03/06/2022 | 06:00
L’antropòleg climàtic Emilio Santiago Muiño, la investigadora experta en recursos minerals Alicia Valero i la sociòloga cultural Estefanía Rodero han estat els protagonistes del cinquè i darrer debat de la novena edició del cicle Visions 5.1, que es va fer el divendres 3 de juny, al Museu de la Vida Rural (MVR) de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). La moderadora del debat, titulat “Respostes creatives a les crisis”, va ser la directora de l’MVR, Gemma Carbó. Les dues entitats coorganitzadores de Visions 5.1, el Museu de la Vida Rural i l’associació La Conca 5.1, han arribat a un acord amb CRÍTIC perquè el nostre mitjà retransmeti els debats en directe per streaming i els difongui també en diferit. En aquest enllaç, podreu veure el vídeo íntegre d’aquest darrer debat.
El cicle Visions 5.1 vol ser un punt de trobada, de pensament i de reflexió sobre qüestions contemporànies que afecten tota la societat per preguntar-se quin és el paper que tenim com a ciutadans en tots aquests reptes. Se citaran al Museu de la Vida Rural experts de camps molt diversos com ara l’educació, l’antropologia, la mobilitat, les ciències ambientals o la cultura. L’emergència climàtica, el consum i l’alimentació o l’art i la cultura han estat alguns dels eixos temàtics dels cinc debats programats. El Visions 5.1 vol ser un espai on teixir aliances i complicitats, fugint de l’individualisme, per donar respostes des de l’activisme quotidià i fer-ho, també, des de les zones rurals.
El primer debat del cicle va ser el divendres 6 de maig, i es titulava “Ser conscients de la crisi. De la inconsciència a la consciència”. Hi van participar l’activista ecofeminista i professora Yayo Herrero i la veterinària i escriptora feminista María Sánchez, amb la moderació d’Irene Margalef, professora de la Universitat Rovira i Virgili. Podeu veure el vídeo íntegre d’aquell primer debat aquí i llegir-ne la crònica escrita aquí.
El segon debat va ser el divendres 13 de maig i es titulava “I ara, què? Respostes a l’emergència climàtica”. Hi van participar l’ambientòleg i consultor en sostenibilitat Andreu Escrivà i l’enginyera especialista en infraestructures i mobilitat Nel·la Saborit, amb la moderació de la periodista de CRÍTIC i humanista Helena Martín. Podeu veure el vídeo íntegre d’aquell segon debat aquí.
El tercer debat va ser el dissabte 21 de maig i es titulava “I ara què? Respostes al consum i a l’alimentació”. Hi van participar la consultora agrosocial i especialista en desenvolupament rural i nova agricultura Neus Monllor i el periodista i documentalista implicat amb els moviments en defensa del territori David Segarra, amb la moderació de la periodista de CRÍTIC Laia Soldevila. Podeu veure el vídeo íntegre d’aquell debat aquí.
El quart debat va ser el divendres 27 de maig i es titulava “I ara què? Respostes a les crisis des de l’art i la cultura”. La protagonista va ser l’escriptora i teòrica especialista en l’estudi crític de la cultura contemporània, del feminisme i de les polítiques de la identitat a les xarxes Remedios Zafra. Va moderar la xerrada la doctora en Comunicació, professora i investigadora a la Universitat Rovira i Virgili (URV) Núria Araüna. Podeu veure el vídeo íntegre d’aquell debat aquí.