09/02/2017 | 18:07
En primer lloc, us vull felicitar per la vostra feina, que considero molt valuosa i de qualitat. Crec que heu fet algunes entrevistes i reportatges molt bons i és per aquest motiu que no he dubtat a renovar la subscripció amb vosaltres. També valoro molt les trobades que feu, ja sigui les de #BirresCrítiques o per celebrar l’aniversari de la revista. També m’han agradat força algunes iniciatives que heu tingut de sortejos d’entrades per a diversos esdeveniments.
Ara us faig el suggeriment: des de fa un grapat d’anys que formo part de l’associació Xarxa Renda Bàsica, que impulsa el debat i la difusió d’aquesta proposta que, com sabeu, ha guanyat molt espai en els darrers mesos en la majoria de mitjans de comunicació: revistes, diaris, televisions, etc. Per citar-ne només alguns, ‘The Guardian’, ‘Der Spiegel’, ‘La Vanguardia’, ‘El Mundo’, ‘El País’, ‘El Periódico’, ‘Diario.es’, ‘Público’, TV3, 8tv, C33, La Sexta… i d’altres mitjans d’esquerres com ‘Sin Permiso’, ‘Viento Sur’, ‘El Viejo Topo’, ‘Mientras Tanto’, ‘Diagonal’, ‘La Directa’…
Però crec que encara no ha sortit res a CRÍTIC! I, com a subscriptor d’aquesta revista i membre de la Junta d’aquesta associació de la Renda Bàsica, us haig de dir que lamento molt que encara no hàgiu donat cap espai a alguna entrevista o article sobre aquest tema de gran actualitat política i del qual han parlat autors tan diversos com Philippe van Parijs, Guy Standing, Claus Offe, Iannis Varufakis, Owen Jones, Leonardo Boff, Paul Mason, Daniel Raventós, Jorge Moruno, Lluís Torrens, David Casassas, Sara Berbel, entre d’altres.
La renda bàsica pot ser definida de diferents formes. A la seva web, la Xarxa Renda Bàsica ha utilitzat aquesta definició: la renda bàsica és un ingrés pagat per l’Estat, com a dret de ciutadania, a cada membre de ple dret o resident de la societat, fins i tot si no vol treballar de forma remunerada, sense prendre en consideració si és ric o pobre o, dit d’una altra manera, independentment de quines puguin ser les altres possibles fonts de renda, i sense importar amb qui convisqui. En menys paraules: una renda bàsica és una assignació monetària pública incondicional a tota la població.
La gran diferència de la renda bàsica amb les prestacions monetàries públiques habituals dels estats de benestar és la incondicionalitat de la primera i la condicionalitat (a una situació: pobresa, discapacitat, atur…) de les segones. Darrerament s’han fet diverses entrevistes i articles sobre la renda bàsica, dels quals destaco una entrevista recent a Catalunya Ràdio amb el president de la Xarxa Renda Bàsica.
D’aquesta proposta, se n’han fet centenars d’articles i d’investigacions. Abraça també moltes temàtiques al seu voltant: pobresa, Estat del benestar, desigualtats socials, immigració, reducció de jornada, treball domèstic, treball voluntari, separació del treball de la font d’ingressos… En els darrers temps, també hi han contribuït força els canvis tecnològics i l’augment de la robotització que està comportant la desaparició de llocs de treball i la necessitat d’abordar la renda bàsica com una font d’ingressos i com a dret d’existència.
Com ja sabeu, aquest any 2017 es faran diversos experiments de la renda bàsica en llocs com Finlàndia, Glasgow, Utrecht, San Francisco, Kenya o Ontario per citar-ne uns quants. A Catalunya, també alguns membres de l’associació han desenvolupat un model de finançament que pròximament serà publicat en un llibre per part de l’Observatori DESC i La catarata.
Sincerament, amics i amigues, lamento aquest buit i espero que pugueu tenir ocasió de dedicar pròximament un bon espai a aquest apassionant i necessari tema, de plena actualitat política i del qual la web que us he citat també us pot proporcionar molt material escrit sobre tots els aspectes al voltant d’aquesta proposta: filosòfics, econòmics, financers, pobresa, feminisme, salut, immigració… I, si voleu algun contacte o entrevistar algun membre de la xarxa, no cal dir que també us el puc facilitar.