06/11/2015 | 12:30
El nou local de la llibreria Espai Contrabandos es va inaugurar fa uns dies en un acte amb el lema “I l’esquerda es va fer espai”. En llatí “esquerda”, l’obertura que es fa en un cos sòlid, es podria traduir com a “crack”, que ve de crepitar, que significa cruixir, escarritxar i que fa referència al soroll que fa en produir-se. Les esquerdes es poden fer sobre diferents materials, però les que aquí ens interessen són les fissures que es fan en el pensament únic, en la conformitat. Són esquerdes que ressonen a activisme cultural.
L’Espai Contrabandos està impulsat per l’associació Contrabandos i gestionat per la cooperativa Pol·len Edicions. És un projecte obert que acull segells editorials diversos amb la finalitat de visibilitzar i promoure l’edició independent que, sota el paraigua del pensament crític, genera llibres que són eines per l’activisme cultural. El funcionament de l’espai es fonamenta en principis cooperatius. Així, es fomenten aliances entre les trenta editorials que formen part del projecte per crear un teixit col·laboratiu que abraci també escriptores, lectores i llibreteres. Un paradigma que converteixi les complicitats en la força que tant necessita el sector del llibre.
Les editorials que formen part del projecte disposen d’un espai propi per mostrar els seus títols, fet que atorga una major visibilitat al seu fons, tant important per a aquests segells. Per aconseguir que el pensament crític tingui incidència, s’organitzen setmanalment presentacions de llibres, debats, seminaris i altres activitats per a l’agitació social. A més, es promouen grups de lectura, espais de lectura i reflexió col·lectiva, contacontes i sopars literaris. En la recent inauguració, Simon Vázquez, editor de Tigre de Paper, deia: “Les llibreries són la nostra rereguarda, el nostre descans del guerrer, el moment en què podem tornar a pensar, a parar-nos i a omplir-nos d’idees. Són els nostres magatzems de municions en aquesta batalla de les idees que enfrontem cada dia (…) I l’Espai Contrabandos no solament és això: és la lluita perquè tot sigui de tots des del dia a dia, és el nostre particular racó de descans enmig de la ciutat veloç”.
A més de Vázquez, van participar en la inauguració de l’Espai altres editors: Jose Luis Ponce, d’Edicions Bellaterra, Connie Dagas, d’Egales, Mònica Betran, d’Icaria Editorial editorial, Matilde Martínez Sallés, de Godall Edicions i Alfredo Landman, de Ned Ediciones. Van servir de representació dels diferents gèneres i temàtiques i que omplen les prestatgeries del local. Tots comparteixen la denominació de pensament crític, ja que aquest es troba en l’assaig però també en la literatura, la poesia, el teatre, la novel·la gràfica o els contes il·lustrats. Són maneres diverses de relatar la realitat. Ens parlen d’ecologia, feminismes, economia, anarquisme, ciències socials, filosofia, història i una gran varietat de temes pensats des de la perspectiva, àmplia i plural, del pensament contrahegemònic. Entre tota aquesta diversitat, l’Espai Contrabandos fa també una aposta per la conciliació cultural, és a dir, disposa d’un espai infantil per facilitar que la criança es pugui conciliar amb l’assistència a diferents activitats que s’organitzen. Sí: les criatures són benvingudes. Un bon equip de so garanteix que, durant les activitats, les diferents veus convisquin amb harmonia.
Aquest model de funcionament de l’Espai es nodreix de la nostra memòria històrica, com va explicar Matilde Martínez Sallés (Godall Edicions) durant la inauguració del passat 22 d’octubre: “El nostre món d’avui és fill d’una pervivència d’elits i d’unes inacabables renúncies de la Transició, però l’avui és també hereu dels relats alternatius. Relats de les persones i grups que espentejaren per canviar estes realitats, de la memòria que s’ha anat esborrant i, lentament, es va recuperant. Memòria que es traduïx en recuperar Història i històries robades, i també en pensar i engegar noves formes de relacionar-nos –que sovint no són noves, sinó recuperadores de normalitats esborrades. L’Espai Contrabandos és una micropràctica d’això, humil voluntat de memòria i aprenentatge en moviment”.
L’Espai Contrabandos és un espai físic situat al carrer Junta de comerç, 20, al barri del Raval. També és un espai virtual i un punt mòbil. En el web, a més d’accedir a una botiga ‘online’, es poden consultar les activitats i els continguts dels llibres disponibles. El punt mòbil, finalment, és aquell que es trasllada a les fires i esdeveniments rellevants pel pensament crític. Com per exemple a la fira Literal, fira d’idees i llibres radicals, que aquest any se celebrarà els dies 13, 14 i 15 de maig. Benvinguts, doncs, els terratrèmols que generen esquerdes per les quals es filtra l’edició independent, el pensament crític i el cooperativisme.