01/02/2023 | 06:00
El Departament d’Educació ha retirat del seu web uns materials sobre formació sexoafectiva que havia elaborat l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius (ADSR) per encàrrec del mateix Departament. Així ho ha pogut comprovar CRÍTIC i ho ha confirmat la mateixa entitat. Els continguts eliminats formaven part del programa Coeduca’t, que promou la coeducació amb perspectiva de gènere i l’educació afectivosexual d’acord amb les recomanacions d’organismes internacionals.
La retirada dels documents s’ha produït després que Vox iniciés una campanya contra el programa i que la Fundación Española de Abogados Cristianos portés el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al mes de novembre passat, amb l’objectiu de forçar la Generalitat a cancel·lar la iniciativa. El programa Coeduca’t es va posar en marxa el curs 2019/2020 i incorpora una sèrie de recursos que utilitzen centres públics i concertats de tot Catalunya. Tal com mostra l’arxiu digital The Wayback Machine, que permet veure com eren els llocs web en el passat, el material titulat Orientacions per a l’educació afectivosexual va estar penjat a la pàgina de Coeduca’t fins al desembre del 2022. En l’actualitat, però, ja no hi apareix.
Per quin motiu s’han despenjat els documents del web?
Abogados Cristianos va sol·licitar a la sala contenciosa administrativa mesures cautelaríssimes per forçar que “el pla d’educació sexual que ensenya a masturbar-se nens de tres anys” es retirés mentre es desenvolupava el procediment judicial. CRÍTIC es va posar en contacte amb el departament d’Educació de forma reiterada per esbrinar si la retirada dels materials s’havia realitzat amb ordre judicial. Amb posterioritat a la publicació d’aquest article, fonts del departament han explicat a CRÍTIC que el tribunal va desestimar les mesures cautelaríssimes, de manera que la decisió de treure els recursos del web no ha estat a instàncies de la justícia, tot i que el procediment contenciós continua.
Des de la Generalitat, però, asseguren que els documents “no es retiren per les denúncies de ningú”. Segons Educació, “un dels PDFs dels múltiples que conté el projecte ara mateix no es pot descarregar perquè s’està actualitzant d’acord amb els nous currículums”. Aquestes fonts diuen que el programa Coeduca’t “està plenament vigent” i “és la millor eina per a l’educació afectivo-sexual a les escoles”.
En paral·lel, també hi afegeixen que l’executiu “està treballant en el marc de l’Estratègia nacional de drets sexuals i reproductius, dintre de la qual hi ha la línia de treball de l’educació sexual”, i que els dos departaments, conjuntament amb el de Salut, “ja estan treballant en els materials” que impulsin “el desplegament del model d’educació afectivosexual” a les escoles i als instituts.
‘Orientacions per a l’educació afectivosexual’, el material desaparegut
Segons consta al web de la Generalitat, l’objectiu de Coeduca’t és avançar cap a un model de sistema educatiu “inclusiu”, que incorpori “la igualtat de gènere i la coeducació”, i que doni eines “per desenvolupar relacions afectives i sexuals respectuoses” i lliures de violència masclista. El programa abraça àmbits diversos més enllà de l’educació afectivosexual, i també pretén “col·laborar en la construcció d’un model integral de persona, sense estereotips sexistes”.
L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius va elaborar una part d’aquests continguts, per encàrrec de la mateixa Generalitat, basant-se en les recomanacions d’organismes com l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la UNESCO i les Nacions Unides. I ha estat precisament el document Orientacions per a l’educació afectivosexual, que va fer l’associació, el que l’extrema dreta va situar a la diana, i l’únic material que la Generalitat ha retirat del seu web.
L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius considera que “l’extrema dreta marca l’agenda pública i les accions polítiques”
L’ADSR considera “preocupant” la retirada d’aquests continguts i el fet que l’extrema dreta “estigui aconseguint marcar l’agenda pública i les accions polítiques”. Maria González, membre de l’Associació, valora que “era el primer cop que es feia una aposta per desenvolupar un contingut sobre les competències que s’han d’assolir de forma gradual i transversal als centres educatius des dels 3 anys fins als 16, i estan pensats per evitar que es generin més desigualtats en l’accés a l’educació sexual i reproductiva, que és un dret humà”.
“No és casual que l’extrema dreta reaccioni quan es fan passes endavant en matèria de drets”, afirmen des de l’ADSR, “perquè sap que l’educació sexual és transformadora i que qüestiona les relacions de poder”. Així mateix, González lamenta que les institucions “no protegeixin els avenços en matèria de drets que han costat molt de conquerir”.
Ofensiva política i judicial de la ultradreta
La retirada d’aquest document s’ha produït just després que l’extrema dreta hagi iniciat una campanya política i una batalla judicial en contra del programa. Al mes de novembre de l’any passat, Vox va fer arribar un missatge a diferents entitats i associacions del món educatiu en què les convidava a participar en una taula rodona per “denunciar” que, amb aquesta iniciativa, l’Administració “promou la masturbació entre nens de 3 anys, el consum de pornografia entre nens de 8 anys, el sexe oral entre adolescents de 12 anys o que a infantil es promoguin jocs en què s’intenta desvincular l’assignació de gènere dels genitals”. Així ho va fer públic la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes d’Ensenyaments no Universitaris Sufragats amb Fons Públics de Catalunya (FAPAES).
En la mateixa línia, el portaveu de Vox al Parlament de Catalunya, Joan Garriga, va exigir la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. La formació ultradretana també va emetre un comunicat en què explicava que la Generalitat “està pervertint els nostres fills amb un programa educatiu ideològic i imposat pel separatisme i per l’esquerra”, i en què reivindicava el PIN parental.
En paral·lel, la Fundación Española de Abogados Cristianos va sol·licitar mesures cautelaríssimes a la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per forçar la Generalitat a cancel·lar el programa. El col·lectiu d’advocats ha impulsat altres causes mediàtiques, com la denúncia contra les impulsores de la processó del Cony Insubmís, les quals acusava d’un “delicte de provocació a la discriminació, a l’odi i a la violència per motius referents a la religió”, o la querella contra Ada Colau per “haver omès el seu deure de perseguir suposats delictes” després que Dolors Miquel llegís el poema “Mare nostra”, que reivindica el cos de la dona, durant la celebració dels premis Ciutat de Barcelona, l’any 2016.
En aquesta ocasió, la fundació ultradretana considera que el programa Coeduca’t “viola drets fonamentals recollits a la Constitució, com el dret a la protecció de la joventut i de la infància, i el dret dels pares a decidir sobre l’educació dels seus fills d’acord amb les seves conviccions religioses o morals”. Per aquesta raó, va demanar que es paralitzés el programa i també va posar en marxa una recollida de firmes. Tanmateix, com ha confirmat Educació, el TSJC va desestimar les mesures cautelaríssimes sol·licitades per Abogados Cristianos.