Cerca
Notícies

Com pots menjar millor i cuidar el planeta?

05/10/2023 | 06:00

Foto: IVAN GIMÉNEZ.

Els aliments que mengem

donen el que necessitem al nostre cos

per funcionar durant tot el dia.

Però a vegades no sabem d’on venen els aliments

o si són bons o dolents per a la nostra salut.


A més, moltes vegades els aliments que mengem

venen d’altres parts del món

i portar-los fins on som

provoca problemes de contaminació.


A més, a les famílies pageses que treballen al camp,

no se’ls paga el preu just pels aliments.

Però, encara que sembli difícil,

hi ha maneres de tenir una “alimentació sostenible”.

Alimentació sostenible: prendre decisions sobre el que mengem perquè no sigui dolent per al medi ambient ni per a la nostra salut



Menjar aliments collits a prop



Una cosa que podem fer

per menjar d’una manera més sostenible

és buscar d’on venen els aliments que comprem

i escollir els que siguin “de proximitat”.


Quan un pagès de Catalunya

ha collit una fruita del seu camp,

diem que aquesta fruita és de proximitat

perquè aquesta fruita no ha vingut de lluny.


Si un aliment ve de lluny,

han de portar-lo amb avió o vaixell,

i això contamina.

Si l’aliment ve d’un pagès del teu poble,

no caldrà que recorri tants quilòmetres.


Per no portar molts productes de lluny

i estalviar el transport,

una solució és menjar “de temporada”,

que vol dir menjar les fruites i verdures

que surten en cada estació de l’any a Catalunya.


Per exemple, a l’estiu podem menjar meló,

que es planta en una zona de Catalunya,

i a l’hivern podem menjar taronges,

que es cullen al País Valencià.


Comprar al mercat o al pagès



Un aliment com una fruita

passa per moltes mans

abans que la puguem comprar i menjar:

  • El pagès o la pagesa cull l’aliment.

  • El dona a una persona que el reparteix per les botigues.

  • A l’últim, el botiguer o la botiguera el ven.




En aquest procés, el pagès o la pagesa, 

que és qui ha fet créixer els aliments,

guanya molt pocs diners.


Normalment, els diners se’ls queden els supermercats

o les empreses que reparteixen els aliments a les botigues.


Si un quilogram de pomes et costa 3 euros,

el pagès o la pagesa només rebrà 1 euro,

tot i que ha treballat molt

per poder collir la fruita.


És important saber que l’alimentació sostenible

també vol dir que les persones que treballen al camp

han de tenir una feina on els tractin bé

i un bon sou.


Els pagesos i ramaders s’encarreguen

de cuidar la terra i els camps,

i la seva feina és necessària

per poder gaudir de la natura.


Per tal que els pagesos i les pageses guanyin prou diners

i puguin fer la seva feina,

algunes persones expertes recomanen

anar a mercats o botigues de barri,

que tenen un contacte més directe

amb els pagesos i les pageses.


No compris menjar “processat”



Un producte processat és aquell

que ha passat per una fàbrica

per afegir-hi sal, sucres o químics

per tal que duri més temps.

Per exemple, les pizzes congelades

o els brioixos del supermercat

són productes processats.


Aquests productes no són sans per al cos

i fan mal al planeta,

és a dir, no són sostenibles.

Molts d’aquests productes tenen “palma d’oli”,

un oli que es posa sobretot en dolços,

però que ve de països més pobres

de l’altra punta del món.


Per plantar palma d’oli,

els pagesos i les pageses d’aquells països han de treure

la resta de plantes que creixien als seus camps

i alguns d’ells cobren només 30 euros al mes.


Després de collir la palma d’oli,

aquesta haurà de transportar-se

molts quilòmetres fins a arribar a Catalunya.


A més, molts d’aquests productes processats

venen embolicats amb plàstic,

un material que contamina el mar

i que normalment no és necessari.


En lloc de comprar menjar processat,

una manera de menjar d’una manera més sostenible i sana

és comprar aliments frescos,

com més verdures, fruites i peix.


Els aliments frescos no tenen sal ni sucres afegits

i, per tant, cuiden més la nostra salut.


No llencis menjar



Quan hagis de cuinar,

has d’intentar aprofitar tots els aliments

i no llençar-ne a les escombraries.


Les persones expertes diuen que

molta quantitat d’aliments s’acaben llençant

i ningú no els aprofita.

Això vol dir que cada persona

llença a les escombraries 170 quilos de menjar cada any.


Hi ha maneres per aprendre

a no llençar menjar:

  • Pensa quins aliments compraràs

    abans d’anar a la botiga.

  • Busca receptes de cuina

    amb els aliments que et sobren.

    En trobaràs moltes a Internet i a les xarxes socials

    o en revistes i llibres de cuina.

  • Fes un taller de cuina

    on t’ensenyin trucs per aprofitar el menjar.

Una mica d'impossible o m'ofego

Agafa aire. Suma't a CRÍTIC ara que fem deu anys!

Subscriu-t'hi!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Habitar' (2024) i un pack de productes de marxandatge

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies