09/07/2021 | 06:00
ACTUALITZACIÓ DE 10/07/21: L’organització de l’Acampada Jove ha anunciat la suspensió del Festival com a conseqüència de l’impacte de la cinquena onada de la Covid: “per responsabilitat, per prudència i per cuidar-nos tots i totes”.
L’últim any i mig no ha estat fàcil per a ningú, tampoc per al jovent, que ha registrat alts percentatges d’atur i de trastorns mentals arran de la pandèmia de la Covid-19. Des de l’Acampada Jove, el festival polític i musical organitzat per les Joventuts d’Esquerra Republicana, però, han decidit posar els joves al centre amb el lema “Més que mai, reivindiquem-nos”, un clam per manifestar la tasca que fa la joventut dia a dia en l’esfera social i política. Enguany la trobada musical no serà com les darreres: del 16 al 18 de juliol se celebrarà a Montblanc una edició especial, L’Acampada Jove 1.0, en què no es podrà acampar, però hi haurà zones de ball sense distància i amb mascareta i espais de restauració. Zoo, Oques Grasses i Roba Estesa són alguns dels grups destacats que configuren el cartell d’enguany.
“Venim de no haver pogut celebrar l’edició anterior. Som un festival fet per joves i des dels joves i creiem que era necessari valorar el que hem fet la joventut fins avui dia, que ho hem pogut demostrar, per exemple, en l’àmbit del lleure. Aquest era l’any de reivindicar-nos com a joves i des del sector cultural, que ha aguantat la pandèmia amb propostes innovadores i diferents. Joves, cultura i tornada a la presencialitat, amb totes les mesures”, ha afirmat la directora de l’Acampada Jove i portaveu nacional del Jovent Republicà, Kènia Domènech.
Tal com explica la directora del festival, arran de la Covid-19 hi ha hagut una criminalització cap a la gent jove, a la qual sovint se l’ha vinculat amb actituds irresponsables davant del virus. Davant d’aquesta realitat, Domènech apunta que l’organització de la cita volia posar-se en valor perquè, “si no ho fem nosaltres, no ho farà ningú”. La directora explica que l’Acampada Jove és el primer festival on van els joves quan tenen l’edat d’acudir a grans esdeveniments musicals i que molts encara no han pogut descobrir-lo a causa de la pandèmia. “El país està en deute amb els seus joves i l’Acampada Jove en certa manera també; per això hem volgut celebrar-la. El que volem és intentar portar l’essència de l’Acampada tot i que el punt de trobada polític no podrà ser tan gran com altres anys”, ha pronunciat Domènech.
No hi haurà zona d’acampada, però sí autobusos d’anada i tornada des de diverses ciutats de tot Catalunya
Sense distàncies, però amb mesures
Amb la mirada posada en la situació sanitària actual, l’organització de l’Acampada Jove ha adaptat el festival a les mesures pertinents. Segons afirma la directora, l’obertura de la vacunació a joves de 16 a 29 anys ha suposat “un bri d’esperança”, però continuen alerta per tal que la cita a Montblanc sigui cent per cent segura. Aquesta edició especial, L’Acampada Jove 1.0, no comptarà amb zona d’acampada però sí amb un gran nombre d’actuacions durant tres nits.
El president de l’associació cultural Acampada Jove, Martí Càlix, ha comunicat que es posaran facilitats per tal de fer possible que la gent pugui anar i venir al llarg dels tres dies que durarà el festival. Segons ha explicat, hi haurà pàrquing gratuït per a vehicles privats, autocaravanes i furgonetes, així com autobusos d’anada i tornada des de diversos municipis del territori com Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Manresa, Vic, Reus i Vilafranca del Penedès.
Per accedir al recinte, caldrà passar un test de cribratge situat a l’escola Les Muralles, que, si surt negatiu, permetrà l’entrada a la zona de concerts. La zona de pista de ball serà sense distàncies, per tal de poder gaudir de la música lliurement, però la mascareta hi serà obligatòria: “Adéu a les cadires, hola a la pista de ball’, ha celebrat Domènech. En aquest espai no s’hi podrà entrar beguda ni menjar, tal com marca el protocol; per això s’ha habilitat una zona de restauració perimetrada, amb taules i cadires segons les normes de restauració vigents. El funcionament del servei de barra anirà amb una aplicació: a partir d’un QR que estarà a totes les taules es podran fer les comandes. Totes aquestes mesures, asseguren els membres de l’Acampada Jove, estaran dinamitzades i controlades per més de 200 persones formades en la gestió i l’aplicació del protocol.
Tornar a gaudir de la música en directe
Càlix expressa que “significa una gran alegria poder celebrar el festival”. “Fa 24 anys seguits que fem l’Acampada Jove. L’any passat la Covid no ens va deixar tirar-la endavant i teníem clar que aquest any hi tornaríem, sense distàncies i podent gaudir de la música. Sentim alegria per l’Acampada Jove, pel públic i pels grups de música, que es mereixen tornar al concert, amb tot el so i tota la llum”, ha afirmat.
Roba Estesa, Zoo, Ebri Knight, Xavi Sarrià, Ciudad Jara, Boikot, Doctor Prats, Buhos i Oques Grasses són alguns dels grups que hi actuaran
El cartell musical de l’edició 1.0 de l’Acampada Jove comptarà amb una quinzena de bandes dels Països Catalans, moltes de les quals amb estrenes discogràfiques sota el braç. Les encarregades d’inaugurar la cita el divendres 16 de juliol seran Alérgicas al Polen, que, després del llançament de De Cero (autoeditat, 2020), ja estan preparant un llarga durada per portar al directe noves cançons en clau feminista. Els agafaran el relleu la banda del Camp de Tarragona Roba Estesa, que van treure el passat mes de maig el senzill “Oceà”, i els valencians Mafalda amb el disc Palabras forman caos (Maldito Records, 2018) i el nou tema “La duda”. Els responsables de tancar la nit seran Zoo i Ebri Knight: mentre que els de Gandia interpretaran les cançons del seu darrer àlbum, Llepolies (Zoo Records, 2021), un dels concerts més esperats de l’Acampada Jove 2021, els d’Argentona portaran la música a un pla reivindicatiu a través de Carrer (Maldito Records, 2021).
El dia 17 la jornada de directes tindrà segell valencià, ja que quatre dels cinc grups seran bandes destacades del País Valencià. Obriran la nit de música El Diluvi i el folk mestís del disc Junteu-vos (Halley Supernova, 2019), a qui seguirà un dels tòtems del panorama dels Països Catalans com és Xavi Sarrià, autor recentment de la banda sonora de la pel·lícula sobre Guillem Agulló, “No s’apaguen les estreles”. A cavall entre el rock i la poesia de la cançó d’autor, també passaran per l’escenari de l’Acampada Jove Ciudad Jara, el projecte de Pablo Sánchez després de l’adéu de La Raíz, així com Smoking Souls i les cançons de Translúcid (Propaganda pel Fet!, 2019). L’últim concert anirà a càrrec d’un dels grups imprescindibles de l’Acampada Jove: Boikot se sumarà al retorn de la presencialitat amb temes d’alt contingut polític.
El tercer i darrer vespre de música en directe començarà amb dos grups de talents emergents de músiques urbanes: 31 Fam i The Tyets, que han publicat recentment JETLAG (Delirics, 2021) i El Pipeig (Luup Records, 2020), respectivament. El mestissatge de Doctor Prats i de Buhos continuaran la nit de ball, que s’acabarà amb l’actuació dels osonencs Oques Grasses, que tot just ara recullen l’èxit del disc A tope amb la vida (Halley Records, 2021), que conté cançons com “Bye bye”, càntics per tornar a sentir l’eufòria de la cultura en directe.