07/11/2018 | 19:00
L’exreina, no?, hauríem de dir, exreina o reina? Bé, és igual, Sa Majestat la Reina Sofia –la mare del rei Felip VI– cobra actualment uns 107.000 euros bruts cada any de l’erari públic. En concret, 107.520 euros anuals; això són 8.960 euros cada mes, 294 euros cada dia de l’any. Són dades oficials dels pressupostos generals de l’Estat i que es poden veure a la web de la Casa Reial.
Aquest sou és més alt que el del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, tot i que també s’ha de dir que és un dels presidents que cobren un salari més baix entre els presidents de Govern europeus i, fins i tot, comparat amb altres presidents autonòmics. El president del Govern espanyol cobra teòricament 79.000 euros l’any –tot i que aquí no s’inclouen la majoria de les seves despeses habituals, que van a càrrec de l’Estat– o el president del Govern català guanya uns 145.000 euros.
Però el que jo no sabia era que a la reina Sofia també cobrava ara que ja no era reina, i que cobrava un sou que no està gens malament. La reina Sofia té ara una agenda pública molt més curta que quan era la dona del monarca… De fet, si repassem la seva agenda oficial penjada a la seva web, hi ha només 10 actes propis en els últims 6 mesos. El funeral de la Caballé, recepcions oficials a Palma mentre estava de vacances, anar a un concert a l’Escola Superior de Música o un viatge a Roma per assistir a les últimes canonitzacions del Vaticà… Probablement hi ha més feines que ha de fer i que no surten a la seva agenda oficial. Però estressant, estressant, tampoc sembla… no? Jo pensava que, un cop jubilats, doncs, com tots els ciutadans espanyols, cobraria la pensió que li correspongui, què sé jo, es miraria els anys cotitzats a Espanya, es preguntaria ‘quant em queda de pensió’, es preocuparia d’aquestes coses…
Això del salari oficial de la reina Sofia és relativament nou. Va ser el rei emèrit, Joan Carles, qui l’any 2014 va posar per primer cop oficialment un sou públic a la reina Sofia. El seu primer “sou oficial” en la seva vida va ser de 131.739 euros anuals, tot i que teòricament ella ‘només’ cobraria 60.000 euros i la resta serien per a les seves despeses com a reina. Tot això, teòricament, clar!
Sofia va néixer a Atenes el 1938. Però la família reial grega ho va tenir fotut després de la Segona Guerra Mundial. Segons la seva web oficial, Sofia va haver d'”expatriar-se” durant la seva infància a Egipte i a Sud-àfrica, després va tornar a Grècia mentre el seu pare era rei i, als anys seixanta, va celebrar el seu matrimoni a Atenes amb un tal príncep Joan Carles que ja portava alguns anys sota tutela de Franco i del franquisme. La seva biografia oficial no parla de la caiguda de la monarquia grega. Ni tampoc dels seus poc coneguts aquí orígens familiars grecs i alemanys.
Els sous de la família reial espanyola
De fet, cobra un sou pràcticament tota la família, incloent-hi el rei emèrit, Joan Carles, que cobra uns 191.000 euros l’any tot i que no té pràcticament cap responsabilitat actualment, no?
O la reina Letícia, que s’emporta la modesta quantitat de… 131.000 euros.
El que cobra més, com ja us ho esperàveu, és el rei Felip, que, l’any passat, va arribar a 238.900 euros, que no està gens malament tampoc.
La monarquia espanyola diu que ‘només’ costa als espanyols poc menys de 8 milions d’euros l’any. S’ha de dir que la xifra ha anat pujant els últims anys: segons els últims pressupostos generals, els diners per a la Casa Reial creixeran un 0,9% i arriben exactament als 7,89 milions d’euros.
El problema, i és que d’això no se’n parla prou perquè no se sap, és que això només cobreix una part del pressupost de la monarquia. Als 8 milions d’euros cal sumar-hi més coses que no estan pagades aquí:
– Per exemple, el Ministeri d’Exteriors paga els viatges, uns 600.000 o 700.000 euros l’any.
– El Ministeri de la Presidència paga una part del personal adjunt a la Corona, uns 6,1 milions, i, a més, sufraga recepcions oficials, audiències, sopars de gala i visites de caps d’Estat, i això pot arribar a sortir per uns 10 milions.
– Conservar el Patrimoni Nacional de la Casa Reial costa uns 26 milions.
– Aquí faltaria conèixer les partides del Ministeri de l’Interior o del de Defensa per a la seguretat i pels vehicles de la Casa Reial.
La cosa és que, si vas sumant i vas sumant, segons un reportatge del programa de periodisme d’investigació ‘La Sexta Columna’, els diners que acaben anant a parar a la monarquia poden arribar a una xifra entorn dels 50 milions d’euros anuals.