Crític Cerca
Notícies

Deu despeses del Ministeri de Defensa que potser t’indignaran

Des de principi d'any, el Ministeri de Defensa ha fet públics més de 170 contractes a través del 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) tal com ha comprovat CRÍTIC amb una revisió diària del portal. En els cinc primers mesos de 2016, són més de 95 milions d'euros gastats en tot tipus d'adquisicions i de serveis. Webs i aplicacions informàtiques, servei d'àpats, armes, pinso per a animals, desactivació de detonants, pintura per a casernes, manteniment de jardins... Tot tipus de contractes en què hi participen empreses diverses, des d'Indra fins a El Corte Inglés.

13/07/2016 | 00:05

Soldats de l'Exèrcit espanyol / JORDI BORRÀS
Soldats de l’Exèrcit espanyol / JORDI BORRÀS

Des de principi d’any, el Ministeri de Defensa ha fet públics més de 170 contractes a través del ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE) tal com ha comprovat CRÍTIC amb una revisió diària del portal. En els cinc primers mesos de 2016, són més de 95 milions d’euros gastats en tot tipus d’adquisicions i serveis. Webs i aplicacions informàtiques, servei d’àpats, armes, pinso per a animals, desactivació de detonants, pintura per a casernes, manteniment de jardins… Tot tipus de contractes en què hi participen empreses diverses, des d’Indra fins a El Corte Inglés. Els contractes de manteniment o compra són els més importants econòmicament, ja que representen més d’un terç del total, superen els 38 milions d’euros. Fem un repàs de 10 despeses del Ministeri durant el 2016 que potser t’indignaran.

96 apartaments per a les vacances d’estiu

El Ministeri de Defensa s’encarrega del lloguer d’apartaments de la temporada d’estiu que gaudirà el personal militar de l’Armada. Es tracta de 96 pisos situats arreu de la costa espanyola. Sis a Cantàbria (San Vicente de la Barquera), 30 a Galícia (Sanxenxo, Bueu i Foz), 24 a Andalusia (El Puerto de Santa María i Vera), 12 a Múrcia (La Manga del Mar Menor) i 24 al País Valencià (platja de Gandia i Orpesa). Les ubicacions venien marcades en la licitació.

En total, signifiquen 226.358 euros de despesa. Entre les empreses guanyadores del concurs hi figuren dues agències de viatges, Viajes Himalaya i Viajes Olympia, i una immobiliària, Marcosmar. Són estades de dos mesos, juliol i agost, exceptuant-ne les ubicades a la “Costa de Levante”, a Múrcia i al País Valencià, que també contenen la primera quinzena de setembre.

Restauració ‘top class’

Des d’inici d’any, el Ministeri de Defensa ha tret a concurs públic diversos contractes de servei d’àpats per a casernes i, fins i tot, per a l’aviació. La suma de totes les adjudicacions ascendeix a 4.077.055,71 euros. Majoritàriament són contractes de dos mesos dividits en servei de ‘catering’ i restauració. Hi ha alguns, com el servei de cafeteria i menjador en residències, que es desprenen d’un acord marc i en el moment de l’anunci del contracte no hi figura despesa. D’aquesta modalitat hi ha dos contractes, el valor aproximat dels quals és de 1,04 milions cadascun. Això augmentaria la despesa total a més de 6 milions en menys de mig any.

Les empreses beneficiàries dels dos contractes són Productos Savoy SL i Catering Perea Rojas SLU. Totes dues donen servei a l’àrea de responsabilitat geogràfica de la Subinspecció de l’Exèrcit de Terra Sud. La primera és una microempresa de Còrdova especialitzada en el comerç de pa i de productes de confiteria i de pastisseria. L’altra està ubicada a Alhaurín de la Torre (Màlaga) i, tot i el nom, com a objecte social figura “la construcció, compravenda i explotació directa o indirecta d’hotels, motels, residències, albergs, restaurants, clubs, cafeteries, bars, teatres, cines, cercles o salons de recreatius i festes”. El 2014 va ser protagonista de les queixes de la UGT per acomiadaments que incomplien el conveni amb Defensa i l’any passat va ser expulsada del servei de menjador a Galícia pel mal estat dels aliments.

La majoria de contractes es desprenen d’un acord marc del Ministeri per al servei d’àpats i restauració i recauen sempre en l’empresa Catering La Hacienda. En total, ha ingressat 1.341.000 €. És una empresa mitjana valenciana amb seu a Paterna i que en el seu objecte social també inclou el servei de menjador d’empreses, de col·legis i d’hospitals. Tal com figura a la seva web, es defineix com una empresa dedicada al “servei de catering exclusiu (top class)”. Forma part del Grupo CB. Cap altra empresa del grup no figura com a beneficiària d’una adjudicació en el període revisat per CRÍTIC.

12 milions en assegurances

Durant el 2016, el Ministeri de Defensa ha tancat diversos contractes d’assegurances. El primer es va publicar al BOE el 18 de gener amb un paquet que incloïa assegurances de vida, de vehicles i de responsabilitat civil professional sanitària, patrimonial, d’embarcacions i d’aviació. En total, puja a 11.153.967,03 euros. Una xifra que es va arrodonir un mes després amb el contracte d’una assegurança d’accidents per 1.059.246,74 euros. En total, doncs, 12.213.213,77 euros.

Només Generali i Reaseguros repeteixen com a asseguradores en el d’assegurances de vida i de responsabilitat civil per a embarcacions. Tots dos contractes superen per poc els 4,1 milions. Molt per sobre es troba la pòlissa per als vehicles que inclou la part obligatòria i voluntària, l’assegurança col·lectiva per a conductors i ocupants, la defensa jurídica, la reclamació de danys, l’assistència en el viatge i el trencament de vidres. Un paquet que ascendeix a gairebé 6,2 milions, que han anat a parar a AIG Europe Limited, una asseguradora dels Països Baixos que té la seva sucursal a Espanya a Madrid.

Seguint la lògica descendent, Caser ha ingressat un milió per l’assegurança d’accidents per a tot el Ministeri de Defensa i els seus organismes autònoms. Al darrere hi ha l’alemanya HDI-Gerling, amb un contracte de 368.000 € per les assegurances de responsabilitat civil patrimonial, seguida de SegurCaixa Adeslas, amb 336.000 € per resposabilitat civil sanitària, i d’Allianz Global, amb 140.000 € per responsabilitat civil d’aviació. Tots els contractes es van tancar pel fet de ser les ofertes econòmicament més avantatjoses per a l’Administració.

Més de 350.000 € en el manteniment del web de l’Armada

El BOE va publicar el 22 de març la formalització d’un contracte per a l’assistència tècnica del manteniment dels portals web de l’armada durant els anys 2016 i 2017. El pressupost base de la licitació era de 480.000 euros, tot i que Seresco SA va guanyar el concurs amb una oferta de 387.974,4 euros. El contracte inclou l’actualització de sistemes, suport a l’usuari, implementació de mesures de seguretat, manteniment preventiu del sistema i formació. Tot al voltant dels portals d’intranet de l’Armada i del seu lloc web.

Soldats espanyols, amb la rojigualda / JORDI BORRÀS
Soldats espanyols, amb la ‘rojigualda’ / JORDI BORRÀS

Processament de dades tàctiques

Entre els contractes tancats pel Ministeri de Defensa durant el 2016 n’hi ha diversos de referents a processament de dades. Un dels més sucosos és el d’adquisició de tres sistemes processadors de dades tàctiques LinPro que serveixen per connectar sistemes de comandament i de control. Es tracta de sistemes que utilitza l’Exèrcit en unitats de terra, aire i armada. La formalització del contracte es va fer el 22 de gener amb l’empresa Tecnobit, que ha realitzat diversos treballs en l’àmbit militar com la construcció de càmeres infraroges per al llançament de míssils. Els tres sistemes de processadors i els equips auxiliars van costar al Ministeri 659.983,67 euros, exactament el que s’havia previst, ja que el concurs es va negociar sense publicitat.

La correcció lingüística, externalitzada

El Ministeri de Defensa té un programa editorial que durant el 2015 va fer 295 publicacions entre pròpies i coedicions. Aquest organisme externalitza la correcció ortotipogràfica i gramatical. El contracte d’enguany ha costat 100.000 euros a l’Administració i recau sobre l’empresa de Torrejón de Ardoz Cromagraf PressCo, que té com a servei principal la impressió de tot tipus de productes. No és una empresa habitualment beneficiària de concursos públics, tot i que el 2013 ja va encarregar-se de l’edició, impressió i enquadernació de diverses obres editades pel Ministeri de Presidència, amb un valor de poc més de 50.000 euros.

Pinso per a cavalls

Una despesa necessària per al funcionament de les Forces Armades i repetida anualment però, si més no, curiosa. Es tracta del pinso per als anomenats ‘Centros Militares de Cría Caballar’. El Ministeri va formalitzar a l’abril un contracte per al 2016 en què va adquirir més de 500.000 quilos de pinso, a repartir entre cavalls adults i poltres. En les especificacions tècniques figuraven les característiques exactes de cada tipus de pinso i, per tant, la licitació només va tenir en compte l’oferta econòmica.

Finalment Nuter Feed, especialitzada en nutrició animal, es va emportar l’adjudicació, que ha costat gairebé 200.000 euros a l’Administració. Un cop adquirit, el pinso es distribueix als centres d’Àvila, Jerez, Écija, Saragossa, Mazcuerras, Lore-Toki i Madrid.

Més d’un milió en vestimenta

Des d’inici del 2016, el Ministeri de Defensa ha tancat dos contractes per a l’adquisició d’uniformes per a l’Exèrcit. El primer es va tancar només començar l’any —el 2 de gener es va publicar al BOE— i va ser per comprar jaquetes d’aire lliure que es mimetitzessin amb el bosc, pantalons amb les mateixes característiques, una altra jaqueta però en blau i una d’especial per a llocs àrids. Es va fer en tres lots i en tots tres va guanyar l’empresa Alfredo Grassi SPA, especialitzada en roba militar i per a la policia. En total, 891.000 euros.

El segon contracte va arribar al març i va servir per adquirir camises blaves, blanques d’etiqueta i camises gestants blaves i blanques. En ser un material no especialitzat, l’empresa guanyadora no és del sector militar. La que es va emportar l’adjudicació del concurs amb procediment obert va ser El Corte Inglés, amb una oferta de 410.400 euros.

Morter en un vehicle de l'exèrcit espanyol / MAXAM
Morter en un vehicle de l’Exèrcit espanyol / MAXAM

Desmilitarització milionària

Més vinculat al propi desenvolupament de tasques de l’Exèrcit, el Ministeri de Defensa ha tancat diferents contractes d’adquisició d’armes, sistemes de comunicació i, fins i tot, desmilitarització. Un dels més sucosos del 2016 és un acord marc per al servei de recollida, desmilitarització i eliminació de municions, mines, d’explosius i d’artificis. La partida total ascendeix a 3,6 milions. El contractista és Expal Systems SA, una empresa especialitzada en el sector militar. Segons la seva web, presten servei a ministeris de Defensa d’arreu del món i tenen contractes en més de 60 països. Un dels seus centres de producció és a Espanya. Fan des de municions fins a aplicacions tecnològiques.

Practicar la guerra

Tan important és per a l’Exèrcit el desenvolupament de missions militars com l’entrenament. El Ministeri de Defensa ha contractat enguany dues aules virtuals d’ensenyament de tir pensades per a l’Exèrcit de l’Aire. En total, 628.530,16 euros, que han anat a parar a Indra Sistemas SA. És una empresa espanyola especialitzada en el sector militar que, segons la seva web, va tenir unes vendes de 2.850 milions d’euros durant el 2015, arribant a 140 països i invertint en recerca militar uns 195 milions.

Si els pica... Que es rasquin!

Suma't al periodisme contra el poder

Subscriu-t'hi ara!

Amb la quota solidària, rebràs a casa la revista 'Temps' i la pròxima que publiquem (juny 2024)

Torna a dalt
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Pot acceptar totes les cookies prement el botó “Accepto” o configurar-les o rebutjar-ne l'ús fent clic a “Configuració de Cookies”. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per tal que, si així ho desitja, impedexi que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Accepto Configuració de cookies