Crític Cerca
Notícies

Els ‘riggers’ del Sónar denuncien que el jutge Santi Vidal vulnera el seu dret de vaga

CRÍTIC analitza amb l'advocat dels treballadors, Quim Español, les raons per les quals consideren que la sentència, favorable a la Fira de Barcelona, avala la vulneració del dret de vaga

20/01/2020 | 19:00

El 10 de gener, el jutge Santiago Vidal va desestimar la demanda presentada pels ‘riggers’ (el personal que munta escenaris en esdeveniments i espectacles) contra la Fira de Barcelona i l’empresa UTE Rigging. Abans de l’inici del festival Sónar de l’any passat, els treballadors de la societat havien convocat una vaga per exigir que es complís l’obligació d’incloure el manteniment dels llocs de treball en el procés de licitació, tal com preveu el Conveni col·lectiu, per al muntatge aeri a la Fira de Barcelona.

Els ‘riggers’ acusaven la Fira (un consorci format per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona) d’haver vulnerat el dret de vaga quan van contractar altres empreses perquè s’encarreguessin del muntatge del festival. Segons el jutge, però, aquest dret fonamental no es va vulnerar. “Desestimo la demanda presentada pel comitè d’empresa de la mercantil UTE Rigging contra la societat esmentada i contra la Fira Internacional de Barcelona”, sentenciava el magistrat, i hi afegia: “Declaro la inexistència de vulneració del dret fonamental de vaga i desestimo la pretensió econòmica indemnitzatòria addicional reclamada. En conseqüència, absolc les codemandades de totes les pretensions formulades contra seu en aquest procediment”.

Els vaguistes, però, no estan d’acord amb la resolució i hi presentaran un recurs en contra. CRÍTIC analitza amb Quim Español, l’advocat que representa els treballadors, les raons per les quals els ‘riggers’ consideren que la sentència avala la vulneració del dret de vaga.

Acomiadament del personal per haver fet efectiu el dret de vaga

Dels 66 treballadors que configuraven la plantilla total d’UTE Rigging, només 4 van decidir no adherir-se a la vaga. Al setembre de l’any passat, aquesta empresa va dissoldre’s i tot el personal va quedar a l’atur, però es dona la circumstància, tal com recull la sentència, que els empleats que no van participar en la vaga van ser contractats en règim eventual, o bé per la Fira de Barcelona, o bé per Convers SL, una nova societat creada per la direcció d’UTE Rigging, amb la qual l’organisme “manté relacions comercials en l’àmbit de la promoció de productes de màrqueting”.

El magistrat considera que “el que cada un dels afectats hagi fet a partir de llavors no és objecte d’aquest procediment judicial” i que el fet de buscar un nou lloc de treball “és la principal obligació d’una persona laboralment aturada”. En canvi, l’advocat Quim Español argumenta que la Fira de Barcelona ha adjudicat sense concurs a Convers SL el servei que abans tenia contractat amb UTE Rigging, i que ho ha fet perquè en la nova empresa hi treballen els empleats que no van participar en la vaga i que ja havien treballat prèviament a la Fira. “Si no és així, amb quins criteris ha decidit adjudicar-li el servei, si es tracta d’una empresa nova que mai havia fet res en el sector?”, es qüestiona el lletrat. “Si la Fira de Barcelona reconeix que existeix aquest nexe, el criteri pel qual alguns treballadors tenen feina avui i els altres no és només i exclusivament que els uns van fer vaga i els altres no”, explica.

A banda, Santiago Vidal resol que, en aquest cas, el deure de subrogació era “inexistent”. En la sentència, el jutge constata que, una vegada el festival Sónar es va poder celebrar amb èxit, la Fira de Barcelona “va cancel·lar la pròrroga del contracte vigent amb UTE Rigging […] atès l’incompliment de contracte vigent fruit de la vaga”. Per Español, en essència això significa que Vidal considera provat el fet que l’organisme va trencar el contracte amb l’empresa a conseqüència de la vaga, i per tant, els treballadors van ser acomiadats per haver-la fet. “Tant és així que els qui no la van fer continuen treballant. I això, segons el criteri del jutge, no vulnera el dret de vaga”, afirma l’advocat, que hi afegeix que el reglament que regula aquest dret explicita que ningú no pot perdre la feina a conseqüència d’exercir-lo, “perquè, si quan la fas, et poden acomiadar, això posa fi al dret de vaga”, sentencia Español.

“La conclusió que la vaga és legítima no exclou que pugui ser abusiva”

En la seva argumentació, Santiago Vidal exposa que l’objectiu que cercava el personal d’UTE Rigging amb la vaga “era garantir l’estabilitat futura dels seus llocs de treball”, però que “la reivindicació en clau de subrogació” no estava inclosa al conveni signat amb una UTE (unió temporal d’empreses) “que, per pròpia definició, és una entitat mercantil de duració determinada”. D’aquesta manera, el jutge conclou que la legitimitat de la vaga no descarta que aquesta pugui ser “qualificada d’abusiva”.

Segons la interpretació de Vidal, explica l’advocat Quim Español, els “riggers” van utilitzar aquest dret de manera “fraudulenta”. “És a dir, que considera abusiva una vaga que té com a finalitat protegir el lloc de treball, perquè diu que va en contra d’una decisió d’un organisme públic i que va per davant aquesta decisió que el manteniment del lloc de treball”, exposa el lletrat.

Contractació de terceres empreses perquè assumeixin la feina dels vaguistes

“Un dels debats que tenim al judici és si una empresa principal pot substituir, mitjançant la contractació a terceres empreses, els treballadors vaguistes de l’empresa contractista”. Aquest és, segons l’advocat Español, un dels grans temes que la sentència resol. Després que els treballadors d’UTE Rigging convoquessin la vaga, la Fira de Barcelona va decidir contractar muntadors d’escenaris externs i no va respectar l’aturada que havien impulsat els primers. D’aquesta manera, el festival de música es va poder celebrar tal com era previst.

En la seva resolució, el jutge Vidal, citant la jurisprudència existent respecte a això, planteja que, davant d’una situació en la qual hi ha una empresa principal i una subcontractista temporal, “cal analitzar si aquesta segona en realitat forma part d’un grup d’empreses en el qual la primera té el poder de decisió i control”. “Només en cas afirmatiu, seria admissible parlar de vulneració del dret de vaga mitjançant la substitució dels treballadors vaguistes”, concreta el jutge. Respecte a això, Quim Español explica que era l’empresa principal –la Fira de Barcelona– la que tenia responsabilitat envers els empleats i la que fixava les condicions del servei, ja que l’empresa externa no tenia capacitat d’incidir sobre el sistema de producció. De fet, recorda que el mateix Tribunal Constitucional va resoldre que la contractació a terceres empreses en aquest cas suposava una vulneració del dret de vaga, i que, per tant, amb la nova sentència “Vidal fa una lectura més restrictiva del dret de vaga que el Constitucional, menys protectora de drets fonamentals”.

Celebrar el Sónar passa per sobre d’un dret fonamental

Abans que s’iniciés aquest procediment, la part demandant va presentar mesures cautelars per sol·licitar que es deixessin sense efecte les tasques que duien a terme els treballadors que substituïen els vaguistes. El jutge Vidal va desestimar-les en una interlocutòria en què es remetia a un “principi de proporcionalitat”, i hi afegia que “exercir legítimament el dret de vaga d’uns quants no pot posar mai en perill la viabilitat del lloc de treball de molts altres treballadors, que també mereixen la tutela dels tribunals de justícia”. De la mateixa manera, el magistrat considerava que aturar l’activitat de muntatge produiria “perjudicis irreparables i molt elevats” per a altres empreses i treballadors de sectors “com el transport, l’hostaleria i la restauració”.

“Quan hi ha dos drets fonamentals en joc, el jutge ha de ponderar quin té major pes”, raona Español, “però en aquest procediment no n’hi havia cap altre que el dret de vaga, perquè fer un festival de música no és un dret fonamental, i, per tant, no hi havia l’element de ponderació”. Per aquesta raó, l’advocat considera que no hi havia arguments per desestimar les mesures cautelars, “però el jutge Vidal va decidir fer-ho citant una sentència que senzillament no existeix, que no s’ha dictat mai”. De fet, aquest és un dels diversos desajustos que el lletrat ubica en la redacció de la sentència, i que resulta un problema afegit “perquè no em permet discutir el seu criteri”.

Errors de la sentència

I és que, segons Español, la resolució de Santiago Vidal ­–que ha desenvolupat tota la seva carrera en jutjats penals a excepció dels darrers mesos, que ha exercit de magistrat a la jurisdicció social– no està prou fonamentada, i creu que hi ha diversos errors procedimentals que fan que el jutge “acabi aplicant el seu criteri”. Una mostra d’això, per exemple, és el fet que el magistrat confon de manera sistemàtica els termes “comitè d’empresa” i “comitè de vaga”. Les companyies de més de 50 treballadors poden escollir un comitè d’empresa que representi els treballadors; però, segons la llei, les més petites no poden fer-ho. UTE Rigging, pel volum de la seva plantilla, no en tenia; però, en canvi, sí que va constituir un comitè de vaga quan els empleats van decidir convocar l’aturada. “Són conceptes diferents, perquè el comitè de vaga només serveix per negociar la vaga, mentre que el comitè d’empresa serveix per negociar qualsevol cosa”, comenta Español. “La sentència diu que va ser el comitè d’empresa el que va presentar la demanda, quan el comitè d’empresa no existeix”.

Amb tot, els “riggers” presentaran un recurs en contra de la sentència, que pot trigar un any a resoldre’s. “I el problema és que, en l’esdevenir del conflicte, aquests treballadors fa set mesos que no cobren”, rebla Español.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies