Crític Cerca
Opinió

Guanyar de veritat: quin nou subjecte polític necessitem?

02/04/2017 | 20:00

Falta poc per a l’assemblea fundacional del nou subjecte polític que ha de donar una nova forma a l’espai electoral que En Comú Podem ha ocupat al Congrés dels Diputats i que construirà una organització política que sigui una eina de transformació de país per a Catalunya. Ja han arrencat el debat de l’ideari i les principals discussions organitzatives, així que ens hi sumem compartint aquí la nostra visió, des del compromís amb el projecte i el procés de construcció i fixant-nos en els reptes que té per al futur.

Alternativa política i lluita social

La crisi del sistema polític català ha obert grans oportunitats i, per primer cop en dècades, sembla possible construir una nova majoria política i electoral clarament d’esquerres i sobiranista en tots els sentits. Els èxits electorals de les eleccions municipals i de les dues passades eleccions generals mostren el potencial existent. Ara cal treballar a fons per desplegar aquest potencial en tota la seva integritat. El repte, però, no rau només a obtenir els millors resultats electorals possibles ni a propiciar un canvi de majories electorals. El desafiament de fons és aconseguir fer tot això sense quedar absorbides pel treball institucional i electoral.

L’activitat del nou subjecte polític no pot girar només entorn de les institucions i s’ha de centrar també a contribuir a l’autoorganització social i a rellançar la mobilització social, que és la que ha fet possible l’escenari polític actual. Tenim clar que volem guanyar, i guanyar passa també per ser una força present al carrer que impulsa el canvi des de tots els racons possibles. Si no tenim clara aquesta aposta, poques coses podrem canviar des de les institucions. El projecte que estem creant no pot ser una maquinària electoral i institucional buida per sota: ha de tenir clares les prioritats programàtiques i estratègiques per abordar una crisi econòmica i social que en cap cas se solucionarà amb mesures tèbies que no arribin al moll de l’os. El nou subjecte polític no necessita etiquetes per definir-se. Tanmateix, ho mirem com ho mirem, sobrepassar el capitalisme és l’horitzó de futur que ens hem de marcar per fer polítiques que posin la vida, i no els mercats, al centre.

Guanyar les majories sense desnaturalitzar el projecte

La nova majoria política a Catalunya que volem articular ha de servir per transformar la societat. En aquest sentit, la vocació de ser (i arribar a la) majoria i la de radicalitat programàtica i estratègica són dues cares de la mateixa moneda i no pas dos objectius contraposats. Per aquest motiu cal un veritable treball d’aprofundiment programàtic que afronti les grans qüestions estratègiques, com ara la democratització de les finances amb la posada sota control democràtic del banc central –recuperant la capacitat democràtica d’aplicar la pròpia política monetària–, així com la socialització del sistema bancari i dels sectors estratègics de l’economia (com ara l’energètic), l’auditoria ciutadana del deute i l’impagament del deute il·legítim, la visibilització del treball de cures no remunerat o la reconstrucció del sector productiu.

El nou subjecte polític fins ara no ha mobilitzat tanta gent independent com voldríem

Fins ara, el debat de l’ideari ha abordat qüestions clau que caldrà aterrar en un debat programàtic sense evitar plantejar determinades qüestions decisives per veritablement governar en contra d’interessos poderosos. Per fer-ho, caldrà tenir un espai polític preparat per a això, amb capacitat de resposta al carrer i amb activistes formades, motivades i actives. I, sobretot, caldrà construir un projecte tan ampli, plural i nombrós com sigui possible. On no hi falti ni sobri ningú i on es puguin organitzar persones que avui no són en cap de les forces polítiques confluents inicials. El punt més feble del procés de formació del nou subjecte polític fins ara és que no ha mobilitzat tanta gent independent com voldríem. Els debats i tallers que s’han fet al territori han estat molt profitosos i enriquidors, però hi han participat bàsicament membres dels i les Comuns, de Podem, d’ICV i d’EUiA. Volem i hem d’anar molt més enllà.

Aprenguem del cas grec

Aconseguir articular noves majories polítiques és molt complex. Però el més difícil arriba després d’assolir el Govern. Només tenim una experiència recent a Europa amb la qual ens podem comparar, la de Grècia. Conèixer-la és fonamental per imaginar com podria ser un escenari de victòria electoral d’Unidos Podemos i de les confluències a escala estatal o, encara que no sigui el mateix, del nou subjecte polític a Catalunya. La falta de debat sobre aquest tema és una mancança important. Hem d’aprendre les lliçons de Grècia per evitar que tornem a repetir els mateixos errors a casa nostra.

El nou partit haurà d’ajustar al màxim possible els temps dels debats polítics interns amb els institucionals

La Unió Europea va ser implacable davant l’arribada de Syriza al Govern. No va cedir en res i va col·locar el Govern grec en una situació de caixa o faixa: o adaptar-se completament a la ‘troica’ o assumir una ruptura. La decisió de Tsipras és coneguda: finalment va decidir capitular davant les autoritats de la UE i acceptar el tercer memoràndum. Això ha implicat l’adopció d’una política econòmica devastadora de retallades en les pensions, pujades d’impostos, un nou rescat bancari i la privatització d’actius públics fins a un total de 50.000 milions d’euros. Aquesta política econòmica ha promogut la venda de béns comuns, així com de ports i d’aeroports, a empreses xineses i alemanyes. Aquestes polítiques, al seu torn, mantenen Grècia en uns nivells de caiguda del PIB des de l’inici de la crisi del 25% –propis d’una devastació causada per la guerra– i en unes taxes estratosfèriques d’atur.

Més enllà de l’impacte social de les polítiques d’austeritat aplicades per Tsipras, l’impacte polític de la seva capitulació és devastador. Transmet la idea que no hi ha alternativa al capitalisme neoliberal i que no cal confiar en les noves forces polítiques. Genera, en definitiva, tal com pretenien les autoritats europees, un efecte desmoralitzador. Davant això, nosaltres hem de deixar clar que, si tenim responsabilitats governamentals, no seguirem per aquesta via i ens reafirmarem en el nostre compromís amb una política de veritable canvi social. A la pràctica, això implica que hem d’assumir la necessitat de preparar-nos per a un enfrontament amb les autoritats europees i els poders financers que poden fins i tot amenaçar amb l’expulsió de la zona euro o de la UE.

Participació i democràcia interna

Presentació d'Un País en Comú a Terrassa / UN PAÍS EN COMÚ
Presentació d’Un País en Comú a Terrassa / UN PAÍS EN COMÚ

La democràcia interna, la creació d’un espai polític inclusiu i divers, i el foment d’una cultura de participació en les discussions i els debats polítics, són fonamentals per a l’èxit a mitjà i llarg termini del nostre projecte. Caldrà encoratjar la participació dels i les activistes de base en els debats i la presa de decisions, garantint que les qüestions de fons no s’acordin a corre-cuita en els òrgans de direcció, sinó que puguin ser discutides en el conjunt de l’organització. L’experiència recent ens ensenya que habitualment l’agenda i els temps institucionals poden acabar marcant fàcilment el ritme polític de les organitzacions que realitzen una aposta institucional. Per això cal cultivar una bona cultura democràtica interna i establir els mecanismes necessaris per ajustar al màxim possible els temps dels debats polítics interns amb els institucionals, prioritzant els debats estratègics horitzontals als posicionaments institucionals conjunturals i garantint un model d’organització que faci compatible la participació i la democràcia amb la vida quotidiana i la sostenibilitat de la vida. No és pas fàcil, però d’això es tracta també posar la vida al centre i despatriarcalitzar la política. Les institucions estan dissenyades de tal manera que és fàcil que siguin absorbides per la seva burocràcia i pels seus ritmes. L’organització política que construïm plegades ha de reflexionar, innovar i desplegar de manera col·lectiva mecanismes perquè això no succeeixi.

La qüestió de fons és tenir una estratègia que eviti qualsevol dinàmica de burocratització o, dit d’una altra manera, d’una autonomització de l’activitat institucional de la vida quotidiana de l’espai polític, que acabi desdibuixant el sentit del nostre projecte i el faci presoner de les rutines parlamentàries i institucionals. La història dels moviments socials i polítics ens mostra que l’allunyament de l’activitat institucional de les dinàmiques de deliberació i dels processos de presa de decisions col·lectius extrainstitucionals és un perill constant que amenaça qualsevol projecte polític. Impedir-ho requereix una política conscient de foment de la democràcia interna, la participació, el debat constant i el control dels càrrecs públics. No hi ha cap recepta màgica per aconseguir-ho. Serà necessari una política d’assaig i error constant. Però, si tenim ben identificades les potencialitats que posseïm i els problemes a evitar, serà més fàcil avançar cap a l’èxit. Serà més fàcil guanyar en tots els fronts i en tots els sentits. Serà possible guanyar de veritat.

Sònia Farré és diputada d’En Comú Podem i candidata a la Coordinadora del Nou Subjecte Polític i Sandra Ezquerra és sociòloga i candidata a la Coordinadora del Nou Subjecte Polític.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies