 poblacions catalanes, des d’avui fins al 26 de novembre.

Als Premis VOC s’hi han presentat 342 obres, de les quals, 331 curtmetratges i 11 de nous formats. D’aquestes propostes, 9 curtmetratges i 3 websèries, videoblogs i nous formats audiovisuals presentats, formen part de la selecció final que podrà veure’s a 31 ubicacions diferents —cinemes, teatres, ateneus, etc.— en dues sessions d’una hora i mitja i una hora, separades per un petit descans. Cada sessió té un cost de 2 € per entrada.

Girona, Figueres, Roses, la Garriga, Cardedeu, Sant Celoni, Sant Feliu del Llobregat, St Just Desvern, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, Ribes de Freser, Olot, Mataró, El Masnou, Igualada, Vic, La Seu d’Urgell, Berga, Sabadell, Cerdanyola, Terrassa, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Reus, Barcelona (4 espais), Móra d’Ebre i Palafrugell, són les poblacions a les quals arriba enguany la Mostra VOC.

El resultat dels premis es donarà a conèixer el dia 1 de desembre en una festa a la Sala Luz de Gas de Barcelona. Es tracta de dotacions econòmiques de fins a 4.000 euros. El jurat, format per Ramon Térmens, Gina Tost, Carol López, Jaume Martí, Alba Cros i Judith Colell, atorgarà un premi al Millor Curtmetratge, és a dir, a una creació de durada màxima de 20 minuts si és de ficció i de 30 minuts si té caràcter documental. D’altra banda, el públic decidirà els seus preferits en les dues seccions: Curtmetratges (premi de 1.000 euros) i Nous Formats, que inclouen les websèries, els videoblogs i altres modalitats (premi de 1.800 euros). Aquests dos guardons es votaran presencialment, després de les projeccions al territori, i també a través del web de la Mostra.

Òmnium Cultural, sempre a favor de la llengua i la cultura catalanes

El projecte VOC, premis i mostra d’audiovisuals en català, impulsat per Òmnium Cultural, té com a objectiu potenciar la producció en llengua catalana així com la creació de nous públics per a l’audiovisual i el cinema català, tot fomentant el coneixement de l’oferta en aquest idioma, sigui en versió original, subtitulada o doblada.

Òmnium Cultural, que actualment té 40 seus territorials arreu del país i 68.000 socis i sòcies, segueix apostant, amb aquest nou projecte vinculat al món del cinema i els audiovisuals, per protegir i impulsar la llengua i la cultura catalanes. Els Premis VOC se sumen a altres guardons que impulsa l’entitat: La Nit de Santa Llúcia, on s’entreguen els premis més rellevants de les lletres catalanes, com per exemple el Sant Jordi de novel·la o el Carles Riba de poesia; el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït l’any 1969, que reconeix la trajectòria d’una persona que hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans; el Premi Sambori, guardó de narrativa en català dirigit a alumnes de primària, secundària i batxillerat; o el concurs La Llança, on lectors voten el llibre més susceptible de ser regalat la diada de Sant Jordi.

Descarrega aquest article per llegir-lo amb el teu e-reader o imprimir-lo

Aquest article només és possible gràcies a la col·laboració de les persones subscriptores

El periodisme no pot dependre dels grans poders econòmics o polítics, ni de grans anunciants o subvencions.

Subscriu-t'hi ara

Amb la modalitat anual, rebreu el llibre 'Insubmissió!', de Joan Canela

Torna a dalt
Aquest web utilitza cookies. Si continues navegant entenem que ho acceptes.
Accepto Més informació