Crític Cerca
Investigació

Deu perles de dirigents del PP i de Ciutadans: racisme, homofòbia i apologia del feixisme

Regidors i dirigents del Partit Popular i de Ciutadans dels Països Catalans han estat notícia els últims mesos per frases, comentaris o fotomuntatges racistes, xenòfobs, masclistes, homòfobs i que banalitzen el feixisme. Tots aquests missatges, la majoria dels quals han estat esborrats pels seus autors, han estat denunciats a les xarxes socials. La cultura de l'odi que fomenten aquests missatges s'assimila a la dels partits d'ultradreta o de la nova dreta populista a Holanda, a França o a Alemanya. CRÍTIC ha recopilat 10 d'aquests comentaris fets a Facebook o a Twitter amb l'objectiu de denunciar-los.

19/03/2017 | 20:00

Hitler o Franco, un dels dos faria falta ara a Espanya“. La frase és del difunt Juan Navarro, el propietari de Casa Pepe, un santuari franquista a la localitat manxega d’Almuradiel decorat com a “mausoleu gastronòmic” del règim digne de la més dura seqüela de ‘Torrente’. Des de fa poques setmanes té un carrer dedicat al mateix municipi gràcies als vots favorables dels regidors del PP i a l’abstenció dels de Ciutadans. Malauradament, aquest cas no és ni únic ni aïllat. L’apologia del franquisme, l’homofòbia o el racisme són actituds ben esteses, especialment a través de les xarxes socials. Però què passa quan són els mateixos representants del PP o de Cs que tenen actituds d’aquesta mena? CRÍTIC ha seleccionat 10 exemples sorgits de representants del PP i de Cs als Països Catalans:

1. Vicente Tirado, el coordinador de Cs a Castelló que lloa Franco

L’excoordinador de Ciutadans a Castelló Vicente Tirado no es va tallar ni un pèl a Twitter: el dictador Francisco Franco va ser un “gran president”. Així ho va sentenciar en una piulada l’any 2013, que oportunament va recuperar el digital ‘Castellón Confidencial’ el 2015. El llavors dirigent de Cs va afanyar-se a esborrar les seves declaracions més polèmiques, entre les quals també n’hi havia una que titllava de “pallasso independentista” el candidat de Compromís, Enric Nomdedéu.

vicente tirado

2. Óscar Bermán, el regidor del PP de Palafolls, ataca Ada Colau

Manifestar-se a ritme marcial amb legionaris i ultradretans pels carrers de Palafolls i fer declaracions enyorant el règim de Franco. Així és Óscar Bermán, l’exregidor del PP de Palafolls (Maresme) que va plegar del partit a principis d’aquest 2017, després de militar-hi durant més de 25 anys. Bermán va saltar a la palestra mediàtica amb una frase masclista poc afortunada: “En una societat seriosa i sana, Ada Colau estaria fregant terres i no d’alcaldessa“. No és l’única “perla” de Bermán. Setmanes abans havia sortit en defensa d’un càrrec del PP fent apologia del franquisme sentenciant que “al costat d’aquesta Espanya, la de Franco era l’Arcàdia feliç“.

Ada Colau Twitter

3. Odi als independentistes per part del regidor del PP de Figueres Diego Borrego

M’agradarà més veure com els Mossos us foten la porra pel cul als independentistes i a sobre us agrada“. Sense matisos, així de clar ho escrivia el regidor popular de Figueres (Alt Empordà) Diego Borrego al seu perfil de Facebook. La frase es feia pública al gener de 2017 i ràpidament la CUP del municipi va demanar la dimissió de Borrego per incitació a l’odi.

diego borrego 2

No era el primer cop que Borrego feia declaracions polèmiques. Al maig de 2015 ja havia deixat anar comentaris racistes, la intenció dels quals va empitjorar quan va intentar esmenar-los així: “Els racistes sou vosaltres quan tracteu igual un que va arribar del Marroc o Guinea, amb un que va arribar de la resta d’Espanya“.

diego borrego

4. Polèmiques declaracions homòfobes del regidor de Cs de Viladecans, Suno Navarro

Era el mes de maig de 2015 quan Josep Suno Navarro entrava per la porta gran de l’Ajuntament de Viladecans (Baix Llobregat) com a flamant nou regidor del partit d’Albert Rivera. Precisament aquells dies, l’autor d’aquest article va recuperar públicament unes declaracions homòfobes que Navarro havia fet a les xarxes socials. “Lluís Llach, aquell home que no ha trobat a Catalunya la mida que buscava i que ha marxat al Senegal a omplir els buits que li faltaven“, havia dit el regidor de la formació taronja. Després de la publicació de les captures d’aquesta declaració, Navarro la va esborrar de Twitter i va al·legar que es tractava d’un fotomuntatge. Llàstima que va oblidar-se d’esborrar la frase també a Facebook, on l’havia publicat simultàniament a Twitter la primera vegada…

suno navarro

Dies després de la polèmica va tancar el seu perfil de Twitter. L’Observatori contra l’Homofòbia va anunciar que denunciaria les declaracions d’aquest regidor a la Generalitat de Catalunya. Suno Navarro va seguir a Ciutadans més d’un any després de la polèmica, fins al setembre de 2016, quan va deixar l’acta de regidor per passar a ser regidor no adscrit. Abans d’entrar a la vida política municipal, Suno Navarro ja havia protagonitzat alguna polèmica a Twitter en titllar l’escriptora i periodista Empar Moliner de “minusvàlida tarada, malfollada i filla de puta subvencionada“.

suno navarro 2

5. La regidora de Cs de Catarroja, Marcela Tomás, i les seves declaracions xenòfobes

El passat 17 de gener, la regidora de Ciutadans de Catarroja (Horta Sud), Marcela Tomás, va penjar una notícia al seu perfil de Facebook que feia referència a les ajudes de la Generalitat Valenciana cap al col·lectiu de migrants sense papers amb el comentari següent: “A vegades penso si sortir d’Espanya i retornar-hi amb pastera seria la solució per a molts valencians en precarietat a qui el Govern valencià no recorda“. La formació taronja, aquest cop, va reaccionar i va obrir un expedient disciplinari a la regidora.

marcela tomas

6. Les declaracions xenòfobes del regidor popular Joaquim Llopis contra un senador d’origen indi

L’ebrenc Joaquim Llopis Colomina, regidor del PP de Roquetes i president comarcal d’aquest partit al Baix Ebre, també les ha deixat anar sense manies al seu mur de Facebook. El passat 7 de febrer, després de la presa de possessió del nou senador d’ERC d’origen indi, Robert Masih, penjava el teletip d’Europa Press referent a la notícia amb l’afegitó xenòfob “Vergonyós, patètic i llastimós! De fora vindran i de casa ens trauran“.

joaquim llopis

7. Miguel Ángel Bastenier, regidor de Cs de Sitges que banalitza el nazisme i insulta Ada Colau

Comparar una marxa de torxes independentista amb una de nazi i quedar-se tan ample. Això és el que va fer el regidor de Ciutadans a Sitges, Miguel Ángel Bastenier, a través del seu perfil de Facebook. L’afirmació de Bastenier va comportar la reprovació de la CUP local de les seves paraules i la reacció del regidor de Cs va afegir encara més llenya al foc comparant les marxes independentistes amb les del Ku Klux Klan.

Miguel Angel Basteiner 2

Bastenier no solament té els independentistes com a blanc de les seves crítiques. A l’abril de 2016 va titllar de “merluza” Ada Colau a través de Twitter i fa poques setmanes va tornar a atacar l’alcaldessa de Barcelona, de qui va dir que, quan sent el seu nom, li entren “ganes d’anar al lavabo“.

Miquel Angel Bastenier 1

8. La bandera franquista del PP d’Alella

L’única regidora del PP d’Alella, Annerose Bloss, va dir en declaracions a ‘La Vanguardia’ que es tractava d’un error, però el cas és que al mur de Facebook del PP d’Alella van felicitar el passat Nadal “als espanyols de bé” amb un escut franquista. Quan la captura de pantalla va córrer per les xarxes socials, la van despenjar del Facebook i van atribuir la piulada a un “error” perquè, en realitat —deien—, volien pujar una altra imatge. Malgrat la justificació, no era el primer cop que des del PP d’Alella es feia apologia del franquisme. Hi ha constància, com a mínim, d’un altre cas.

pp alella

9. José Manuel Mateo, el regidor catalanòfob de Ciutadans de Rubí

Al mes d’agost passat, la direcció de Ciutadans va decidir obrir un expedient a José Manuel Mateo, regidor seu de Rubí, després que es viralitzés un vídeo de Rubí TV (minut 2.26) del març de 2014 on Mateo afirmava que “qui vulgui aprendre català, que vagi a una acadèmia i se la pagui“. El mateix regidor piulava l’any 2013 un enllaç del digital ultradretà ‘Mediterráneo Digital’ sobre “la mentida que Franco va prohibir el català” o titllava de “reunión de marujas” els debats lingüístics a les escoles.

jose manuel mateo

Mateo sembla veure la biga a l’ull del veí però no la seva. En una ocasió, el regidor lamentava la banalització del nazisme que feia un regidor del PP; ell feia el mateix comparant la «V» de l’11 de setembre de 2014 amb un acte nazi.

10. El popular José Francisco Parra que vol anar amb tancs a la Diada

El regidor popular de Vilafant (Alt Empordà), José Francisco Parra, va publicar a Facebook a principis de 2017 una imatge d’un fotomuntatge amb un tanc i la frase: “Comparteix si t’agradaria que la propera Diada estigués amenitzada per l’Exèrcit espanyol“. Quan la captura es va començar a escampar per les xarxes,  no van trigar a aflorar noves perles del perfil de Facebook de Parra amb missatges de tota mena fent apologia del feixisme: des d’una taula parada amb unes estovalles amb l’escut franquista fins a un cartell del partit ultradretà Democràcia Nacional.

jose francisco parra 1

CRÍTIC anima els lectors i les lectores d’aquest article a ajudar-nos a denunciar altres comentaris, fotomuntatges o missatges a les xarxes socials que fomentin la cultura de l’odi amb crides racistes, xenòfobes, masclistes, homòfobes, antisemites o que banalitzin el feixisme. Si voleu, podeu fer un comentari a l’article on denunciar altres missatges similars que hagin aparegut en blogs, a Facebook o a Twitter.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies