Crític Cerca
Opinió
Jordi Muñoz

Jordi Muñoz

Politòleg i professor de ciència política

Fidelització inèdita del vot independentista a les generals

El resultat d’ERC envia un missatge bastant clar de validació de l’estratègia dels republicans.

28/04/2019 | 23:01

ERC aconsegueix aquest 28-A millor percentatge de vot que en les eleccions autonòmiques. Això és una cosa que no havia passat mai. I al mateix temps, Junts per Catalunya manté el seu resultat. Això és conseqüència d’una fidelització inèdita i molt important del vot independentista en unes eleccions generals. En les eleccions generals del 2015, per exemple, ERC i Convergència van perdre la meitat dels vots que havien assolit en les eleccions del 27-S. Ara, en canvi, els tres partits independentistes aconsegueixen el 40% del vot, i el 21-D van aconseguir el 47%. El patró del vot dual s’ha afeblit i l’independentisme ha aguantat molt bé les generals.

Perquè creix tant ERC i JxC aguanta, tot i que sovint s’ha dit que són partits que funcionen com vasos comunicants i que quan un puja l’altre baixa? La clau és aquesta fidelització. El pastís conjunt del vot independentista ha tingut molt poques fugues cap a partits no indepes. En altres ocasions, votants independentistes s’han decantat més per partits com el PSC o els Comuns, i ara això no ha passat. JxC aconsegueix aguantar tant perquè hi ha més vot a repartir. No podem dir encara que l’increment de la participació hagit beneficat bàsicament el PSC, tot i que podria ser una de les claus. Segurament hi ha de tot, perquè en les anteriors generals també hi va haver una part d’abstenció ‘indepe’.

En tot cas, el resultat d’ERC envia un missatge bastant clar de validació de l’estratègia dels republicans. El discurs independentista més crític amb l’estratègia d’ERC està molt lluny dels resultats dels republicans. La segona volta seran les europees, que probablement per a Puigdemont i Junts per Catalunya serna encara més importants que aquestes.

Descarrega aquest article per llegir-lo amb el teu e-reader o imprimir-lo

Aquest article només és possible gràcies a la col·laboració de les persones subscriptores

El periodisme no pot dependre dels grans poders econòmics o polítics, ni de grans anunciants o subvencions.

Subscriu-t'hi ara

Amb la modalitat anual, rebreu el llibre 'Manual de desobediència civil'

Torna a dalt
Aquest web utilitza cookies. Si continues navegant entenem que ho acceptes.
Accepto Més informació