04/07/2024 | 06:00
El segon capítol de la sèrie Conflictes silenciats, el nou pòdcast de CRÍTIC amb el suport de l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, s’endinsa a fons en les guerres i la violència a la regió del Sahel Occidental, en concret, sobre el conflicte a Mali i les seves derivades a Burkina Faso i al Níger. La sèrie de pòdcasts internacionals vol servir per explicar aquelles guerres oblidades i marginades que no surten a les portades dels grans mitjans de comunicació.
Podeu escoltar-lo ja a YouTube, a Spotify i a iVoox. Aquest contingut és gratuït i obert a tothom gràcies al suport de l’Escola de Cultura de Pau i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.
La situació, avui dia, torna a ser extremament tensa a la regió del Sahel Occidental. Ja fa més d’una dècada que hi ha una guerra oberta a Mali (i que està afectant cada cop més Burkina Faso i el Níger). Més de 45.000 persones han mort entre el 2012 i el 2023 a causa de la guerra i de la violència. Uns 3 milions de persones s’han vist obligades a marxar de la seva llar. Un continu de cops d’estat, dictadures militars i grups armats gihadistes s’estan apoderant de la regió. De tot això en parlem al pòdcast amb Iván Navarro, doctor en Relacions Internacionals i Estudis Africans i, a més, investigador del Programa de conflictes i construcció de pau de l’Escola de Cultura de Pau.
El primer episodi de la sèrie Conflictes silenciats va explicar, en 20 minuts, les guerres de la República Democràtica del Congo i, per entendre el conflicte, va comptar amb l’ajuda de l’expert en els conflictes de la zona dels Grans Llacs, Josep Maria Royo.