Cerca
Espai Crític

Apropar la ciència i la innovació al gran públic

La VII Festa de la Ciència de la UB s'amplia a una setmana d'activitats de divulgació científica obertes a tota la ciutadania

20/05/2021 | 06:00

Alumnes i docents d'un dels tallers bombolla realitzats a les escoles les setmanes prèvies a la Festa / LA UB DIVULGA

Del 25 al 28 de maig, la Universitat de Barcelona, mitjançant la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCCI), organitza una nova Festa de la Ciència, la setena. Enguany, la novetat principal és que s’ha passat d’un dia a tota una setmana —gairebé, perquè dilluns 24 és festiu en algunes ciutats catalanes— i que la majoria de les activitats són virtuals, tot i que retransmeses en directe pel canal de YouTube de La UB Divulga, per tal de potenciar-ne la participació del públic. L’any passat, la Festa va haver de reconvertir-se de presencial a virtual a correcuita, atès que estava programada per al 8 de maig, en ple confinament per la pandèmia de la Covid-19.

“Ens hauria agradat poder tornar a fer la Festa presencial”, expliquen Sabrina Menéndez i Marga Becerra, membres de l’organització, “perquè és la millor manera de treure la ciència al carrer i sempre hem cregut que era la manera més efectiva d’arribar a tothom, però enguany encara no és possible, així que la majoria d’activitats són virtuals, excepte el que hem anomenat ‘activitats bombolla’, adreçades als centres educatius”.

Aquestes “activitats bombolla” s’han dut a terme durant les setmanes prèvies a la Festa: són bàsicament tallers de ciència per fer a les escoles, tant de primària com de secundària. Cada proposta de taller incloïa un vídeo perquè els centres educatius poguessin veure el taller presencial enregistrat prèviament i així poder replicar l’experiència de manera autònoma, dins del grup bombolla.

A més a més d’aquests, es faran dos tallers més retransmesos en directe, un sobre alimentació i un altre sobre química. Els tallers són conduïts per professionals de la comunicació experts en divulgació científica, com és el cas de Jaume Vilalta, director del programa Quèquicom, del Canal33 i professor de la UPF, que conduirà el taller d’alimentació, dijous 27 a les 16.30 hores, i d’Irene Lapuente, física, cofundadora i directora del blog científic La Mandarina de Newton, que conduirà el taller de química, el mateix dijous 27 però a les 11 hores.

“Creiem que les veus que envien missatges a través dels mitjans de comunicació han de ser acreditades i expertes”, diuen des de l’organització; “per això fem aquesta aposta per divulgadors de la ciència amb llargues trajectòries i solvència contrastada, com ho són Vilalta i Lapuente”. Pel que fa als participants dels tallers, en el primer cas, seran persones que provenen del Campus de l’Alimentació de Torribera, i en el segon, es comptarà amb Ana Belén Caballero i Jaume Granell, del Departament de Química Inorgànica i Orgànica de la mateixa UB.

Col·loquis amb ponents de prestigi

Una altra de les activitats estrella d’aquesta VII Festa de la Ciència són els col·loquis científics. Se’n faran tres, dimarts, dijous i divendres, sempre a les 18 hores i amb retransmissió en directe pel canal de YouTube de La UB Divulga (quedaran penjats per a qui no pugui assistir-hi a aquella hora). Els col·loquis proposen un recorregut amb profunditat per tres dels temes més rellevants de l’actualitat: la salut global, el paper de les dones en la recerca i el canvi climàtic. “Totes les activitats de la Festa s’emmarquen en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) marcats per les Nacions Unides per al 2030”, explica Marga Becerra, de la UCCI, “perquè estem arrenglerats a ajudar a assolir un futur millor i més sostenible per a tothom”. Els tres col·loquis proposats van, doncs, en aquesta línia: facilitar que científics i investigadors de prestigi, que tenim a les nostres facultats i centres de recerca, puguin transmetre la seva expertesa a un públic molt ampli, no només als membres de la comunitat universitària, com ja fan habitualment.

El primer es titula “Dones i acadèmia” i té com a objectiu conèixer la situació de les dones en el món de la recerca i de l’acadèmia de la mà de quatre expertes de la UB amb trajectòries i experiències molt diverses. La tertúlia la conduirà la catedràtica Estrella Montolío Durán, de la Facultat de Filologia i Comunicació, i hi intervindran Sònia Estradé, professora de la Facultat de Física, membre de l’Assemblea Feminista de la UB i presidenta d’AMIT Catalunya (Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues); Anna Sànchez Vidal, professora de la Facultat de Ciències de la Terra, i Maria Teresa Lluch, professora de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Això serà dimarts 25 de maig, a les 18 hores.

El segon col·loqui és sobre “Salut global“. Intentarà respondre moltes preguntes que hi ha actualment sobre la taula, més enllà de la Covid-19, però sense perdre-la de vista: ens afecten, aquestes i altres pandèmies, a tots els habitants del planeta de la mateixa manera? Podrem prevenir el ressorgiment de noves epidèmies? Quines lliçons en podem aprendre per fer front a altres situacions d’emergència sanitària? De la mà de Gemma Marfany, delegada del rector per a la Divulgació Científica, hi intervindran Enoch Albertí, del Departament de Ciència Política, Dret Constitucional i Filosofia del Dret; Rosina Gironès, del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística, i Antoni Plasència, director general de l’Institut de Salut Global (ISGlobal). Serà dijous, 27 de maig, a les 18 hores.

I finalment, l’endemà, divendres 28, a la mateixa hora, es farà el tercer i darrer col·loqui, que reflexionarà sobre el canvi climàtic. Es vol oferir una visió transversal del moment de canvi complex —alguns el descriuen ja com a “emergència climàtica”— que viu el clima de la Terra, en una conversa moderada per Xavier Giménez, investigador de la Facultat de Química. A més, hi intervindran Maria del Carme Llasat, investigadora de la Facultat de Física, que parlarà dels fenòmens meteorològics extrems; Clara Torrentó, de la Facultat de Ciències de la Terra, que explicarà l’efecte dels contaminants, i Jordi Serra-Cobo, de la Facultat de Biologia, que ens aproparà a l’impacte sobre els ecosistemes de tot el planeta i a la globalització del canvi. 

Un altre dels tallers bombolla als centres educatius / LA UB DIVULGA

A més dels tallers i dels col·loquis, les activitats de la VII Festa es completen amb els anomenats ‘Bocins’, trossets de recerca en forma de presentacions de projectes, propostes de tallers, demostracions, etc., enregistrades per investigadors de la Universitat de Barcelona que han decidit fer un pas endavant i oferir aquests tastets perquè tothom pugui conèixer, de primera mà, la seva feina. Estaran disponibles igualment, al canal de YouTube de La UB Divulga, i s’aniran publicant progressivament durant la pròxima setmana.

“El nostre desig és augmentar l’oferta actual de recursos i d’activitats de caràcter científic per gaudir-ne des de casa”, aclareix Sabrina Menéndez, de la Unitat de Cultura Científica i Innovació. “Alhora, concebem la Festa com una oportunitat magnífica per captivar la ciutadania amb la recerca i la divulgació”. Per setè any consecutiu, la ciència pren tot el protagonisme a la Universitat de Barcelona, ni que sigui per uns quants dies. Podeu consultar-ne el programa sencer aquí.

Una mica d'impossible o m'ofego

Agafa aire. Suma't a CRÍTIC ara que fem deu anys!

Subscriu-t'hi!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' i un llibre a escollir entre tres propostes

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies