29/08/2017 | 00:05

El líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, és un dels principals atractius del programa “Euskal Herria avui”, amb el qual l’Euskal Etxea, el centre cultural basc de Barcelona, inicia la temporada 2017/2018. En l’espera de les grans cites musical i cinematogràfica (Euskal Herria Sona, a l’octubre-novembre, i Zinemaldia.cat, al febrer), la primera quinzena de setembre és el moment del debat polític i social. Otegi serà entrevistat en directe al CCCB per tres periodistes catalans, Mònica Terribas (Catalunya Ràdio), Carles Prats (TV3) i Salvador Cot (‘El Món’), dos dies abans de la Diada Nacional, el 9 de setembre, a les 19 hores. Sens dubte, el moment polític que viu Catalunya, a les portes del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, marcarà la conversa pública amb el líder de l’esquerra ‘abertzale’. Les places són limitades i cal inscripció prèvia a la web de l’Euskal Etxea.
Prèviament a aquest acte central, hi ha dos debats més plantejats: el dia 7, dijous, un ‘cara a cara’ entre Elkarrekin Podemos (Lander Martínez) i la CUP (Mireia Boya), que serà moderat pel periodista de la ‘Directa’ Jesús Rodríguez; i el dia 8, divendres, un debat titulat “Tortura i oblit”, on es parlarà de la memòria històrica a Euskal Herria i a Catalunya, amb diversos experts d’ambdós països. Passat ja l’Onze de Setembre, hi ha encara dos actes més dins del cicle “EH Avui”. L’un es fa dijous 14 i es titula “Som racistes?”. Debatran la situació del racisme representants d’entitats que lluiten contra aquesta plaga social; entre d’altres, Míriam Hatibi, portaveu de la Fundació Ibn Battuta, recentment entrevistada per CRÍTIC.

I divendres 15 hi ha un darrer debat amb participació del nostre mitjà, ja que serà moderat per la periodista de CRÍTIC Laura Aznar. Es tracta del debat sobre “Turisme i gentrificació de les ciutats”, amb especial incidència en els casos de Donostia i de Barcelona. Hi participaran el regidor de l’Ajuntament de Donostia Jon Insausti, la regidora de l’Ajuntament de Barcelona Gala Pin i representants de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible de Barcelona i del col·lectiu Parte Zaharrean Bizi, de Donostia. Laura Aznar, que va publicar recentment un reportatge a CRÍTIC sobre aquesta problemàtica, també farà de guia d’una ruta pel Poblenou, l’endemà, dissabte 16 de setembre al matí, centrada en els efectes del turisme sobre el seu barri, que ella coneix a fons. Per participar en la ruta, cal treure tiquets a www.codetickets.com.
Fins a finals de setembre, a més, l’Euskal Etxea acull l’exposició ‘Il·lustrant la transformació social’, amb il·lustracions aparegudes al mitjà ‘Directa’ en els últims mesos. S’inaugurarà el dia 6 de setembre, a les 20 hores, i tot seguit hi haurà un concert de ‘rap’ a càrrec del grup valencià Herba Negra. A finals de mes, concretament el dia 30, dissabte, hi ha un altre concert, en aquest cas per presentar l’Euskal Herria Sona, que es fa a l’octubre i al novembre. Hi actuarà el grup biscaí de ‘ska-punk’ Itziarren Semeak. Per cert, l’edició 2017 del festival de música basca EH Sona també es presentarà al Mercat de Música Viva de Vic el divendres 15 de setembre al migdia. Així doncs, una arrencada de curs realment farcida i molt interessant, la que ha programat enguany l’Euskal Etxea.