02/11/2022 | 06:00
També pots escoltar la conversa amb Anna Alcalà a Anchor i a iVoox.
Aquest és el tercer capítol de La teva salut, en joc, una sèrie de cinc pòdcasts on el periodista Jordi de Miguel entrevista treballadores i activistes de la salut amb el suport de la campanya Salut, Drets, Acció. En el darrer capítol, la infermera i vicepresidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FOCAP) Antonia Raya analitzava les lloses que arrossega l’atenció primària i que no permeten que aquesta tingui la capacitat necessària per esdevenir l’eix del sistema de salut pública. En aquest nou episodi, Anna Alcalà, auxiliar d’infermeria de l’Hospital Santa Caterina i delegada del sindicat CATAC-CTS/IAC en aquest mateix centre, aborda la precarització de les treballadores sanitàries. Alcalà critica la manca d’accions concretes per millorar la seva situació i alerta que fa anys que es treballa amb “ràtios treballador/usuari insostenibles” que afecten la qualitat de l’atenció sanitària: “La gent està cremada i esgotada, i busca altres sortides: marxar fora de Catalunya o de l’Estat a exercir la seva professió on els millorin les condicions, dedicar-se a altres coses o saltar de centre en centre en busca d’una millora”.
A l’entrevista, la també membre de la Taula Sindical de Sanitat subratlla les dificultats d’organitzar-se sindicalment “quan pràcticament tothom treballa en serveis mínims” i la necessitat d’aconseguir l’equiparació de convenis a l’alça de tot el personal de la sanitat pública. Per a Alcalà, la lluita per unes millors condicions laborals de les treballadores sanitàries ha d’implicar els usuaris de la sanitat pública. “Quan vaig a la sanitat, vull que la persona que m’atén estigui contenta amb la seva feina i que tingui tots els recursos, no una persona esgotada i de mal humor. És important unir-nos perquè els governs només reaccionen quan hi ha un clam popular i perillen els vots, quan una cosa és tan evident que no hi ha més remei que fer-la”.
Salut, Drets, Acció és un procés impulsat per Medicusmundi mediterrània i Quepo que aposta per enfortir i acompanyar els moviments socials vinculats al Dret a la Salut. El procés obre espais de col·laboració entre col·lectius locals i internacionals, perquè en puguin sorgir accions unitàries d'incidència política, i un relat transformador que contribueixi a mobilitzar la ciutadania en defensa dels seus drets.