18/09/2020 | 06:00
Cues ordenades, gel hidroalcohòlic, llistes d’assistents i somriures amagats per mascaretes plastificades, blanques FPP2, de cotó, de dibuixos, amb missatges (Fuck the virus) o quirúrgiques blaves. Així va ser com el Castell de Montjuïc va rebre el festival de microteatre Píndoles el dia 4 de setembre amb les entrades totalment esgotades. Va ser el primer esdeveniment cultural d’aquesta recta final de l’estiu plena d’activitats per a tothom. L’aforament limitat i la gratuïtat dels espectacles va impulsar a “teatrers” i curiosos a pujar fins a Montjuïc fugint de la calor i demostrant, una vegada més, que la #culturaéssegura.
Si el primer cap de setmana va ser el teatre, el cap de setmana de la Diada, el Castell alliberava idees i mots a través del Poetry Slam, una competició poètica àgil i dinàmica on el protagonisme era de la paraula, dels poetes i… també del públic. Les paraules eren com dards en un duel lingüístic, que va fer que el pati d’armes es fes petit davant d’un slam carregat d’humor, sarcasme i veritat.
Música en femení, circ i tradició
Montjuïc encarà s’omplirà amb més espectacles fins al 10 d’octubre i recuperarà les propostes de les Nits del Castell organitzades durant el mes de juny i ajornades a causa de la Covid-19. Així, qui no faltarà serà de nou el Festival FemPop, aquest dissabte 19 de setembre, que reivindicarà el feminisme i les dones de la música. El festival “que no vol existir”, com l’anomenen les organitzadores, aixecarà per tercer any el puny contra la desigualtat de gènere en la indústria de la música, posant les dones i les bandes liderades per dones com a protagonistes com en el cas Marem Ladson, Raquel Lúa, Uma, Ama Dee i Tronco. El FemPop continuarà l’estela marcada durant tot l’estiu pel Sala Barcelona, organitzat al pati d’armes del Castell per l’ICUB (Institut de Cultura de Barcelona) i ASACC (Associació de Sales de Concert de Catalunya), per on van passar Joana Serrat, Queralt Lahoz o Anna Andreu.
La dansa contemporània també hi serà present i enguany serà Miquel Barcelona amb el seu espectacle [Kórps], que es va poder veure a Fira Tàrrega, l’encarregat de dialogar amb el cos entre el passat i el present. Serà el 3 d’octubre. L’espectacle té com a eix expressiu la dansa contemporània i dialoga amb la música electrònica, la veu, la llum i la teatralitat. L’espectacle pren com a referent el corb, l’ocell omnívor i carronyaire més present a la mitologia i les arts. Associat amb la mort, se li atribueix un paper mitjancer entre el món terrenal i el món espiritual. [Kórps] juga també amb l’homofonia de la paraula anglesa corpse, que vol dir cadàver, cos inert. Una peça que beu de la tradició popular i de les pràctiques humanes al voltant de la violència, la vetlla i la mort.
I si Barcelona parla de la mort i la violència, el circ que proposen els artistes de l’Ateneu de 9 Barris tancarà el 10 d’octubre una edició de Nits del Castell plena de vida, d’alegria, de risc i fisicitat. El clown Jose Luís Redondo serà el mestre de cerimònies de la nit conduint l’espectacle amb humor i grans dosis de desvergonyiment. La proposta dels de Nou Barris mostrarà diferents números de circ barrejats, combinats i lligats, amb artistes de llocs tan diversos com Catalunya, Itàlia i Dinamarca. L’espectacle comptarà amb els artistes Amer&Àfrica, el beatboxer i malabarista Kero, Laura Espósitofent corda volant, Elise Bjerkelund i el seu trapezi fixe, i Yldor Llach amb la bicicleta acrobàtica.
Totes les activitats del Castell seran gratuïtes, les entrades només es podran aconseguir amb reserva prèvia al web de venda d’entrades del Castell i es compliran totes les mesures sanitàries per seguir fent de la cultura un lloc segur.