02/09/2024 | 06:00
El conglomerat mediàtic més beneficiat per la publicitat institucional del Govern català ha estat, de manera molt destacada, el Grup Godó. Els propietaris de La Vanguardia i de RAC 1 han ingressat 36,7 milions d’euros per aquesta via. És el doble dels 18,1 milions que ha rebut el seu competidor directe, Prensa Ibérica, que agrupa diaris com El Periódico, el Diari de Girona o Regió 7. Deu anys enrere, la distància entre els dos grans grups mediàtics no era tan gran. Les dades mostren el repartiment de la publicitat institucional durant els anys de presidència de Carles Puigdemont i de Quim Torra, així com el primer any i mig de Govern de Pere Aragonès. A una certa distància, hi ha també les empreses editores d’El Punt Avui i de l’Ara, que han rebut al voltant d’11 milions d’euros cadascuna.
Entre el 2016 i el 2022, el Govern català ha invertit 219 milions d’euros en publicitat institucional, dividits en més de 32.000 pagaments a 2.201 destinataris diferents. Aquesta informació és pública i accessible al portal de dades obertes de la Generalitat de forma anual, però inclou moltes entrades amb informació incompleta o mal registrada, així com milions d’euros en despeses que no van a mitjans de comunicació, sinó a productores o gestores de publicitat a l’espai públic. Tampoc no s’hi fa un recompte agregat de quants diners ha rebut cada grup mediàtic. CRÍTIC ha analitzat i sumat aquestes partides i ha pogut determinar la destinació de 198 d’aquests milions, el 91% del total.
CRÍTIC també rep ingressos de la publicitat institucional del Govern. En el període entre el 2016 i el 2022, és el 65è mitjà de comunicació que més n’ha rebut, amb uns ingressos acumulats de 275.112 euros en 6 anys, una mitjana de 45.000 euros anuals. A l’apartat de transparència, pots consultar les diferents fonts d’ingressos de CRÍTIC any per any.
De fet, els ingressos per publicitat institucional del Grup Godó superen fins i tot els de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que inclou TV3 i Catalunya Ràdio i ingressa 24,6 milions d’euros. Val a dir, però, que la CCMA és un ens públic, i, per tant, en aquest cas no és una transferència de diners públics al sector privat.
A remolc d’aquest top 5 de grups mediàtics, hi ha Flaix i PRISA (propietària del diari El País i de l'emissora Cadena SER), que han rebut més de 5 milions d’euros cadascun. En l’escala de 2 a 4 milions d’euros, hi ha vuit conglomerats més que inclouen les capçaleres d’El Nacional, Nació Digital, Segre, Público, 20 Minutos, Time Out o Sàpiens, entre d’altres. El gegant televisiu Atresmedia també forma part d’aquesta categoria, amb 3,2 milions, repartits principalment entre les seves emissores de ràdio Onda Cero i Europa FM.
La classificació d’ingressos de cada mitjà separadament mostra que Televisió de Catalunya és el que més ingressos ha rebut per publicitat institucional, un total de 20,4 milions d’euros. El mitjà privat que més diners ha rebut és La Vanguardia, que ha recollit 15,1 milions d’euros dels diferents governs catalans. En segona posició, hi ha El Periódico, que ha rebut 13,5 milions, seguit de RAC 1, amb una suma d’11 milions. El diari Ara rep 10,7 milions de la Generalitat en aquest període, molt a prop d’El Punt Avui, amb 9,8 milions.
En aquesta taula interactiva, pots consultar quanta publicitat del Govern ha rebut cada un dels 119 mitjans que sumen almenys 100.000 euros d’ingressos per aquesta via:
La versió en línia dels diaris del Grup Godó, Godó Online, recull 4,3 milions d’euros, seguit d’El Nacional, amb 3,7 milions de recaptació, i 8TV, que també ha format part del Grup Godó fins a la seva compra per part de l’empresari Nicola Pedrazzoli. En total, hi ha 34 mitjans de comunicació que reben un suport superior a 1 milió d’euros, i 119 que reben més de 100.000 euros.
La publicitat institucional inclou tota mena d’anuncis o d'actes publicitaris dedicats a conscienciar o informar la ciutadania d’algun tema relacionat amb la Generalitat i el seu sector públic: des de les campanyes per a la prevenció d’incendis o d'accidents de trànsit fins a la promoció de la loteria de La Grossa. Ara bé, els governs tenen molt marge de discrecionalitat i voluntat política per decidir a quins mitjans ofereixen aquesta publicitat, i a quins mitjans, no.
Les administracions locals, les diputacions i el Govern espanyol també inverteixen en publicitat institucional. Una investigació recent d’El Confidencial va aconseguir desvelar la destinació final d’un 80% de la inversió en aquest camp del Govern de Pedro Sánchez. Entre el 2018 i el 2023, els mitjans més beneficiats han estat Antena 3 (12,7 milions d’euros), Telecinco (11,4 milions) i la Cadena SER (8,3 milions). En aquest mateix període, el Grup Godó cobra 4,4 milions d’euros per aquesta via a través de La Vanguardia, de Mundo Deportivo i de RAC 1.
Antena 3 i Telecinco, líders en la inversió del Govern espanyol
Ara bé, l’article puntualitza que el conjunt d’empreses públiques estatals, com ara Correus o ADIF, han invertit 1.553 milions d’euros en publicitat entre el 2009 i el 2022, i que no hi ha cap registre de quins mitjans se n’han beneficiat més.
Altres institucions, com ara l’Ajuntament de Barcelona, també fan públic anualment on inverteixen la publicitat institucional. En el resum del 2023, el Grup Godó també apareix com el grup mediàtic més beneficiat, amb uns ingressos de 2,2 milions d’euros, per sobre dels 1,3 milions que va rebre Prensa Ibérica.
En el cas de la Diputació de Barcelona, les xifres d’inversió són menors, però de nou és el Grup Godó l’actor més beneficiat: 275.000 euros d’inversió el 2023, per sobre de la CCMA (195.000 euros) i de Prensa Ibérica (186.000 euros).