12/10/2015 | 06:00
El Ministeri de Defensa espanyol preveu gastar més de 800.000 euros –sense incloure-hi el cost de l’exhibició d’avions militars– en la desfilada militar del Dotze d’Octubre malgrat les retallades que encara pateix l’Estat del benestar. Així ho reconeixen fonts del Ministeri en una nota de l’agència Europa Press. Tot i això, segons càlculs de CRÍTIC, la xifra total podria arribar gairebé al milió d’euros, sense tenir en compte les despeses de seguretat i de control policial. El pressupost per a la ‘Fiesta Nacional’, a falta de tancar els números definitius, serà lleugerament superior als dels darrers anys però encara inferior als últims anys de la ministra Carme Chacón, on se superaven els 2,5 milions d’euros.
La previsió d’enguany és superar els pressupostos dels últims anys d’austeritat del Govern de Rajoy. La desfilada mantindrà, tot i que ja no se celebri cap efemèride, l’exhibició aèria de 52 avions militars que es va tornar a fer l’any passat amb motiu del 75è aniversari de l’Exèrcit de l’Aire. El Ministeri de Defensa reconeix que el cost d’aquesta exhibició no s’inclou en la previsió de 800.000 euros, ja que les hores de vol són previstes dins altres partides de l’Exèrcit de l’Aire. Un dels seus objectius és que, just en el moment en què s’incorporin a l’acte els reis espanyols Felip de Borbó i Letícia, un esquadró d’avions C-101 ha de dibuixar una bandera espanyola de fum vermell i groc al cel madrileny.
A més, 3.400 militars i guàrdies civils i 48 vehicles no blindats faran la parada militar tradicional pels carrers de Madrid.
Una de les despeses més importants és la instal·lació de tribunes amb un cost de 300.000 euros, uns 40.000 euros més cares que l’any passat. Segons publicava el ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ del passat 6 d’octubre, el contracte és pel muntatge de tribunes i l’adequació d’espais d’autoritats i públic per a un sol dia. Sobre l’escenari, com cada any, hi seuran personalitats d’arreu de l’Estat espanyol i algun convidat internacional. La desfilada del Dotze d’Octubre comptarà, com de costum, amb representants de la família reial. Aquest serà el segon any de Felip VI com a monarca, però el tercer que presidirà, atès que el 2013, quan encara era príncep d’Astúries, va substituir Joan Carles en trobar-se aquest convalescent. El monarca estarà acompanyat a la tribuna pel president del Govern espanyol, Mariano Rajoy; pel president del Congrés, Jesús Posada, i per tots els ministres, i amb la destacada presència del comandant suprem de l’OTAN a Europa, el general nord-americà Philip Breedlove. Entre les cares noves és prevista la presència de l’actual alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.
Cada any la festa del Dotze d’Octubre va acompanyada d’una campanya de publicitat i de promoció en mitjans de comunicació i als carrers de Madrid. De fet, l’objectiu principal de la desfilada és millorar la imatge social de l’Exèrcit en la societat espanyola. L’any passat, el pressupost destinat al “Pla de Mitjans per a l’Acció del Dia de la Festa Nacional” va ser de 760.000 euros. Tot i que el concurs d’aquest any encara no s’ha publicat al BOE, el mateix Ministeri de Defensa reconeix una previsió de despesa similar.
Posteriorment a la desfilada, hi ha una recepció oficial al Palau Reial de Madrid només per a “les més altes autoritats de l’Estat”. El cost d’aquesta recepció tampoc no està especificat, ja que els pressupostos estan amagats dins d’altres partides com la dels edificis del Patrimoni Nacional, o les de seguretat van dins les tasques de la Policia i la Guàrdia Civil.
La desfilada de grups, divisions i cavalleria del Dotze d’Octubre, que està detallada al màxim en el dossier de premsa del Ministeri de Defensa, inclou fins i tot les tradicionals del Grup d’Artilleria de la Legió amb el seu moltó i el Tabor Alhucemas –una ciutat marroquina del Rif, que va ser colònia espanyola– del Grup de Regulars número 52.
Zapatero s’hi gastava 2,8 milions d’euros
L’any 2012, amb el retorn del PP al Govern espanyol, es va produir la gran retallada. El Ministeri de Defensa va assegurar que havia reduït un 60% la despesa per a la desfilada del Dotze d’Octubre, que va deixar d’incloure les costoses exhibicions aèria i de carros de combat. La festa militar va tenir aquell any un pressupost d’uns 900.000 euros, enfront dels prop de 2,8 milions que havia costat a l’octubre de 2011, l’últim any de Govern de Zapatero.
Va ser, però, el primer Dotze d’Octubre de Mariano Rajoy a la presidència del Govern, el 2012, el pressupost més alt de la seva legislatura per al dia assenyalat. Aquell any, la despesa total va ser de 900.000 euros. Des de llavors, el cost total del 12-O s’ha estabilitzat en prop dels 800.000 euros, xifra igualment desorbitada. El 2013, com ja va succeir l’any passat i com es preveu també per a aquest 2015, el pressupost total de l’exhibició de les forces armades va superar la barrera dels 800.000 euros, ascendint a un total de 823.000 euros.
No té res a veure, però, amb els números que es donaven quan Carme Chacón era ministra de Defensa, durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero. En l’últim any de legislatura del PSOE, el 2011, la despesa total va ascendir a la xifra de 2,8 milions d’euros.
Polèmica amb el pressupost militar
El Ministeri de Defensa espanyol té el 2015 un pressupost de 6.853 milions d’euros, un 1,1% més que l’any anterior. La despesa militar real, però, és molt més elevada, com s’encarrega de denunciar des de fa uns quants anys el Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Segons aquest observatori, la xifra ascendeix enguany a 16.883 milions d’euros i la despesa queda repartida –i diluïda– entre diversos ministeris del Govern espanyol. A més, recorda el Centre Delàs, el pressupost de Defensa “amaga” partides que s’incrementen de manera astronòmica durant l’any.
Però, més enllà de la desfilada militar del Dotze d’Octubre, en el dia a dia del Ministeri de Defensa s’adjudiquen contractes o s’anuncien licitacions que criden l’atenció, tant per l’elevat ús de fons públics que comporten com per la finalitat. A CRÍTIC, en un reportatge de Marc Font, vam recollir 10 exemples de contractes militars sorprenents trobats al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’.