13/01/2022 | 06:00
La variant òmicron, majoritària a Catalunya durant la sisena onada, deixarà un mapa d’afectació per barris i àrees bàsiques de salut ben diferent al d’altres onades. Aquesta onada, que va començar al mes de novembre i va tenir el seu pic pels volts de Nadal, semblaria, sempre segons dades oficials provinents dels tests d’antígens i de les PCR, que estaria afectant més les zones de més alt nivell de renda, com ara el districte de Sarrià – Sant Gervasi a Barcelona o municipis com Sant Cugat del Vallès o Sant Just Desvern. Fins ara, però, es dona la paradoxa que la pandèmia s’havia acarnissat amb els barris més pobres i densament poblats de Catalunya.
Les zones vermelles de Catalunya, amb major incidència del virus des de l’1 de novembre, són, d’una banda, territoris amb turisme de natura o d’hivern, com ara el Ripollès, l’Alt Berguedà o el Lluçanès i poblacions rurals com Artesa de Segre, Agramunt o Santa Eugènia de Berga, en la qual hi ha els escorxadors de Le Porc Gourmet, i, d’altra banda, un punt per sota d’aquestes, hi apareixen en vermell zones urbanes benestants com Sant Cugat del Vallès, el districte de Sarrià – Sant Gervasi de Barcelona o Sant Just Desvern (Baix Llobregat).
En canvi, la sisena onada no estaria afectant, segons les dades oficials, territoris que havien patit molt en onades anteriors com la zona de Seròs i d’Alcarràs (l’entorn rural de Lleida), l’Empordà o, fins i tot, barris densament poblats, amb habitatges petits i amb població treballadora força precària, com poden ser el barri de Rocafonda a Mataró, Sant Cosme al Prat o la Florida o Pubilla Cases a l’Hospitalet, que fins ara havien estat sempre situats entre els llocs amb més presència del virus.
Consulta en aquest mapa actualitzat per Storydata totes les dades de casos de Covid confirmats a Catalunya per cada àrea bàsica de salut entre l’1 de novembre i el 9 de gener. Si et mous amb el ratolí, pots comprovar les dades del teu barri –sobretot si vius a Barcelona i en altres grans ciutats– i, si no, de la teva àrea bàsica de salut.
El patró de la Covid-19 per barris de Barcelona és similar i, de fet, és un model contrari al de totes les onades anteriors, en què el virus havia colpejat amb més virulència els barris més pobres, més densos i on la població tenia més dificultats per confinar-se. El mapa de la sisena onada mostraria, amb l’única excepció del Bon Pastor, com els barris més benestants de la ciutat serien els que tenen ara més contagiats. Sant Gervasi, Sarrià o Sant Elies encapçalen el rànquing, mentre que el Raval Sud i Nord, el Poble-sec, la Trinitat o la Marina del Prat Vermell presenten oficialment menys casos diagnosticats.
Consulta totes les dades de casos de Covid-19 confirmats de la sisena onada a la ciutat de Barcelona per àrees bàsiques de salut.
La sisena onada de la Covid-19 no està permetent extreure conclusions o patrons fidedignes sobre la correlació entre el virus i la renda per capita, però sí que és cert que en alguna de les zones més riques del país hi ha brots de contagis forts, com passa ara mateix a Sant Cugat, Sant Just Desvern, Sant Gervasi o Vilassar de Mar…, i que, en canvi, en alguns dels barris o municipis més pobres, com ara el Raval Sud a Barcelona, Rocafonda a Mataró o la Salut a Badalona, estan tenint momentàniament afectacions relativament menys greus. Aquesta relació entre la renda i els contagis no es dona igual a tot Catalunya, i presenta nombroses excepcions.
Aquest gràfic de Storydata mostra la relació entre el nivell d’incidència acumulada, també des del novembre fins ara, i el nivell de renda per capita.