13/06/2016 | 00:05
Totes les enquestes assenyalen un clar guanyador de les eleccions del 26 de juny a Catalunya: En Comú Podem. La formació liderada per Xavier Domènech està en condicions de revalidar i incrementar la victòria del 20-D. Pot ser un nou triomf històric, però també l’avantsala d’un dilema de difícil resolució. En el global de l’Estat espanyol, Units Podem i el PSOE podrien arribar a sumar per formar Govern. Però aquesta aliança difícilment s’esdevindrà si Units Podem manté la condició de realitzar un referèndum a Catalunya, perquè el PSOE s’hi negarà rotundament. Davant del dilema “poder o referèndum”, què faran Podem i Esquerra Unida? I sobretot… què faran En Comú Podem i els seus decisius diputats?
En Comú Podem està demostrant una irresistible capacitat d’atracció del votant independentista. Segons les dades que recull el Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) del passat mes de febrer, la gran majoria dels seus votants (un 58%) són partidaris d’un Estat federal. Una quarta part es declaren directament a favor d’un Estat independent. Però, al davant d’una urna i una papereta amb una pregunta binària sobre la independència, les dades del CEO són rotundes: el 42% dels qui volen votar En Comú Podem al Congrés s’inclinarien pel ‘sí’. Tenint en compte aquesta base social… pot permetre’s En Comú Podem avalar un Govern que no concreti un referèndum?
La gran diferència entre l’electorat dels Comuns i el de la resta de formacions és la capacitat d’aglutinar vot ‘indepe’ i vot ‘no indepe’. Però aquesta capacitat d’atracció, que pot ser una virtut a l’hora de guanyar unes eleccions, situa la confluència encapçalada per Xavier Domènech en una tessitura complexa de gestionar l’endemà. La pregunta és òbvia: si el ‘sorpasso’ al PSOE es consolida i Units Podem té possibilitat d’assolir el poder a partir d’un pacte amb els socialistes, fins al punt que Pablo Iglesias pot ser president del Govern, i l’únic escull és el referèndum català… mantindrà En Comú Podem aquesta exigència, o el tema quedarà bandejat de l’agenda?
En Comú Podem: “No abandonarem en cap cas el referèndum”
Fonts d’En Comú Podem segueixen mostrant-se rotundes sobre aquest tema: “Si En Comú Podem té possibilitat de fer Govern, no abandonarà en cap cas el referèndum”, afirmen sense dubtar. “Si el PSOE hi diu que no –diuen aquestes fonts–, haurà de ser el PSOE qui expliqui per què es nega a fer un Govern del canvi que solucioni els problemes que hi ha sobre la taula: drets socials, democràcia i corrupció i el territorial a Catalunya, que només se soluciona amb el referèndum”, afirmen. Aquestes fonts consideren que “estem convençuts que, si quedem per davant del PSOE, igual que defensaven fa 2 anys, hauran d’entrar en raó i veure que el referèndum pactat és la millor solució per a Catalunya i Espanya”.
La gran esperança d’En Comú Podem, però, podria ser que aquest dilema mai no hagi de tenir resposta, perquè sigui el mateix PSOE qui es negui a arribar a qualsevol entesa amb Units Podem i acabi avalant la investidura de Mariano Rajoy amb una abstenció. “Sincerament, no sabem el que farà el PSOE”, diuen des d’En Comú Podem. “Nosaltres aspirem a donar la sorpresa i guanyar les eleccions. Si no fos així, creiem que almenys quedarem per davant del PSOE, i llavors serà Pedro Sánchez qui haurà de triar entre nosaltres i el PP”.
ERC: “Entre poder i referèndum, Podemos triarà el poder”
“Potser no és el cas d’En Comú Podem. Però, si Pablo Iglesias i Podemos han de triar entre el poder i el referèndum, no tindran cap dubte: triaran el poder”. Així de rotundes es mostren fonts d’ERC en ser interrogades sobre els escenaris que puguin sorgir del 26 de juny. En aquest sentit, els republicans basen la campanya a mostrar-se com el vot útil independentista, amb l’objectiu de tancar possibles fugues cap als Comuns i, al mateix temps, atraure els votants de la CUP que podrien tenir simpatia per la candidatura de Domènech. “És clar que, en cas que hi hagi opcions de governar amb el PSOE, no podran mantenir la promesa del referèndum. Però, si tots plegats ens n’adonem després del 26 de juny, de poca cosa ens servirà”, reflexionen.
La clau principal de la campanya republicana és fer entendre al votant independentista que En Comú Podem, tot i ser un aliat, no és la millor opció. I que ERC, a més d’independentista, pot ser una força competitiva a l’esquerra. “ERC i En Comú Podem han votat de forma gairebé mil·limètrica en temes socials al Congrés. Som bastant indistingibles en aquest àmbit”, afirmen els republicans. El problema d’aquest relat, però, és que ERC governa amb Convergència a Catalunya: “Sí, ens ho retreuen. Però bé… És molt diferent la Convergència de Puigdemont que el PSOE de Susana Díaz, amb qui hauria de governar En Comú Podem?”.
Malgrat que les enquestes no li són desfavorables, ERC no afronta amb especial entusiasme les eleccions. Els republicans poden aguantar el cop i reeditar el resultat del 20-D. Però les crisis internes de l’independentisme i l’onada ascendent dels Comuns els juguen en contra. A més, les eleccions espanyoles sempre solen ser un mal terreny de joc per a ERC. “Nosaltres depenem en gran mesura dels diferents escenaris de participació. El gran tema és que costa mobilitzar el votant independentista en unes eleccions espanyoles”, afirmen aquestes fonts.
En aquest sentit, els republicans no creuen que el millor sigui generar escenaris de confrontació amb En Comú Podem. “No ens sentim identificats amb la gent que hi carrega dia sí, dia també”, expliquen. “Per nosaltres, malgrat les diferències, hem de treballar-hi com a aliats”. En canvi, Francesc Homs sembla que no seguirà la mateixa línia, i carregarà fort. La campanya convergent pot convertir-se en un pim-pam-pum contra Podem i contra un partit que, paradoxalment, no es presenta a les eleccions: la CUP. A Esquerra, però, no volen cometre l’error de la campanya de Xavier Trias en les municipals del maig de 2015, que va focalitzar els seus atacs contra Ada Colau fins al punt de convertir-la en alternativa.