Els 10 contractes del Ministeri de Defensa espanyol que t’indignaran

 • Marc Font / @marcfontribas
 • dimecres, 8 abril 2015

Vacances pagades, cursos d'anglès, condecoracions caríssimes i pinso per al bestiar de la Guàrdia Reial són algunes de les despeses més sorprenents

Soldats de l'exèrcit espanyol / JORDI BORRÀS

Soldats de l’exèrcit espanyol / JORDI BORRÀS

El Ministeri de Defensa espanyol té el 2015 un pressupost de 6.853 milions d’euros, un 1,1% més que l’any anterior. La despesa militar real, però, és molt més elevada, com s’encarrega de denunciar des de fa uns quants anys el Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Segons aquest observatori, la xifra ascendeix enguany a 16.883 milions d’euros i la despesa queda repartida —i diluïda— entre diversos ministeris del Govern espanyol. A més, recorda el Centre Delàs, el pressupost de Defensa “amaga” partides que s’incrementen de manera astronòmica durant l’any. Dos exemples clars són els Programes especials d’armament (PEA) i les missions militars a l’exterior. El PEA, un pla dissenyat el 1996 pel primer Govern per “modernitzar” l’armament de l’Exèrcit, disposa d’una partida de 6,8 milions al pressupost, però la xifra real que s’hi haurà destinat a final d’any ascendirà a uns 1.000 milions, que seran aportats mitjançant crèdits extraordinaris. Les missions militars a l’exterior disposen de 14,3 milions als comptes d’enguany, però la realitat és que els darrers anys han suposat una despesa d’entre 700 i 800 milions per curs, una xifra que no apareix al pressupost i que s’aporta durant l’any a través de transferències des d’un fons de contingències.

Però, més enllà d’exemples d’aquest tipus, en el dia a dia del Ministeri de Defensa s’adjudiquen contractes o s’anuncien licitacions que criden l’atenció, tant per l’elevat ús de fons públics que comporten com per la finalitat. A CRÍTIC hem recollit 10 exemples trobats al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE) únicament des de l’agost de 2014 fins avui.

1. Cursos d’idiomes

En el període analitzat, el Ministeri de Defensa ha adjudicat o tret a concurs diversos contractes de cursos d’idiomes per a personal militar que superen els 700.000 euros. El 2 de febrer, va adjudicar els contractes per a la gestió integral de l’ensenyament ‘on-line’ d’anglès i de francès a Euroconsultoría Formación Empresa, SL (369.500 euros) i OpenFoxa, SL (70.500 €). Prèviament, el 17 de novembre va publicar l’anunci de licitació per a tres contractes d’un curs d’immersió en anglès —amb un pressupost de 50.000 euros—, d’un servei de docència de dos cursos de francès —45.600 euros— i per a la contractació del servei de docència de dos cursos d’anglès per 51.200 euros. Finalment, l’11 d’agost de 2014 apareixia l’anunci de licitació de dos cursos d’anglès i un de francès per a oficials i suboficials de l’Exèrcit de Terra. L’import màxim és de 140.000 euros.

2. La milionària factura informàtica

Els contractes informàtics s’emporten un pessic significatiu del pressupost de Defensa. Només des de l’agost de l’any, el Ministeri ha signat més de 10 contractes en aquest àmbit, els més importants dels quals són l’“actualització i suport tècnic de les llicències ‘software’ corporatives Microsoft”, adjudicada el 23 de desembre a BT España Compañía de Servicios Globales de Telecomunicaciones, SA, per gairebé 2 milions; “l’actualització i suport tècnic dels productes ‘software’ Oracle instal·lats a les xarxes” del Ministeri, que el 7 de març va anar a parar a Oracle Ibérica, SRL, per més de 4,7 milions, i el “manteniment integral d’equips, sistemes informàtics i xarxes de propòsit general en l’àmbit de l’Exèrcit de Terra”, que el 13 de març van aportar 1,5 milions a TRC Informática, SL.

En l’àmbit tecnològic destaquen els contractes milionaris a Indra, multinacional espanyola que té una destacada participació estatal, fins al punt que un 20,14% del seu capital és propietat de la companyia pública Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). Només per citar quatre exemples, Indra va rebre un contracte el 15 de desembre per al manteniment de simuladors de l’Exèrcit de l’Aire per valor de 805.000 euros; un altre el 20 de desembre per al subministrament d’uns simuladors per a helicòpters EC-135, que va ascendir a gairebé 14,5 milions; un el 19 de gener per a l’adquisició i actualització de simuladors de tir d’armes portàtils per gairebé 800.000 euros, i, finalment, el 24 de gener rebia un contracte per a l’adquisició d’un simulador d’armes portàtils per 315.000 euros.

Un soldat dispara un tret en un entrenament militar / JORDI BORRÀS

Un soldat dispara un tret en un entrenament militar / JORDI BORRÀS

3. L’alimentació del ramat de la Guàrdia Reial

La Guàrdia Reial, la representació de l’Exèrcit espanyol al servei directe del rei, implica una despesa notable, exemplificada amb el cost de l’alimentació dels animals que en formen part. El 4 d’octubre es va licitar per 632.000 euros el “subministrament d’alimentació i llit de ramat equí” per a la Guàrdia Real, mentre que el 14 de març es va publicar un triple anunci per al subministrament de pinso per als cavalls de la Guàrdia Reial (314.000 €), de fenc (352.000 euros) i d’encenall (478.000 €). Només aquests quatre contractes superaran els 1,5 milions.

4. Condecoracions a 300.000 euros

El 8 de novembre de l’any passat, la Taula de Contractació de l’Exèrcit de Terra publicava un anunci al BOE amb l’objectiu d’iniciar el concurs per contractar condecoracions per als militars. El pressupost? 336.800 euros. Ja se sap l’afició dels soldats a guarnir-se amb unes condecoracions que, pel que es veu, són prou cares.

5. Taquilles per més de mig milió

Tres setmanes abans, el 14 d’octubre, es va anunciar l’adjudicació d’un contracte valorat en gairebé 550.000 euros per a l’adquisició de “taquilles tipus gàbia” a l’empresa Don Hierro, SL.

6. La bossa de viatge de més de 200.000 euros

El BOE del 17 de gener va anunciar un contracte de 225.000 euros a la companyia Yuma, SA, per a la compra d’una bossa de viatge amb rodes.

7. Milions en munició

Més enllà de l’armament, en gran part canalitzat a través dels PEA i difícils de trobar al BOE, el Ministeri de Defensa destina milions i milions anuals a l’adquisició de munició. Només per destacar-ne quatre mostres, al BOE del 17 de gener s’hi pot trobar l’adjudicació de dos contractes a Expal Systems, SA: l’un per a l’adquisició de trets subcalibrats M83 de 25 mm per a morter, de 440.000 euros, i l’altre per a la “regeneració de projectils M-107 de 155 mm”, de gairebé 5,3 milions. Expal és una de les filials de MaxamCorp Holding, el principal fabricant d’explosius de l’Estat espanyol i finançat pel BBVA, Banc Santander i Bankia, com va revelar CRÍTIC. El 16 de març, la beneficiada per una adjudicació va ser Nammo Palencia, SL, que va endur-se 3,07 milions per a l’adquisició de munició 12,70 x 99 mm M8/M20. Finalment, el 28 de gener es va anunciar la licitació de l’acord marc per a l’adquisició centralitzada de munició del calibre 5,56 x 45 mm. Només aquesta comanda ja supera els 25 milions d’euros.

Soldats de l'exèrcit espanyol, amb la bandera rojigualda / JORDI BORRÀS

Soldats de l’exèrcit espanyol, amb la bandera rojigualda / JORDI BORRÀS

8. Vacances pagades

Un dels privilegis dels quals gaudeixen els militars és l’opció de tenir l’estada de vacances pagada. El 30 de març, el BOE va publicar que les agències Viajes Himalaya, SA, i Viajes Olympia, SA, eren les beneficiades pel contracte de lloguer d’apartaments d’Acció Social de l’Armada. El cost? 156.000 euros. A més a més, Defensa preveu un pressupost de 400.000 euros per a la contractació del lloguer de places d’apartament per a l’estiu d’enguany i 70.000 per a l’organització de campaments d’estiu per a membres de l’Exèrcit de Terra.

9. Circuits culturals

El 19 de març, el BOE donava a conèixer la licitació per a la presentació d’ofertes per a la contractació de circuits culturals per a membres de l’Exèrcit de Terra. El valor estimat del contracte, encara no adjudicat, supera els 60.000 euros.

10. Florentino Pérez sempre hi guanya

El grup ACS, presidit per Florentino Pérez, té en les administracions públiques un dels seus grans suports, gràcies a la multitud de contractes que s’adjudica en àmbits molt diversos: infraestructures, construcció, serveis… I el Ministeri de Defensa no podia ser menys. Clece, l’empresa multiserveis d’ACS, s’ha adjudicat cinc contractes en el període analitzat, tots per encarregar-se de la neteja de dependències de l’Exèrcit. En total, impliquen uns ingressos superiors als 1,9 milions per al grup de Pérez, també president del Reial Madrid.

4 comentaris
 • Sonia Andolz 9 d'abril de 2015 - 10:43

  Gràcies per la informació. L’anàlisi de la mateixa, però, em sembla esbiaixat i mancat de profunditat. Els cossos de Defensa, com segons quins treballadors públics, han d’estar ben formats, tenir recursos adhients, moderns i adequats.
  1- Els cursos d’idiomes són absolutament necessaris per al personal que treballa en funcions internacionals. Altra cosa és si estem d’acord en què se subvencionin. Però analitzem-ho conjuntament amb els cursos d’idiomes d’altres funcionaris.
  2- La tendència general en sector defensa és reduïr i sofisticar els exèrcits (Military Affairs Revolution). Això passa per baixar num. de contingent humà (cada any es convoquen menys places) però millorar-ne els recursos i preparació tecnològica. Aquesta despesa que assenyala l’autor, doncs, va en aquesta linia.
  5 i 6- De quines quantitats parlem? Sense saber el preu per unitat la resta d’informació perd sentit. Son adjudicacions públiques habituals.
  7- La crítica és lícita dins un debat sobre militarisme/no militarisme però com a despesa, per se, no l’entenc.
  8- Ideològicament, comparteixo. Objectivament, res que no tinguin altres cossos funcionarials a l’estat.

  És a dir, l’article té dades però m’hauria agradat més reflexió i coneixement del sector abans de presentar-les de forma tant subjectiva i superficial

 • Subscriptor Guillem Galera i Léger 9 d'abril de 2015 - 14:43

  Caram quina bagatel·la això dels diners que es gasta el “Glorioso ejército español” en ampliar coneixements, mantenir la tropa motivada, gràcies als beneficis altres que el sou i les inevitables municions per a protegir-nos del jihadisme independentista que campa arreu, seguint la sempre fidedigna i ponderada opinió de Fernandez Diaz Senior.
  Pregunta: Felipe de Borbón, com a Jefe de las Fuerzas Armadas, té contracte laboral? O actua com autònom?
  En fi, encara em resulta risible l’opinió dels Sellarès i adlàters manifestant que el futur estat català s’ha de dotar d’exèrcit per semblar un país seriós. Això també ens caldrà superar-ho…

 • dddquijano 9 d'abril de 2015 - 17:35

  Bossa de viatge amb rodes 225.000 euros?? És conya?? O és que a la licitació hi posen només el “concepte genèric” però en realitat n’estan adquirint… posem-hi: 1.500 bosses a 150 euros cadascuna…? Perquè sinó, 225.000 euros per una bossa amb rodes, ni que sigui com els “artilugis” de James Bond!! Seria com per fer rodar mooooolts caps… no??

 • santics 28 d'abril de 2015 - 12:10

  Déu n’hi do amb el pinso dels cavalls!
  http://santics.blogspot.com.es/2015/04/la-cultura-i-el-pinso-dels-cavalls.html

Deixa el teu comentari