05/10/2023 | 06:00
Els aliments que mengem
donen el que necessitem al nostre cos
per funcionar durant tot el dia.
Però a vegades no sabem d’on venen els aliments
o si són bons o dolents per a la nostra salut.
A més, moltes vegades els aliments que mengem
venen d’altres parts del món
i portar-los fins on som
provoca problemes de contaminació.
A més, a les famílies pageses que treballen al camp,
no se’ls paga el preu just pels aliments.
Però, encara que sembli difícil,
hi ha maneres de tenir una “alimentació sostenible”.
Alimentació sostenible: prendre decisions sobre el que mengem perquè no sigui dolent per al medi ambient ni per a la nostra salut
Menjar aliments collits a prop
Una cosa que podem fer
per menjar d’una manera més sostenible
és buscar d’on venen els aliments que comprem
i escollir els que siguin “de proximitat”.
Quan un pagès de Catalunya
ha collit una fruita del seu camp,
diem que aquesta fruita és de proximitat
perquè aquesta fruita no ha vingut de lluny.
Si un aliment ve de lluny,
han de portar-lo amb avió o vaixell,
i això contamina.
Si l’aliment ve d’un pagès del teu poble,
no caldrà que recorri tants quilòmetres.
Per no portar molts productes de lluny
i estalviar el transport,
una solució és menjar “de temporada”,
que vol dir menjar les fruites i verdures
que surten en cada estació de l’any a Catalunya.
Per exemple, a l’estiu podem menjar meló,
que es planta en una zona de Catalunya,
i a l’hivern podem menjar taronges,
que es cullen al País Valencià.
Comprar al mercat o al pagès
Un aliment com una fruita
passa per moltes mans
abans que la puguem comprar i menjar:
- El pagès o la pagesa cull l’aliment.
- El dona a una persona que el reparteix per les botigues.
- A l’últim, el botiguer o la botiguera el ven.
En aquest procés, el pagès o la pagesa,
que és qui ha fet créixer els aliments,
guanya molt pocs diners.
Normalment, els diners se’ls queden els supermercats
o les empreses que reparteixen els aliments a les botigues.
Si un quilogram de pomes et costa 3 euros,
el pagès o la pagesa només rebrà 1 euro,
tot i que ha treballat molt
per poder collir la fruita.
És important saber que l’alimentació sostenible
també vol dir que les persones que treballen al camp
han de tenir una feina on els tractin bé
i un bon sou.
Els pagesos i ramaders s’encarreguen
de cuidar la terra i els camps,
i la seva feina és necessària
per poder gaudir de la natura.
Per tal que els pagesos i les pageses guanyin prou diners
i puguin fer la seva feina,
algunes persones expertes recomanen
anar a mercats o botigues de barri,
que tenen un contacte més directe
amb els pagesos i les pageses.
No compris menjar “processat”
Un producte processat és aquell
que ha passat per una fàbrica
per afegir-hi sal, sucres o químics
per tal que duri més temps.
Per exemple, les pizzes congelades
o els brioixos del supermercat
són productes processats.
Aquests productes no són sans per al cos
i fan mal al planeta,
és a dir, no són sostenibles.
Molts d’aquests productes tenen “palma d’oli”,
un oli que es posa sobretot en dolços,
però que ve de països més pobres
de l’altra punta del món.
Per plantar palma d’oli,
els pagesos i les pageses d’aquells països han de treure
la resta de plantes que creixien als seus camps
i alguns d’ells cobren només 30 euros al mes.
Després de collir la palma d’oli,
aquesta haurà de transportar-se
molts quilòmetres fins a arribar a Catalunya.
A més, molts d’aquests productes processats
venen embolicats amb plàstic,
un material que contamina el mar
i que normalment no és necessari.
En lloc de comprar menjar processat,
una manera de menjar d’una manera més sostenible i sana
és comprar aliments frescos,
com més verdures, fruites i peix.
Els aliments frescos no tenen sal ni sucres afegits
i, per tant, cuiden més la nostra salut.
No llencis menjar
Quan hagis de cuinar,
has d’intentar aprofitar tots els aliments
i no llençar-ne a les escombraries.
Les persones expertes diuen que
molta quantitat d’aliments s’acaben llençant
i ningú no els aprofita.
Això vol dir que cada persona
llença a les escombraries 170 quilos de menjar cada any.
Hi ha maneres per aprendre
a no llençar menjar:
- Pensa quins aliments compraràs
abans d’anar a la botiga.
- Busca receptes de cuina
amb els aliments que et sobren.
En trobaràs moltes a Internet i a les xarxes socials
o en revistes i llibres de cuina.
- Fes un taller de cuina
on t’ensenyin trucs per aprofitar el menjar.
La secció INFOFÀCIL forma part del projecte FÀCILMENT, una iniciativa que impulsa el Grup Cooperatiu TEB, juntament amb les cooperatives Abacus, L’Apòstrof, Institut Diversitas, Sepra, Suara i Xarxa Ambiental i que compta amb la col·laboració de Crític i Alternativas Económicas, Sambucus i la Fundació Finances Ètiques.
El projecte té el suport econòmic de: